Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. november 25., 12.20
https://www.facebook.com/RMDSZ/

Kulturális ajándék budapesti művészektől

Írta: Sólya Emília
2014. november 26., 19.00 Szerda / Arad

Egyedi kiállítással gazdagodott Arad kulturális élete, a megyei múzeum Klió Terme kedd este újabb értékes gyűjteményt tárt a nagyközönség elé. Az aradi és a Budapest XII. kerületi (hegyvidéki) önkormányzatok között ápolt már-már baráti kapcsolatnak köszönthetően két művész munkáiból láthatott válogatást az aradi publikum. Nyerges Éva és Oláh Tamás (házaspár) textilművészek alkotásait mutatták be, az est hangulatát a budapesti Götz Saxofon Quartett emelte. A művészek objektív okok miatt nem tudtak leutazni az eseményre.

Egyébként nem csak a két önkormányzat ápol több éve kulturális kapcsolatot, hanem annak művészei is gyakran találkoznak egymással, különféle események, kiállítások, alkotóműhelyek keretén belül. Ennek az együttműködésnek az aradi pillére, kapcsolattartója Siska-Szabó Hajnalka festőművész (a Csiky Gergely Főgimnázium rajztanára), ő vállalta el egyébként az esemény megszervezését. A Nyugati Jelennek elmondta, 2010-ben indult a kulturális kapcsolatuk a hegyvidékiekkel. Az általuk szervezett nemzetközi művésztelepen – melyen az aradi művésznő többször is megfordult – merült fel a gondolata egy közös kulturális partnerkapcsolat kialakításának. Ennek jegyében először 2010 nyarán a művésztelep kiállítását láthatta Aradon a közönség, onnantól kezdve pedig félévente az aradi művészek is bemutatkoznak a partnerkerületben. Sőt, az idő folyamán a kapcsolat a képzőművészetről más kulturális területekre is kiterjedt, példa erre, hogy az Aradi Kamaraszínház vendégszerepelt a XII. kerületben, a hegyvidéki Solti György Zeneiskola növendékeit pedig az Aradi Filharmónia látta vendégül. „A kortárs nemzetközi művészetnek ebben a régióban nagyon sok közös vonása van, főleg a természetszeretete, az emberközelsége, tematikában is igyekszünk hasonlókat alkotni. Munkáink általában a figuratív festészet felé irányulnak. Ezek a rendezvények nagyon jó alkalmat biztosítanak arra, hogy a művészek megismerjék egymás értékeit, sőt eszméket, ideológiákat, tapasztalatokat cseréljenek egymással” – nyilatkozta az esemény aradi szervezője.          

Bognár Levente aradi alpolgármester az egybegyűltek köszöntésekor elárulta: a két önkormányzat azon munkálkodik, hogy minél hamarabb sikerüljön testvérvárosi rangra emelni kapcsolatukat.

Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester a két vidék művészei közötti gyümölcsöző cserekapcsolatok jelentőségét emelte ki, ugyanakkor kitért az aradi főgimnázium és a hegyvidéki Arany János Általános Iskola és Gimnázium közötti több éves partnerségre is. A kiállított munkák kapcsán elmondta: ezek nem egyszerű textilek. „Nyerges Éva és Oláh Tamás munkái a maguk különös anyaghasználatukkal, speciális technikáival túlmutatnak a gobelinek díszítő funkcióján. A munkák kilépnek a fal síkjából és a művészek olyan anyagokhoz is hozzányúlnak, melyek szokatlanok a textilek világában, mint például a fém vagy a fotográfiák”. A műveket megszemlélők a mindennapok általános kérdéseivel, problémáival is találkozhatnak, ugyanakkor a művészek személyes élményeit is fellelhetik a kiállított darabokban.

A kiállítás jövő hét végéig (hétfő kivételével) naponta 9–17 óra között tekinthető meg.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu