Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. október 05., 01.27
Gazdag programmal várják februárban a közönséget

Japán vendégek a filharmónia koncertjén

Írta: Sólya Emília
2015. február 04., 17.35 Szerda / Arad

Nemzetközi hírnevű előadókkal, értékes, különleges partitúrákkal és egyéb meglepetésekkel kezdi a februári hónapot az Aradi Állami Filharmónia, melynek vezetői szerdán beszéltek terveikről a sajtónak. Alin Văcean igazgató a hónap első, csütörtöki koncertjére hívta fel a figyelmet, melynek két különleges meghívottja van Japánból: Shinya Ozaki karmester és Azusa Yamaki zongorista. A közönség Mozart, Saint-Saëns és Brahms műveiből hallhat válogatást.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

Február 12-én, az Aradi Sabin Drăgoi Művészeti Líceum közreműködésével a filharmónia fiatal tehetségeket vonultat fel az aradi publikum előtt, a színpadon az iskola legjobbjai mutatkoznak be Vivaldi, Bach, Mozart, Stamitz, Carl Maria von Weber, Charles de Beriot, Szergej Rahmanyinov apró gyöngyszemeivel, Cristian Neagu karmester vezényletével.

És, hogy a szerelmesekről se feledkezzenek meg, február 14-én, szombaton 19 órától egy fergeteges dzsessz-koncertre – Bulesy Valentine’s Day

– várják a közönséget. A színpadon az aradiak körében is közkedvelt Bega Blues Band lép fel, többek között az aradi Nagy Lucian dzsessz-szaxofonista szereplésével.  

A hónap utolsó előtti szimfonikus koncertjén – Dorin Frandeş karmester és Robert Daniel Rădoiaş kórusvezető koordinálásával – Beethoven és Mozart dallamok töltik majd be a dísztermet.

A hónap a február 26-i koncerttel zárul, melynek különleges, nemzetközi hírnevű meghívottja a németországi Walter Hilgers karmester.

(A koncertekre vonatkozó információkat egyébként folyamatosan frissíti lapunk a Programok rovat keretében.)

 

Továbbra sem csitultak a kedélyek a szakszervezet és vezetőség között

 

Ami a filharmónia előadóművészeinek érdekeit képviselő szakszervezet és a kulturális intézmény vezetője közötti feszültségeket illeti, a kedélyek továbbra sem csitultak. A szakszervezet legutóbbi sajtóközleményének értelmében a helyzet csak romlott az utóbbi időben, ugyanis egyik hangszeres kollégájuk beadta lemondását, Mihai Dogaru szakszervezeti elnöknek pedig – munkahelyi kihágásokra hivatkozva – az igazgató felbontotta munkaszerződését. Így még kevesebben maradtak, sőt mind a kórus, mind a zenekar a szükségesnél jóval alacsonyabb létszámmal kényszerül ellátni a művészeti feladatokat. „Véleményünk szerint a filharmóniát a teljes szétesés fenyegeti, ami újabb tiltakozásokhoz vezet. Ehhez kérjük az aradi publikum támogatását.” – áll többek között a közleményben. A szakszervezetisek állítják: csak a publikum iránti tiszteletből nem folytatják a sztrájkot, ez a tarthatatlan állapot azonban mindannyijuk életét megkeseríti és rombolja a munkakörülményeket. A szervezet vezetője, Varjasi Tibor szerint a művészek kíváncsian várják, milyen eredményeket hoz az önkormányzat által elrendelt belső ellenőrzés, addig is nem hagynak fel az igazgató leváltására irányuló követeléseikkel.  

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu