Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 09.12
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Kádár Kata esete a kabaréval

Írta: Jámbor Gyula
2011. október 09., 21.22 Vasárnap

Amikor az előtérben bebocsátásra várakozó tömeg előtt megjelent a festett arcú, frakkos, cilinderes konferanszié – mint később kiderült, a főszereplő Kocsis Rozi –, bejelenteni: Kharón majd átvisz bennünket a túlvilágra, ahol telefonunkra nem lesz többé szükségünk, kapcsoljuk hát ki – már sejtettük, hogy az előadás nem lesz a nézőt megrikató tragédia.

Nem is lett. A szórólap szövege igaznak bizonyult: a győri Vaskakas társulat „éjfekete humort” tálalt a zenés-táncos-bábos revüben „a női lélek sötét oldaláról”. Ne mondjuk tehát a nőről (az előadásban csak a szebbik nem szerepel, hét példányban, mint a gonoszok), hogy ilyen, mint amilyet a győriektől csütörtökön este az aradi színház Studió termében, a kamaraszínházi bérletben láttunk, legfeljebb azt, hogy ilyen is.

A szereplők karakterére már az első percekben fény derül, amikor a kabarés szerelésben fellépő hölgyek elmondják: ilyen-amolyan okból, többnyire megcsalatás miatt az egyik lelőtte férjét, a másiknak a pasasa nehezen bírta az… arzént, egy harmadik férfi késbe rohant, miután azzal vádolta nőjét, hogy lefeküdt a tejesemberrel stb. Ezek után a néző várja a címbeli Kádár Katát (a szép, de szegény jobbágylányról, akit tóba fojt a gazdag földesúrné, hogy ne lehessen fiának felesége), aztán jön is a ballada, bábjáték formájában, egy nagyon szép, lírai jelenetben. Az egész produkció jellemzője egyébként, hogy a harsány, groteszk, frivol, szexualitással átitatott jelenetek, szövegek (nem hiába ajánlják az előadást 18 éven felülieknek) bensőséges, lírai, az ember jobbik énjéhez szóló mozzanatokkal párosulnak (bár ez utóbbiak száma jóval kevesebb), amitől a produkció különös és különleges lesz, azon túl, hogy pergő, dinamikus, szórakoztató. A darab összeállítói – dramaturg Gimesi Dóra, tervező Boráros Szilárd, rendező Tengely Gábor – minden bizonnyal ismerik az 1970-es évek elején kalapnyi Oscart besepert Cabaret c., Németországban, a fasizmus előestéjén játszódó híres filmet (a főzene is onnan származik), beteges, torz világával. Hát, a Kádár Kata szereplői se romlatlan amazonok. Táncolnak (koreogáfus Nemes Zsófia), énekelnek, mutogatják bájaikat, féreérthetetlen mozdulatokkal szeretkeznek (a Vad Rózsák kivételesen férfiakból álló, csontvázutánzó szerelésben kitűnően muzsikáló zenekar kíséretében), majd másfél órán keresztül. S amikor a néző már azt hiszi, hogy vége az elődásnak és zúg a taps, még csavarnak egyet a cérnavékony szálú történeten: a szegény agyonvert szolgalány, akit végig ütlegeltek, megaláztak, feltámad, s a kalózok szeretőjeként (Villon-ballada Faludy György átköltésében), kivégezteti kínzóit, hogy igazság szolgáltassék.

Az undergound fesztivál keretében a második magyarországi képviselőként szereplő győri társulat előadásának végén a közönség hosszú vastapsa jelezte, hogy tetszett a produkció. És a közönség, mint tudjuk, tévedhetetlen, még akkor is, ha netalán tévedne. De ezúttal nem erről van szó.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Sabae / Vasárnap, 2013. szeptember 01., 18.15 Válaszoljál rá!

a comentat: Avem scoli care nu au aazuritotie sanitara de functionare dar le dotam cu tablete si ebook-uri poate propune Abramburica pentru anul viitor ca elevii sa trimita la scoala doar un avatar iar ei sa stea, mersi bine, acasa sau unde vrea muschiul lor. 0 0

Hozzászólt: Arjay / Péntek, 2013. augusztus 30., 15.29 Válaszoljál rá!

So, not to be skeptical, but how do these steel whlees handle turns, jumping curbs and hard braking? Has anyone thought about wrapping the steel loops with rubber to reduce noise and increase traction?

Hozzászólt: Ricky / Péntek, 2013. augusztus 30., 02.19 Válaszoljál rá!

This info is the cat's pamjsaa!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu