Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. július 04., 20.40
Feléledő színházi hagyományok

Liliomfival indul a dévai „mini-évad”

Írta: Gáspár-Barra Réka
2010. január 12., 07.00 Kedd / Hunyad

Ha valami igazán hiányzik a Hunyad megyei magyar kultúréletből, akkor az a színház. A 25 évvel ezelőtt még rendszeres előadásokhoz szokott dévai közönség, manapság már csak nagy ritkán jut színházi élményhez egy-egy műkedvelő vagy épp átutazóban lévő társulat produkciója során.

A Szent Ferenc Alapítvány kezdeményezésére azonban a budapesti Zanotta Egyesület a debreceni Csokonai Színházzal közösen három előadásos „mini-évaddal” készül meglepni a következő időszakban a dévai közönséget. Az egyesület vezetői: Zanotta Veronika és Benedek Gyula a napokban már a szervezési részleteket egyeztették Déván. Ekkor osztották meg velünk is a nagyszerű terv előzményeit, részleteit.

– Tavaly, a Szent Ferenc Alapítvány szovátai házában szerveztük meg az Égigérő Fesztivált, melynek keretében több száz alapítványi, helybeli és magyarországi gyermek számára, összesen tíz csoportban, biztosítottunk különféle művészeti foglalkozásokat. A fesztivál minden estéjén, néha napközben is, nagyszerű előadásokat produkált a debreceni, a zalaegerszegi színház, a Térszínház, illetve sok elismert előadóművész. A Szent József gyermekotthon udvarán építettünk egy nagy szabadtéri színpadot és ezen került bemutatása a Vadászat című előadás, ami egyben egy Hobo koncert, és aminek óriási sikere volt. A beregszászi Illyés Gyula és a debreceni Csokonai színház közös produkcióját megszervező-rendező Vidnyászky Attila, aki egyben a debreceni színház igazgatója is, már akkor nyitottnak bizonyult a dévai fellépések kapcsán. Az ötlet tulajdonképpen Karda Róberttől, a Szent Ferenc Alapítvány igazgatójától származott, aki többször is szóvá tette, mennyire hiánycikk errefelé a színház. Hát akkor, ott kezdtünk el gondolkodni ezen.

– Szkepticizmus nélkül elmondható, hogy eddig már sokszor, sokan eljutottak. Gondolkodni kezdtek a dévai színházi élet fellendítésén… A mostani terv azonban szerencsére túljutott e fázison. Hogyan?

– Igen. Be kell ismerni, hogy bármekkora is lett volna a lelkesedésünk, abból még nem lett volna színházi előadás. Hiszen ha egy társulat fellépési díj nélkül is hajlandó eljönni mondjuk ide, Erdélybe, a kiszállási költségeket mégiscsak fedezni kell. És ezek a költségek egy komoly, nagy társulat esetében, nagyon nagyok és nagyon komolyak. Kerestünk tehát egy célirányos pályázatot, amit a debreceni színházzal közösen sikeresen meg is nyertünk. Így e kiszállások költségét többnyire az NKA támogatásából tudjuk majd fedezni.

– Mivel lepnek meg tehát bennünket?

– Terveink szerint idén tavasszal három előadással jövünk el Dévára. Az első február kilencedikén, egy keddi napon lesz, este 7 órától a dévai Művelődési Házban. Ez alkalomra Szigligeti Ede Liliomfi című darabjának feldolgozását hozzuk, beregszászi és debreceni színház közös produkciójaként, Vidnyánszky Attila rendezésében. Azért esett a választás erre a darabra, mert eléggé ismert, könnyen emészthető, ezért nagyon megfelelőnek tűnt az első előadásra. A második tervezett produkció, Csehov két egyfelvonásosát jelenítené meg itt Déván. Erre március 23-án kerül majd sor, szintén keddi napon, szintén 7 órától a dévai Művelődési Házban. A harmadik előadásról még folynak az egyeztetések. Ezt április végére, május elejére tervezzük, de szeretnénk az első két előadás tapasztalatára építve megszervezni.

– Talán olyan tervek is felmerültek, hogy ezek az előadások rendszeressé válnak?

– Szeretnénk megteremteni, vagy újrateremteni a színházi hagyományokat Déván. Az elképzelésünk az, hogy ezután rendszeresen, minden évadban legalább négy előadást hozzunk el ide. Amennyiben igény lesz rá és sikerül megfelelő támogatást is szereznünk, mi mindenképpen hagyományt szeretnénk teremteni e téren. 
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu