Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 12., 15.06
A Bánsági Vándorszínház az Aradi Magyar Színház vendége volt

Könnyű játék szép nyári estére

Írta: Jámbor Gyula
2019. augusztus 12., 18.59 Hétfõ / Arad

Július 6-án kezdődött, augusztus 12-én, ma, hétfőn ér véget a Bánsági Vándorszínház hatodik évadja, amelynek során 17 Temes, Arad és Krassó-Szörény megyei helységben mutattak be egy könnyű francia vígjátékot, A kaktusz virágát. Nyári, színházi évadok közötti turnéra, vidéki közönségnek – ki akarna ilyenkor, nyáridőben, esetleg szabad téren súlyos tragédiát nézni? – tökéletesen megfelelő, igazán szórakoztató darab.

Valamikor az 1960-as években írta a Pierre Barillet – Jean Pierre Grédy francia szerzőpáros, világhírűvé azonban talán akkor vált, amikor Hollywoodban, 1969-ben (nagy sikerű) film készült belőle Walter Matthau, Ingrid Bergman és Goldie Hawn főszereplésével. Azóta is elő-előveszik az éppen vígjátékéhes színházak, mert jó előadásban, jó színészekkel biztos sikerre számíthat az amúgy nem túl igényes darab. Amelyben Julien, a jóvágású, szoknyapecér nőtlen fogorvos és látszólag szürke egérke titkárnő-asszisztense, a bombanőnek nemigen mondható, ám annál lelkiismeretesebb, megbízhatóbb, érző lelkű, értékes emberi tulajdonságokkal bíró (főnökébe persze titkon szerelmes) Stéphanie körül bonyolódik a kacifántos szerelmi történet. (Miféle francia vígjáték volna szerelem híján? Nyeletlen bicska penge nélkül.)

Nos, kitalálta biztosan a kedves olvasó, ha nem is látta a darabot, hogyan ér véget: a menő fogorvos „rátalál” titkárnőjére, meg fordítva (a többi szereplő sem marad hoppon), a néző pedig a happy end után elégedetten távozik egy kellemes, nevettető estén.

 

***

Bevallom: kissé megijedtem az előadás kezdetén, a Jelen Ház hátsó udvarán berendezett színpad előtt (semmivel sem emelkedett a kockakövek fölé) a „zsúfolt nézőtéren” végigtekintve.  Premier volt, ezen a helyen még soha nem tartottak színházi előadást, és annyian ültek a székeken, hogy szerintem a Ház nagytermébe be sem fértek volna.

Az ijedelmem oka pedig az volt, hogy az első jelenetek, a színészi játékot tekintve bizony halványra sikeredtek – mi lesz, gondoltam, ha ez így folytatódik?

Szerencsére nem ez történt, a színészek hamar belejöttek, s a másfél órásnál kicsit hosszabb (szünet nélküli) előadáson nemcsak a szellemes, nagy mesterségbeli tudással megírt darab fordulatait élvezhettük, hanem a színészi játékot is, két-három egészen kiemelkedő jelenettel. (Egyet említek: a nyugalmazott katonatiszt első megjelenése.)

De kik is voltak a „játszó személyek”?

Minthogy a Bánsági Vándorszínház csak egy-egy „évadra” (nyári turnéra) verbuvált gárdával áll ki, tagsága állandóan változik, a mostaniakat nemigen ismerhettük. A biztos pont a társaságban Aszalos Géza temesvári színművész, rendező (a vándorszínház ötletgazdája, alapítója). Társai az előadás létrehozásában Albert Alpár díszlet-jelmeztervező és Orbán Enikő dramaturg. Mindkettőjük hozzájárulása igen jelentős: a díszlet könnyen felállítható és funkcionális – remekül megoldották. (Talán kekeckedés: az orvos-szerető Antónia hétköznapi viseletét, a melegítő-alsót – még akkor is, ha földön kellett fetrengenie benne – igen snassznak találtam.) A dramaturg (egyedül-e vagy a rendezővel együtt?) jól húzta meg a darabot – az eredetihez képest két szereplőt kiiktatott – úgy, hogy hiányuk nem érződött meg. Ami a zenét illeti, a két világháború közötti vagy utáni (közismert és közkedvelt) magyar kuplékból állították össze, minden bizonnyal a magyarországi előadás változatát felhasználva.

Mindent összevetve: talán nem egészen hibátlan, de jó, élvezhető előadást láthattunk.

Még mindig adós vagyok a „játszó személyekkel”, akiket eddig nemigen volt szerencsénk ismerni.

Julien fogorvosként Hodu Péter (Budapesti Vígszínház), Stéphanie, az asszisztensnő szerepében Daróczi Klarissza, a Kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem végzős színművészetis hallgatója lépett fel. Antóniát, az orvos barátnőjét Stan Krisztina Tímea volt diákszínjátszó, a Csíkszeredai Sapientia Tudományegyetem PR és kommunikáció szakos diákja, Norbertet, az orvos barátját (meg a nyugalmazott katonatisztet) Molnár Szilárd Rudolf (Kolozsvári Állami Magyar Színház), a sokoldalú Igort (megmentő, szerető, színpadberendező) Mihály Csongor, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház bábszínésze alakítja.

A néző pedig örvendhet annak, hogy most, a nyári szünet idején is színházi élményben részesült.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu