Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2022. január 23., 11.29

Kettős könyvbemutató

Írta: · Szekernyés Irén
2010. február 26., 15.14 Péntek / Temes

Dr. Bárányi László Ildikó: Sokaknak világítottunk (Excelsior Art Könyvkiadó, Temesvár 2009) és dr. Bárányi Ferenc: Mindenki háziorvosa (4. átdolgozott kiadás, Déva 2009) című könyvek bemutatójára került sor az Temesváron az Írószövetség székhelyén, a hét közepén.

Nagyszámú érdeklődő vett részt az eseményen és vásárolta meg az orvostársadalomban és az irodalmi életben egyaránt tiszteletnek és megbecsülésnek örvendő házaspár könyveit.

A rendezvényt Cornel Ungureanu író nyitotta meg és Pongrácz P. Mária moderálta, kitérve Bárányi László Ildikó az 1960-ban Marosvásárhelyen végzett orvosok visszaemlékezéseit tartalmazó könyv irodalmi erényeire valamint a Mindenki háziorvosával kapcsolatos élményeire. A könyv első változatának teljes anyagát folytatásokban a temesvári Szabad Szó hasábjain főszerkesztőként Pongrácz P. Mária közölte annak idején.

A Sokaknak világítottunk emlékezésgyűjteményt dr. Albert Ferenc egyetemi tanár ismertette. Bár a könyv az 1960-ban diplomázott 145 orvos szétrajzásának 50. évfordulójára készült, s az életben levő megszólítottak közül 69 visszaemlékezését foglalja össze, túlmutat egyéni sorsokon és családtörténeteken. Kortörténet és kórtörténet is egyben, mert  a nagyrészt 1937-es generáció hiteles élet- és pályatörténetét nemcsak a Romániában lezajlott történelmi események, hanem a politikai változások és azok „betegségei” is behatárolták. Moldovától az Al-Dunáig kihelyezésnek nevezett központilag kigondolt művelettel szétszórt magyar évfolyam állta a sarat (a szószoros értelemben is). Körorvosként, kutatóként, biológusként és magasabb beosztásban és tudományos fokozattal is, itthon és külföldön hűséges maradt orvosi esküjéhez, a tudományt szolgálta, gyógyított az anyanyelven való megszólalással is, sokan közülük pedig írásaikkal is ápolták a nyelvet és gazdagították a magyar kultúrát. A rendezvényen Fall Ilona és Mátray László színművészek néhány érdekes vallomás felolvasásával nyújtottak ízelítőt a kötetből.

A könyv értékes és érdekes adatokat, fényképfelvételeket tartalmaz az egyetemi évekről, tanárokról, ballagásról, évfordulós találkozókról. A színes, változatos élményanyag esszében, vallomásban, emlékezésben lenyűgöző olvasmánnyá avatja a kötetet.

Dr. Bárányi Ferenc Mindenki háziorvosa sikerkönyvének 4. kiadása négyezer példányban jelent meg, de már alig van belőle Temesváron (az előző kiadásokat több tízezren vásárolták meg, beleértve a román nyelvű kiadást is.) Orvosi szakértelemmel de mindenki számára érthető nyelvezettel megírt könyv betegekhez és egészségesekhez egyaránt szól. Eligazítást nyújt az enyhe lefolyású betegségekben,  elsősegélynyújtásban, belgyógyászati és sebészeti esetekben. Megtudjuk belőle, mit kell tartalmaznia a házipatikának, milyen adminisztratív teendők várnak ránk, születés, házasság és elhalálozás esetén. Mint minden eddigi kiadás ez is bővebb az előzőnél, a legmodernebb diagnosztikai eszközöket és eljárásokat, a legújabb gyógyszerek ismertetését is tartalmazza. A könyv érdemeit dr. Gyallai István méltatta a rendezvényen.

Mindkét könyv iránt a szerzőknél lehet érdeklődni.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu