Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. február 24., 23.23

Ima, idő vagy pénz

Írta: Gál Zoltán
2015. július 27., 18.00 Hétfõ / Arad
A Pio Atya Gyermekotthon megsegítésére szervezett jótékonysági koncert felülmúlta az elvárásokat – sok tekintetben. A Wiener Imperial Orchester (Bécsi Császári Zenekar) kilenc tagja látogatott el pénteken Kisiratosra vasárnap pedig Aradra, hogy adományokat gyűjtsenek az otthonban élő gyermekeknek. Bár, mint később kiderült, ennél jóval többről volt szó.

Megtelt a Jelen Ház díszterme mindazokkal, akik adakozni szerettek volna, vagy egyszerűen látni akartak egy igazán nívós előadást úgy, hogy a belépő árát maguk szabták meg, tudván, hogy jó ügyet támogatnak. Egy összeállítást hallhattunk Mozart, Beethoven és Strauss legkiválóbb alkotásaiból olyan előadók tolmácsolásában, akik jómaguk is a híres zeneszerzők hazájából származnak. Talán nem csak ezért, de mindenképpen főképp ezért hallhattunk egyedi módon eljátszott keringőket.

Az est folyamán két meglepetésvendég is fellépett: Geszthy Veronika, jelenleg a Budapesti Operettszínház tagja és Marco Ascani olasz tenor segítette ki a zenekart egy-egy önálló produkcióval és egy duettel. Ez önmagában elég nagy meglepetés lehetett a nézőknek, arra viszont végképp nem számított senki, hogy a koncert utolsó darabját, a Kék Duna keringőt a gyerekekkel együtt adják elő! Hám Tímea és Asztalos Petra segített nekik felkészülni és együttműködni. Mivel a gyerekek nem tudnak kottát olvasni, kitaláltak egy sajátos módszert, amelynek segítéségével mindenki tudta, mikor mi következik.

A koncert végén kiderült, hogy még egy jelentős személyiség, bizonyos szempontból talán a legfontosabb ember is ellátogatott hozzánk: az ütős hangszereket nem más szólaltatta meg, mint Bernd Lanner, akit a legtöbben a Wiener Pauken Werkstatt (Bécsi Üstdob Műhely) vezérigazgatójaként ismernek. Ezenkívül Európa szerte közel 2000 koncertet szervez egy másik cége, általában folyóparti nagyvárosokban – megfordultak mát Budapesten is. Vasárnap azonban zenészként és szponzorként volt jelen, ugyanis az útiköltséget, a szállást és minden más kiadást teljes egészében fedezett. Hogy miért? „Nem úgy látom magam, mint a gyerekek segítője, hanem mint az emberi lények segítője. […] A globalizációról mindennap hallunk; ez nem csak azt jelenti, hogy egyre nagyobb az emberek közötti különbség, hanem azt is, hogy mindenkihez könnyen el lehet érni. Számomra fontos volt, hogy gyerekeken is segítsek, hiszen őket még lehet formálni, és a zene által adhatunk nekik egy célt” Bernd Lanner cége egyébként 70–200 ezer eurót adományoz jótékonysági célokra évente.

Csaranko Bence nyolc éve tagja a zenekarnak. A budapesti születésű hegedűművész tanulni ment ki Bécsbe, majd csatlakozott a zenekarhoz, és azóta is ott dolgozik. Böjte Csaba honlapját böngészve talált rá az otthonra, és a segítségnyújtás hierarchiája fogta meg a legjobban: az ember áldozzon elsősorban időt, másodsorban imát, és csak a végén említi a pénzt. „Megismertük a házat, és az ember elkezd másképp gondolkodni. Eljön az ember egy gazdag országból, gazdagon… bármit lehet mondani, de gazdagon jön olyan emberekhez, akik nem mindig tudják, hogy holnap miből élnek meg. Az ember gazdagon megy haza, és rájön, hogy szegényen jött. […] A gyerekeknek ez volt életük első komolyzenei koncertje, és nagyon szépen ülték végig. Persze, rájuk kell szólni néha, meg kell mutatni, merre vannak a határok, hiszen gyerekek, de rendkívül szeretetreméltóak, és ez a legszebb az egészben”.

Megkérdeztem Győrfi Lászlót is, hogyan fogadta a felajánlást, és mennyire volt sikeres a két koncert. „Nagyon nagy szeretettel és örömmel fogadtam az ötletet! Nem láttam, mennyit gyűjtöttünk, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy eljöttünk. Itt volt egy közösség szeretettel és jó szándékkal telve. Ez mindennél fontosabb. Köszönjük szépen!”

A fent már említett személyek mellett Hegyi Melinda és Fodor Attila nevét is meg kell említenem, hiszen ők is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az est megvalósulhasson. Azok pedig, akikért létrejött a rendezvény: Bajkó Klára Katalin, Bajkó Éva Eszter, Bajkó József Attila, Rejep Florin, Rejep Cristian, Rejep Sebastian, Fighel Mirabella, Fighel Dömötör, Törőcsik Gabriella, Bodok Bianka, Bodok Alex (Sanyika), Bíró Erzsike, Bíró Mónika és Győrfi Krisztina.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu