Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 27., 22.58
Kiváló csapatszellem a Levelesben

Kitűzték a célt, hogy megvalósíthassák

Írta: Balta János
2012. november 15., 16.37 Csütörtök

Arad – A simonyifalvi Leveles néptáncegyüttes 1999-ben alakul, nevét a település mellett, illetve Vadászon átfolyó patakról kapta. Az együttes tagjaival a közelmúltban Simonyifalván, a halloween-partin történt fellépésük alkalmával beszélgettünk.

 

Még sokáig szeretne táncolni

Péter Anikó kiskorában kezdte a néptáncot, édesanyjával, illetve édesapjával együtt táncolt a Levelesben. Ők idővel kimaradtak, manapság maga képviseli a családot az együttesben. Jelenleg a Csiky Gergely Főgimnázium végzőse, ezért a heti próbákat péntek vagy szombat este tartják, amikor a csapat együtt lehet. Nem érzi tehernek a hétvégi próbákat, a fellépéseket, mert szeret táncolni, őrizni a hagyományokat. Ebben nagy segítség a kiváló csapatszellem, az összetartás, ami nagyban segíti a másfél órás kemény próbák alkalmával. A próbák érdekesen zajlanak, ugyanis az új tánclépéseket Nagy Rozália a lányoknak, Haász Endre a fiúknak külön mutatja, tanítja be, s a végén egyeztetik. A néptánccal még sokáig szeretne foglalkozni, de nem gondolkozott még a hivatásszerű művelésén. Később talán az is szóba jöhet.

 

Élvezni a csapattal való együttlétet

 

Szlávik Nóra a Csiky Gergely Főgimnázium X. osztályos tanulója, de már három éve táncol nemcsak a Levelesben, hanem a Csiky csapatában is. Magát is a kiváló csapatszellem fogta meg leginkább, szívesen mennek együtt a fellépésekre, közös kirándulást is terveztek, de még nem jött össze. Szeretnének néptánc-táborba is eljutni, de a módja még nem kristályosodott ki. A kérdésre, hogy a ruhájának a színe miért világosabb, mint a többi lánynak, elmondta: három évvel ezelőtt, amikor a polgármesteri hivatal támogatásával a lányoknak egyforma ruhát varrattak, az ő ruhájához már nem találtak hasonló színű anyagot, ezért ugyanolyan modell szerint, de más színű ruhában táncol. Nóra szerint a fiúk tánca a verbunkosok, szólók miatt jóval bonyolultabb, mint a lányoké, akiknek 3-4 tánclépést, illetve a forgást kell tudniuk. Sokáig szeretne még táncolni, élvezni a csapattal való együttlétet.

 

 

Verbunkost táncolni valódi kihívás

Bablina Norbert – X. osztályos a Csikyben – már a közben feloszlott Pitypang néptánccsoportban is táncolt. Egyáltalán nem teher számára a hét végi kemény próba, legjobban a verbunkost szereti, mert azt eljárni valódi kihívás. A sok falunapi szereplés között legbüszkébb az aradi színházban lezajlott fellépésükre. Még nem gondolkozott, hogy felnőttként mi szeretne lenni, táncolni azonban még nagyon sokáig szeretne.

 

Szerencsés véletlen

Szigeti Botond 23 éves, de csak 3 éve került a csapatba, mégpedig véletlenül. Az egyik haverja ugyanis elhívta egy próbára azzal az ígérettel, hogy nagyon jó buli lesz. Valóban az volt, mert egy csapásra megszerette a néptáncot, a haverja viszont nem volt eléggé kitartó, kimaradt a csapatból. Mivel a kora jóvoltából Haász Endre után rangidősnek számít, úgy tűnik, hogy egy év múlva, amikor a veteránok, Nagy Rozália és Haász Endre kimaradnak a csapatból, annak az irányítását Péter Anikóval ketten veszik át. Mióta a csapattal jár, minden évben sikerült új táncot tanulnia, amit hűségesen tesz, minden próbán jelen van. Szerencsés véletlenek tartja a csapatba kerülését, a néptánccal való megismerkedését.

 

Még nem lehet abbahagyni

A csapat veteránja, a művészeti vezetője, a községi tanács művelődési előadója, Nagy Rozália gyász okán szombaton nem lépett fel, telefonon kerestük meg. Amint elmondta, 2000 óta táncol az együttesben, ahol a tánc szeretete, illetve a fiatal csapat ragaszkodása, a velük való foglalkozás öröme tartja meg. Noha jól tudja, hogy a csapattagok között több a gyermeke lehetne, sőt olyan is van, aki majdnem akkor született, amikor maga a csapatba került, ráadásul két gyermekes családanyaként sok más teendője is volna, a néptáncot egyelőre nem lehet abbahagyni. Meg aztán a gyerekek sem engedik, mert „Anyu” nélkül el sem tudnák képzelni a táncot. Egy-egy új táncnak a betanulása úgy történik, hogy az oktató, Farkas Tamás bemutatja a tánclépéseket, amelyeket előbb mindenki külön, majd párban gyakorolja, méghozzá állandóan váltva a partnereket. Mert a csapatból mindenkinek mindenkivel tudnia kell táncolni. Haász Endrével, a táncpartnerével, csapatvezető társával úgy döntöttek, hogy miután betanulták, illetve előadták a kalotaszegi, már tanulni kezdett hatodik táncot, abbahagyják. De csakis a táncot, mindketten a csapat mellett maradnak szervező-menedzsereknek. Hogy valóban értenek a fiatalok nyelvén, mi sem bizonyítja jobban, hogy az utóbbi két évben teljesen megújult a csapat, a régi tagokból csak maga és Haász Endre maradtak. Náluk is voltak létszámgondok, akikor a régi csapattagok párban vagy egyenként visszavonultak. Akkor Szívós Dalma tanítónő, volt néptáncos segített nekik, aki az iskolában megszólította a felső tagozatos diákokat: aki kedvet érez a néptánchoz és szeretné megmutatni a tudását is, az jelentkezzen. Meg is tették, összejött egy húsztagú, állandó csapat, amelyikből ketten kiváltak ugyan, de a kilenc pár maradandónak ígérkezik. Beszélgetésünkkor Pécskán tervezik az idei 23. fellépésüket, ahol a gyász lejártával újra színpadra lép a „Mama”, Nagy Rozália is.

 

41 évesen jól megy a legényes

Haász Endre a csapat koreográfusának tartja magát, Nagy Rozáliát viszont a művészeti vezetőnek. Koreográfusukat, a magyarországi Farkas Tamást mindig akkor hívják meg, ha új táncot kívánnak betanulni. Ilyenkor 8-9 alkalom elég – Farkas Tamás a fiúknak, barátnője a lányoknak tanítja be a tánclépéseket. A megtanult lépések, motívumok próbáit Haász Endre szokta vezetni. A tudott délalföldi, román páros, vajdaszentiványi, szatmári és magyarpalatkai táncok közül az utóbbi a legnehezebb. Az 5 tánc közül 4-ben van legényes rész is, amit szívesen járnak a fiúk, maga is a 41 évével, nagy élvezettel. 3 gyermekes családapaként szívesen jár a próbákra, amelyeket általában a maga szabad idejéhez alkalmaznak pénteken vagy szombaton. Amint a művészeti vezetővel, Nagy Rozáliával is megbeszélték, még jövőre szeretnének táncolni, addig megtanulni egy kalotaszegi táncot. Utána sem szeretne teljesen megválni a csapattól, koreográfusként, szükség esetén beugróként működne közre. Már régóta táncol, de ilyen jól, mint manapság, soha nem érezte magát a tánccsoportban. A szívvel-lélekkel dolgozó fiatalokon meglátszik a fejlődés. Céljuk, hogy Arad megye egyik legjobb, ha nem éppen a legjobb tánccsoportjává nőjék ki magukat. Kitűzték a célt, hogy megvalósíthassák. Jövőre szeretnének tánctáborba menni, ha továbbra is megkapják a Tőzmiskei Polgármesteri Hivatal támogatását. Azt eddig messzemenően biztosítottak számukra, hiszen a lányok 3 rend ruhája, a fiúk ruhái, körösfői ingei, csizmái, illetve a lányok új cipői is a hivatal támogatásával születtek, de a kiszállásokra való utaztatás is biztosított számukra. Az idei 21 fellépés, illetve a kellékek önzetlen támogatásáért ezúton is köszönetet mond a csapat nevében Haász Tibor polgármesternek, illetve a községi tanácsnak.

 

Jó csapatszellemben a célért

Amint az elhangzottakból kiderül, a Leveles néptánccsoport tagjai, Nagy Rozália, Haász Endre, Péter Anikó, Szigeti Botond, Szlávik Nóra, Bablina Norbert, Simon Alex, Farkas Hermina, Péter Adél, Simon Róbert, Gál Csilla, Futó Zsolt, Futó Ingrid, Simon Krisztián, Körömi Alexandra, Farkas Emil, Sebők Beáta és Szilágyi Jácint szívesen vannak együtt, mert jól érzik magukat. A kiváló csapatszellem átsegíti őket minden, a néptánc-tanulás, a hagyományőrzés minden akadályán. Még sokáig szeretnének együtt maradni, elérni a közös célt, vagyis Arad megye egyik legjobb, ha nem éppen a legjobb együttesévé válni.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu