„Kevés olyan abszolút színházi emberrel találkoztam, mint Demeter András”

Írta:
2013. december 20. 14:54 (péntek) /

A Iulius Mall-beli Cărtureşti könyvesboltban szerdán szép számú érdeklődő előtt mutatták be Darvay Nagy Adrienn színháztörténész Szereptudásra vagy rögtönzésre – Demeter András a s(z)ínen című legújabb könyvét. 

Demeter András István színházi pályafutását mutatja be a szerző Hamlet-trilógiájának harmadik kötete. Demeter András, a mindenkori egyetemes színháztörténet legfiatalabb állami színdirektora, a Csepürágó Fesztivál megalapítója, 1992-ben érkezett Temesvárra, és Romániában először, pályázat útján foglalta el a színházigazgatói széket. Hogy miért került Demeter András Darvay Nagy Adrienn három Hamlet-kötetének címlapjára, annak ellenére, hogy a temesvári Hamlet-előadásban Claudiust alakította, azt megtudtuk a Bandi András Zsolt színművész moderálta könyvbemutatón.

Az európai és a nagyvilágbeli Hamlet-előadásokról szóló, A kor foglalatjai – Hamlet az ezredfordulón, valamint a Ki vagy? Hamlet a Claudiusok korában című könyvek címlapján Demeter András látható egy tíz évvel ezelőtti, legendássá vált Hamlet-előadás Claudius szerepében, akárcsak a Demeter András a s(z)ínen című könyv címlapján is. „Az én elképzelésemben, olvasatomban Hamlet a legteljesebb színházi ember – mondta a könyvbemutatón Darvay Nagy Adrienn. – Amikor Budapesten a Nyugatiban eljátszották a temesváriak a Hamlet-előadást, akkor András Claudius alakításáról az egyik budapesti színikritikus azt írta, hogy igazából az ő Claudiusa egy fajta Hamlet-alakítás. Hosszú pályafutásom alatt kevés olyan abszolút színházi emberrel találkoztam, mint Demeter András. Számos olyan jellemvonása van, ami arról tanúskodhat, hogy ezt a könyvet egy mindössze 44 éves emberről is megírhatom. Ha valaki 60-70 éves korára annyit elér a színházi pályán, mint Demeter András 2007. május 16-ig, akkor megérdemli, hogy egy 400 oldalas könyvet írjanak róla. Azért remélem, hogy ez a kötet nem rekviem egy színészről!”

A Szereptudásra vagy rögtönzésre – Demeter András a s(z)ínen című, izgalmasnak ígérkező könyv a nagyváradi Europrint könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Hozzászólások