Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. szeptember 25., 19.28
Hagyománykeresőben néptáncgála a Diákházban

„Levetettük a pártát, a Csárdáskirálynő ruhát és a régi táncfigurákat”

Írta: Pataki Zoltán
2014. május 20., 08.30 Kedd / Temes

Vasárnap este a temesvári Diákházban teltház előtt megtartott Hagyománykeresőben néptáncgála zárta a XIX. Bánsági Magyar Napok eurorégiós közművelődési rendezvénysorozatot. Felléptek a temesvári Bokréta együttes néptánc- és citeracsoportjai, az Eszterlánc Kulturális Egyesület néptánccsoportjai, a végvári hagyományőrző együttesek, a lugosi Gyöngyvirág, az újszentesi Butykos, az igazfalvi Szivárvány és temesvári Guzsalyas néptáncegyüttesek, valamint meghívottként a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület néptánccsoportja. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Laczikó Enikő államtitkár (Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala), Marossy Zoltán alprefektus és Molnár Zsolt parlamenti képviselő.

A Diákház közönségét Szász Enikő, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke, a XIX. Bánsági Magyar Napok főszervezője köszöntötte, hangsúlyozva a rendezvénysorozat célját: a bánsági magyarság identitástudatának, önbecsülésének erősítése, a magyarság kulturális értékeinek a felmutatása. „Rendezvényeinkkel fel akarjuk hívni a többségi nemzet figyelmét arra, hogy itt vagyunk, jelen vagyunk, hozzáadott értéket teremtve minőségileg vagyunk jelen a helyi művelődési életben!” – mondta Szász Enikő TMNSZ-elnök.

Molnár Zsolt parlamenti képviselő köszöntőjében hangsúlyozta: kevés magyar közösség mondhatja el ma Romániában, hogy 19-dik alkalommal szervez magyar napokat, erre igazán büszkék lehetnek a bánsági magyarok. Ezért nagy öröm az RMDSZ számára, hogy segítséget nyújthatott a Bánsági Magyar Napok megszervezéshez és Laczikó Enikő államtitkár számára, aki az Etnikumközi Hivatalon keresztül támogatta a rendezvénysorozatot. „Ezért fontos, hogy az európai választásokra figyeljünk oda, menjünk el szavazni jövő vasárnap – mondta Molnár Zsolt –, hogy a helyi, az országos és az európai képviseletünkkel biztosíthassuk a hátteret a Bánsági Magyar Napokhoz hasonló rendezvények, a néptánccsoportjaink, a civil szervezeteink, a magyar élet minden szegmense számára.”

Az Eszterlánc Kulturális Egyesület képviseletében Tamási Emese táncoktató foglalta össze a Temes megyei néptánc-mozgalom másfél évtizedes történetét. „15 éve elkezdődött egy csodálatos folyamat, Nagy Albert, a Szeged Táncegyüttes akkori vezetője Végváron megígérte: segíteni fogja a Temes megyei magyarságot abban, hogy levetkőzze a népi kultúrával kapcsolatos téves felfogásait, szokásait. Azóta több településen is sikerült levetni a pártát, a Csárdáskirálynő ruhát és helyette magunkra öltöttük a hiteles népviseletet, amelynek egy részében ma is gyönyörködhetnek. De levetettük a régi táncfigurákat is és megtanultuk a szakemberektől az autentikus tánclépéseket. Tiszta forrásból merítettük a népdalokat és jólesik visszahallani azokat gyermekeink ajakáról. Mindezért köszönet a Szeged Táncegyüttesnek, oktatóinak és vezetőjének, Gombos Andrásnak!”

A Hagyománykeresőben néptáncgála első részében a temesvári Eszterlánc, Bóbita és Százszorszép, a végvári Szederinda és a végvári kicsik még névtelen tánccsoportja, valamint a lugosi Gyöngyvirág kalotaszegi, dél-alföldi, küküllőmenti, moldvai, mezőségi, marossárpataki, györgyfalvi és rábaközi táncában gyönyörködhetett a közönség. A folklórgála második részét a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület néptánccsoportjának fellépése nyitotta meg, majd következett az újszentesi Butykos, az igazfalvi Szivárvány és a Temesváron tanuló egyetemisták Guzsalyas néptánccsoportjának közös fellépése. A befejező részben a Szabó Ferenc és Jeremiás Lajos táncoktatók vezetésével működő Bokréta hagyományőrző csoport citerásainak és néptáncosainak tapsolhatott a temesvári közönség. A Morzsa-Bokréta táncosai galgamenti tánccal, a Kis-Bokréta és a Bokréta táncosai fergeteges nagyecsedi tánccal, a Morzsa-citerások dunántúli és a Kis-Bokréta citerásai szatmári népdalcsokorral ajándékozták meg a Diákház hálás közönségét.

A vasárnap véget ért XIX. Bánsági Magyar Napok keretében az újszentesiek is láthatták szombaton a Hagyománykeresőben néptáncműsort, Végváron pedig az Évadzáró Néptáncgálát tapsolhatta meg vasárnap délelőtt a Kultúrotthon közönsége. 
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu