Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. május 26., 01.51

Két bemutató a temesvári magyar színházban

Írta: Pataki Zoltán
2009. szeptember 04., 09.00 Péntek / Temes

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház 2009/2010-es évadát szeptember elején két nagyszínpadi bemutatóval nyitja meg, név szerint: Egressy Zoltán: Június (ősbemutató) és Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott.

A legendás és nagysikerű előadásairól ismert Victor Ioan Frunză – mindkét darab rendezője – hosszabb szünet után rendez ismét a temesvári magyar társulatnál. A szereposztásban láthatjuk majd a temesvári nézőknek jól ismert Kardos M. Róbertet, a Nagyváradi Állami Magyar Színház Szigligeti Társulatának színművészét, Szabó Enikőt, a Csíki Játékszín tagját és nem utolsó sorban Katona Lászlót, a volt Krétakör Színház tagját, akit a temesvári nézők kétszer is láthattak már a tatabányai Jászai Mari Színház két meghívott előadásában (Nézőművészeti főiskola, Magyar a Holdon).

Egressy Zoltán: Június – ősbemutató

A nagy népszerűségnek örvendő kortárs magyar drámaíró nemrég született remekművét, a Júniust,csehovi-, Ödön von Horváth-os hangulatok, Szép Ernő-i áthallások jellemzik legfőképp. "Szabadnak lenni, de nem magányosnak, az egyik legnehezebb feladat az életben. És persze megváltódni valahogy, valamiképpen, valaki által, úgy, hogy megmaradsz önmagadnak. Ez foglalkoztatott, és persze az a reménytelen, agresszíven buta légkör, ami mostanság Magyarországon ugyancsak könnyen elveszejti az embert. Na nézzük, mi van ilyenkor..." – vallja a szerző a mű kapcsán.

Hét nagy szerep s szinte eldönthetetlen, hogy ki is a történet főszereplője. Talán nem is kell eldöntenünk. A darabban szerepel az érző szívű, keményhangú, szexre éhes, a tükörtől és az öregségtől félő, önismerethiányban mégsem szenvedő gyógytornásznő, Villő Rea. A zeneboltos apa és fia, a szerelmes és térdműtétes Zár Ferenc és a nyegle nőcsábász Zár Rudolf. Dr. Bittnertől egyenes út vezet Villő Rea gyógytornaórájára, onnan pedig a történet közepébe, Gráf Karolin mézboltjába, és Budapest kacskaringós utcáira, ahol Fillér Lóránt sosem ismeri ki magát. Jelen van még Lili, az érzékeny fiatal lány, akivel szemben senki sem lehet közömbös. Hét ember élete vidáman egymásba gabalyodik, úgy tűnik, minden szép és jó, van egy nagy balhé, de az is elsimul, és a végén jön egy eső, mindent betakaró. Kire víz hull, kire meg hó.

Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott

Az angol nyelv egyik legvirtuózabb író-bajnokának, Rosencrantz és Guildenstern halott című darabja már a világ számos helyén sikert aratott. Kirobbanó erejű, bonyolultsága ellenére lebilincselő színi dolgozat. Bohózati elemeit pontos egyensúlyérzékkel méri rokonszenvesen esetlen szereplőihez.

Főszerepben Ros és Guil, két epizodista, meglehetősen egyívású, de mégis személyiségükben eltérő balfácán. Maguk sem tudják, kicsodák. Részei a történetnek, amelyet nem értenek. Belekerültek az eseményekbe, amelyhez nincs közük, és amely elnyeli őket. Fej- vagy írás játékaikba sűrített konyhafilozófiájuk tragikomikus jelentőséget kölcsönöz alakjuknak. A „főtörténet”-ből csupán forgácsokat kapunk. Hamlet intarziák. Ellenpontként viszont ott a csepűrágó csapat. A Hamlet-beli színészek, Hamlet barátai, mint hivatásuk robotosai, megkopott, fanyar nyomoroncok jelennek meg.

Egressy Zoltán: Június című előadásának bemutatója szeptember 5-én, 19 órától lesz látható. Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott című premier pedig szeptember 6-án, szintén 19 órától, mindkettő a színház Nagytermében. A bemutatót követően a Június legközelebb szeptember 28-án lesz látható, a Rosencrantz és Guildenstern halottcímű előadást pedig szeptember 29-én láthatja újra a közönség.

Jegyek elővételben a színház jegyirodájában válthatók egészáron 16, illetve kedvezményesen 8 lejért. Visszajáró nézőink figyelmébe ajánljuk a Bemutató bérletet, mely öt nagyszínpadi előadásra és egy stúdió előadásra érvényes (16, illetve 10 lej értékben – összesen 90 lej értékben).

Felhívjuk a temesvári nézők figyelmét, hogy változott a jegyiroda nyitva tartása: hétköznap 10-12, illetve 17-19 óra között, illetve minden előadás előtt egy órával. A jegyiroda az Alba Iulia utca 2. szám alatt található. Telefon: 0356 450.606, e-mail cím: ticket@theater-csikygergely.ro.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: tibor / Péntek, 2009. szeptember 04., 13.23 Válaszoljál rá!

köszönjük az értesitést

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu