Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 29., 15.16

Lovagias ügy happy enddel

Írta: Jámbor Gyula
2012. november 20., 18.29 Kedd / Arad

Mi is ez a Lovagias ügy?

Zenés játék, az bizonyos, hiszen kis zenekar élő zenét játszik a színpad egyik oldalán, s a szereplők időnként dalra fakadnak, sőt táncolnak is. Dráma, hisz az első felvonás végére a cég mindenese, a harminc éve ott gürcölő Virág Andor titkos (de családja miatt nyíltan nem vállalt) szerelmének, a duci Gizike titkárnőnek a védelmében kiáll a tulaj piperkőc, nőcsábász unokaöccse, Pali ellenében és ezért kap néhány pofont, mire az emberi méltóságában mélyen sértett tisztviselő otthagyja munkahelyét – csakhogy más munka nincs, s ezért családjának romba döntése fenyegeti. Végül mégiscsak vígjáték, sűrű szövegpoénjain jóízűen nevet a néző, aki azonban mindent összevetve azt állapíthatja meg: az egész darab csakis az irónia felől megközelítve áll meg, merthogy a színpadon látott formában a dolgok az életben nem történhetnek meg.

Mert a vége az, hogy az eleinte zordnak látszó főnök – aki átlátja Virág nélkülözhetetlenségét, de az is kiderül róla, hogy lényegében vajból van a szíve – minden áron „visszacsábítaná” Virágot (bár az másnap megy magától is, anélkül, hogy tudna az időközben bekövetkezett változásokról), a léhának látszó unokaöccs beleszeret Virág csinos lányába, és akkora happy end a vége, hogy jobb se kell.

Sajnos, nem ismerem Hunyady Sándor eredeti (novellából átírt) darabját, azt viszont tudom, hogy nem zenés darabnak készült: a Karinthy Színház előadását Verebes István rendező dolgozta át zenés játékká, Márkus Alfréd dallamainak felhasználásával. Abban is biztos vagyok, hogy jócskán változtatott az eredeti szövegen, modernizálta – több kiszólás van a kormány, a bankok, a politika „trükkjeire”, a fogyókúrára stb., amelyek 1935-ben, a darab keletkezésekor aligha lehettek. Szóval fel-feltűnik egy kis bírálat, egy-egy fricska a mai társadalomra, de semmi igazán komoly, a lovagias ügy kibékülésbe torkollik, a közönség pedig vastapssal köszöni meg a zenével, dalokkal, poénokkal felturbózott darab előadóinak a kétórás kellemes szórakozást.

A darabban Bajor Imre (Virág) és Balázs Andrea (Gizike, a titkárnő) – ezek egyébként a legjobban megírt szerepek – nyújtott kiemelkedőt, és persze az örökifjú Lorán Lenke, aki a mindent félrehalló süket nagymama kicsi, de hálás szerepében aratta le a közönség szimpátiáját. De jó volt minden más szereplő is – Csoma Judit (Virágné), Balázsovits Edit (Baba), Árpa Attila (Pali), Megyeri Zoltán (Milkó cégtulajdonos), Agárdi László (Vödrös), Karsai István (Müller), Földvári Péter (Flugbäller Frigyes).

A szerző, Hunyady Sándor édesanyja, Hunyady Margit kolozsvári színésznő annak idején nem egyszer játszott, vendégművészként, az aradi színházban. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu