Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. október 05., 01.08
Nemzetközi képzőművészeti tárlatnyitó a Megyeházán

„Képzőművészek profán imái, vallomásaik a világról”

Írta: Pataki Zoltán
2015. január 28., 17.28 Szerda / Temes

A temesvári Megyeháza II. emeleti előcsarnokában kedden délután nyílt meg a Plein Air Csongrád 2014 Nemzetközi Alkotótelep vendégművészeinek közös tárlata. A kiállítást Sándor János Jászai-díjas rendező, érdemes művész nyitotta meg, Cseri Gábor csongrádi alpolgármester, Aranyi János festőművész, a SZÖG-ART Művészeti Egyesület vezetője és Szekernyés János, a Romániai Képzőművészek Szövetsége Temesvári Szervezetének (UAPT) elnöke, valamint szép számú érdeklődő jelenlétében.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

 

A társszervező Temes Megyei Tanács nevében Răzvan Hrenoschi művelődési osztályvezető, a SZÖG-ART Művészeti Egyesület nevében Aranyi Sándor festőművész, a temesvári képzőművészek nevében Szekernyés János UAPT-elnök köszöntötte az egybegyűlteket. Cseri Gábor csongrádi alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a határokon túlról minden évben a legtöbb művész innen a Bánságból és Romániából érkezik a csongrádi művésztelepre. „Örömünkre szolgálna, ha a temesvári művészek önálló kiállításon is bemutatnák alkotásaikat Csongrádon” – mondta Cseri Gábor.

A Plein Air Csongrád 2014 Nemzetközi Alkotótelep vendégművészeinek alkotásaiból összeállított tárlat anyagát Sándor János méltatta. „Csongrád olyan, mint a Mediteranniumból az Alföldre csöppent sziget, a művésztelep helyszíne pedig a szőlőültetvények között megbújó idillikus táj. Ezen a kiállításon a missziót is teljesítő művésztelep alkotásai vesznek minket körbe. Ne keressük bennük a stiláris szemléletbeli egyneműséget vagy az egymásra ható hasonulási törekvéseket. Olaj, kréta, tempera és egyéb technikával készült piktúrákat, kőbe, fába, fémbe álmodott szobrokat, térkompozíciókat láthatnak itt, képzőművészek profán imáit. Román, német, litván, argentin, szerb, lengyel és magyar alkotók vallomásait a világról melyben élniük adatik” – mondta Sándor János, külön-külön is kitérve a hét országból verbuválódott képzőművészek kiállított alkotásaira. „Ne feledjék, ezek a művek rejtve vagy nyíltan alkotójuk szellemi vagy művészi önarcképei is” – mondta befejezésül Sándor János.

„Nagyon hosszú ideje együttműködünk a szegedi képzőművészekkel és az ott létesült Szög-Art művészeti csoporttal” – nyilatkozta a Nyugati Jelennek a tárlatnyitó alkalmából Szekernyés János. „Ezt a csongrádi alkotótábort, amely idén ünnepli fennállása negyedszázados évfordulóját, a Szög-Art vezetője, Aranyi Sándor festőművész hozta létre, aki ifjúkora jelentős hányadát Csongrádon töltötte. Ő irányítja a Nemzetközi Alkotótelep munkáját, és mindjárt az indulástól meghívott két-három temesvári képzőművészt. Tizenöt nemzet több mint 170 művésze fordult meg Csongrádon a 25 esztendő alatt, ebből 45 művész temesvári vagy bánsági! Cseri Gábor alpolgármester úr is említette, hogy a legtöbb vendége a csongrádi művésztelepnek a Bánságból és Romániából verbuválódik. Sok a visszatérő művész, aki egyre több szállal kötődik a táj karakteréhez az ott élő emberekhez és második otthonaként tekint a csongrádi tájra. Az alkotótábor készül a 25 éves jubileum megünneplésére és így merült fel az ötlet, hogy előjátékként elhozzák Temesvárra is a 2014-es Plein Air Csongrád  Alkotótábor művészeinek a tárlatát. Ennek a kiállításnak külön örülök, mert nem csak a szegedi, Csongrád megyei képzőművészek szerepelnek itt, hanem nemzetközi tárlatról van szó. Ez a kiállítás összefogottságában is érzékelteti, hogy milyen irányok, stiláris szándékok, elképzelések vannak jelen a kortárs képzőművészetben. Ezekből a Csongrád és Temesvár közötti cserekapcsolatokból mindkét fél profitál, mind a művészek, mind a két város művészetkedvelői.”

 

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu