Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. december 07., 23.44
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Magyar gyöngyszemek

Írta: Megyasszai Bíró Júlia
2009. április 27., 14.14 Hétfõ / Krassó-Szörény

A magyar költészet gyöngyszemeiből válogatott Lőrincz István a Resicabányán megrendezett szavalóesten. A református Templom és Iskola épületében sorra kerülő rendezvényen a közel negyven résztvevőnek felemelő élményben lehetett része. 

A mély átéléssel előadott és kiváló előadói stílusban elhangzott versek  arról is megbizonyítottak sokakat, hogy egy lelkipásztor nemcsak prédikál, hanem szavalataival is bizonyítja  hitét Istenben, ragaszkodását a magyar költészethez és kultúrához. Arany János, Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Reményik Sándor , Mécs László és Horváth István verseiből valóban gyöngyszemeket válogatott a lelkész előadó.

Az est első felében elhangzott vidámabb hangvételű költemények megnevettették a jelenlevőket. A komolyabb hangvételű költeményeket pedig mindannyian mély átéléssel kísértük. A helyi Hóvirág Daloskör három énekkel színesítette az estet. Érdekességként megjegyezzük, hogy az előadó mindenik költeményhez elmondta kötődését, melyik verset milyen alkalommal tanult meg. Ilyenként az előadó személye is közelebb került a hallgatósághoz.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Polgárnak / Vasárnap, 2009. május 10., 12.37 Válaszoljál rá!

Mért idegesiti ha azt mondom, hogy ilyen még nem volt resicán? Azt állithatom és többen is elmondták, akik ott voltak az esten, hogy ilyen szinvonalas szavalóest tényleg nem volt még Resicán .

Hozzászólt: Polgár / Szombat, 2009. május 09., 09.58 Válaszoljál rá!

Attól még, amiért valaki megrezegteti hangjával a levegőt, nem biztos, hogy jobb szavaló, mint Higyed Imre, Kiss-Törék Ildikó, Varga Vilmos, Mátray László, Nemes Péter s mások, akik szavaltak a Templom és Iskola épületében.--- És bizony volt ilyen és ennél különb is Resicabányán, pedig akkor még nem pályázati rendezvények voltak, hanem önkéntesek, ajándékestek s volt úgy, hogy mindkét oldal tele volt... Ne hivatkozzunk folyton arra, hogy ilyen még nem volt.

Hozzászólt: BÉLA / Csütörtök, 2009. május 07., 09.33 Válaszoljál rá!

Az előadó nagyon szépen szavalt. Nagyon tetszett. Ilyen szavalóest még nem volt resicán.

Hozzászólt: kérdező / Kedd, 2009. április 28., 22.23 Válaszoljál rá!

És mit szól Kalman az egyetemes papság elvéhez, amit mi protestáns egyház is vallunk???????
Avagy nevezzük azt egyetemes lelkészségnek?????

Hozzászólt: kalman / Kedd, 2009. április 28., 19.26 Válaszoljál rá!

Nem pap, csak lelkész! A papság mint olyan, a keresztény egyházaknál, a Katolikus E.-nál ill. Orthodox E-nál van. A protestáns egyházaknál lelkészség van.

Hozzászólt: Polgár / Hétfõ, 2009. április 27., 14.36 Válaszoljál rá!

Csak 35-en voltak. De ez is szép szám. De a gyöngyszemek előadása az katasztrofális volt.Így 55-60 évvel ezelőtt szavaltak. Pap létére előadhatta volna szakszerűen is.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu