Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. július 06., 08.52

Kapuikat nyitják Európa kulturális fővárosai

2010. január 09., 17.00 Szombat

Idén januárban kezdődik három európai város egy éven át tartó kulturális rendezvénysorozata, amelynek programján kiállítások, hangversenyek és színházi előadások szerepelnek.

Az idei évben a németországi Essen és a Ruhr-vidék, a dél-magyarországi Pécs és a törökországi Isztambul nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet. A három város az ausztriai Linz és a litvániai Vilnius városától veszi át a stafétabotot. Eseményekben gazdag programkínálatuk várhatóan több tízezer látogatót vonz majd.

Idén ünnepeljük az „Európa Kulturális Fővárosa” elnevezésű kezdeményezés 25. évfordulóját. A rendezvényekkel szemben támasztott elvárás az, hogy tükrözzék a város európai jellegét, és közvetlenül vonják be a helyi lakosságot a programokba. Ennek megvalósításához minden egyes „főváros” 1,5 millió euró összegű uniós támogatásban részesül.

A Ruhr-vidéki rendezvények szervezői azt remélik, hogy munkájukkal elő tudják segíteni az erőteljesen városias jellegű, több mint 7 millió embernek otthont adó nyugat-németországi térség újjászületését. Száz évvel ezelőtt a Ruhr-vidék volt Európa legnagyobb iparterülete, ahol egymást érték a szénbányák és az acélművek. Az elhagyott gyárak, kohók és ipari célt szolgáló csatornák manapság egyre-másra alakulnak át múzeumokká és turistalátványosságokká.

Történelmi múltjából adódóan Isztambul az európai civilizációk találkozóhelye. A város az összekötő híd szerepét tölti be Európa és Ázsia között. Törökország uniós tagjelölt ország, és nem az első eset, hogy Unión kívüli ország városa kapja a megtisztelő címet: 2008-ban a norvégiai Stavanger városa volt Európa kulturális fővárosa.

Pécs városa Essen és Isztambul között félúton található, és különösen gazdag kulturális örökséget tár a látogatók elé. Korábban az Európát keresztül-kasul utazó kereskedők és hadseregek jártak e vidéken. A 150 000 lelket számláló város céljai között szerepel az, hogy kapcsolatokat építsen ki a környező államokkal, különösen a Balkán országaival, s ezáltal a térség kulturális központjává váljék.

Essenben és Pécsett e hétvégén indul a kulturális programok sora. Németországban az UNESCO által a világörökség részeként számon tartott Zollverein hatalmas szénbányászati komplexumának maradványai szolgálnak nem mindennapi helyszínül. A Pécs belvárosában tartott nyitóünnepségen színészek és bábosok lépnek fel korhű jelmezekben, és a nemzetközi hírű Solaris együttes billentyűse, Erdész Róbert komponálta dalok csendülnek majd fel.

Isztambulban a jövő hét végén kezdődnek a kulturális események. 

(EB-hírszerk.)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Dzsumurdzsák / Vasárnap, 2010. január 10., 14.42 Válaszoljál rá!

Vajon Isztambulban lesz-e görög,örmény vagy kurd témájú rendezvény?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu