Kiállítás az aradi Kultúrpalotában: Gróf Vécsey Károly útja

2021. június 8. 18:01 (kedd) /

Gróf Vécsey Károly nevének hallatán – szinte kivétel nélkül – a legtöbb ember előtt az aradi 13 vértanú egyikének képe lebeg, annak a vértanúnak a képe, akinek végig kellett néznie bajtársai halálát. Könyörtelen sors. Ő volt a legutolsó, akit a bitófa elé vezettek. Viszontagságai itt sem értek véget, még október hatodika estéjén a hozzátartozói megvesztegették a hóhért, így sikerült megvásárolniuk élettelen testét, melyet a Rosa család kriptájában helyeztek el az aradi Régi temetőben (ma Kaufland van a helyén). Egy évvel később, 1850-ben saját kriptát állíttattak a vértanúnak, ahol örök nyugalomra helyezték, legalábbis akkor így gondolta mindenki. Arad városának fejlődése és növekedése következtében a Régi temető megszüntetéséről döntöttek, mely maga után vonta az elhunytak egy részének a Felsőtemetőbe való átszállítását. A temető végleges megszüntetése 1912-ben történt. Vécsey Károly földi maradványait a Felsőtemetőben a Nikodém család kriptájában helyezték el, míg a régi kripta előlapját az akkor épülő Kultúrpalotában. A kis terem, melyet Szántay Lajos a Vécsey-kripta előlapjának szentelt, a múzeum szakemberei által egy kiállítással bővült, valamint a várnál folytatott ásatásokat követően Lázár Vilmos és Schweidel József földi maradványaival. A kiállítás a Kultúrpalota megnyitóünnepségén, 1913-ban már megtekinthető volt. Később 1916-ban Vécsey földi maradványait is áthelyezték a Nikodém család kriptájából a Kultúrpalota kis, de annál jelentősebb termébe.

A vértanú epitáfiuma és az annak otthont adó kis terem az évek során feledésbe merült, viszont a 2019-es munkálatoknak köszönhetően előkerült, mindenki nagy csodálatára, hiszen addigra a kis terem létezése már kiveszett a köztudatból. Az Arad Megyei Múzeum az Aradi Kölcsey Egyesülettel közösen azonnal neki kezdett a restaurálási munkálatoknak. A munkálatok befejeztével egy korszerű, de a múltról mégis sokat mondó kiállítás nőhette ki magát újból az elfeledett és felélesztett kis teremben. A terem szerény méreteire való tekintettel csak az eredeti Vécsey-kriptából származó lámpát helyezhettük el, így nagyobb hangsúlyt az audiovizuális elemekre kellett fektetnünk.

Erről többet nem is szeretnénk elárulni, ehelyett inkább sok szeretettel várunk mindenkit, hogy tekintse meg eme kis kincset, amelyet az idő kerekének nyomában por lepett be. A kiállítás megújult, de mégis ugyanabban a köntösében várja a látogatókat, mint 1913 októberében.

A kiállítás az Arad megyei Múzeum és az aradi Kölcsey Egyesület közös szervezésében jött létre.

Mindenkit szeretettel várunk!

Arad Megyei Múzeum /Kultúrpalota/ II. emelet Történeti kiállítás

A megnyitó: szombaton, 2021. június 12-én 17 órakor lesz, a Kultúrpalota kistermében (megközelíthető a bal oldalbejáraton keresztül).

A résztvevők a Kölcsey Egyesület 3Havi Szemle c. folyóiratának alkalmi számát is megkapják.

A kiállítás megtekinthető: hétfő kivételével naponta 9.00–17.00 óra között.

 

Mizsur Anitta

 

Hozzászólások