Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. január 28., 08.02
Indul a Kultúra egyesíti a közösséget kampány

Magyar nyelvű szórólapokkal is népszerűsítik a Kulturális Főváros projektet

Írta: Pataki Zoltán
2014. január 08., 23.00 Szerda / Temes

A városháza tanácstermében kedden bemutatták a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa Egyesület kezdeményezte, a projekttel kapcsolatos szociológiai tanulmány eredményeit és a Kultúra egyesíti a közösséget információs kampányt, amely a 2014 január 15 – március 31 időszakban a Kulturális Főváros projekt népszerűsítését célozza.

Simona Neumann, az Európa Kulturális Fővárosa Egyesület ügyvezető igazgatója röviden bemutatta a Nyugati Egyetem szociológiai tanszékének szakértői közreműködésével elkészített tudományos felmérés eredményeit, amely elsősorban arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen Temesvár jelölésének fogadtatása a Kulturális Főváros címre a lakosság körében. A legfontosabb következtetések: a megkérdezettek 68%-a tud Temesvár jelöléséről és 55%-uk önkéntesként részt venne a projekt megvalósításában. A felmérés arra is rávilágít, hogy a temesváriak a kultúrát nem csak értéknek, hanem a jólét forrásának tekintik. Dr. Alin Gavreliuc szociológus (Nyugati Egyetem) arra hívta fel a figyelmet, hogy a felmérés szerint a temesváriak 75% számára fontos a helyi identitás („a temesváriak különböznek az ország többi lakójától”) és ebben az identitásban fontos szerep jut az 1989-es forradalomnak, a Temesvári Kiáltványnak, az etnikumközi és felekezetközi nyitottságnak, annak ellenére, hogy csak a megkérdezettek 48%-a volt temesvári születésű.

Következett a Kultúra egyesíti a közösséget kampány bemutatása, amelynek során változatos eszközökkel tájékoztatják a temesvári lakosságot arról, hogy melyek a város jelöltségének előnyei a Kulturális Főváros címre. A kommunikációs kampány jelszavai: A kultúra egyesíti a közösséget, Mi vagyunk a város szellemisége, Együtt újraélesztjük a várost, Ideje, hogy megújítsuk magunkat, Városunk újjászületik a kultúra által. A tájékoztató kampányeszközök között lesznek többnyelvű kiadványok és szórólapok (a helyi nemzetiségek nyelvén, így magyarul is), a temesvári „premiereket” (utcai villanyvilágítás, 3 nyelvű színház, lóvasút, sörgyár, első szabad város Romániában) népszerűsítő öntapadós matricák, pólók, csészék, stb. Beindul a timisoara2021.eu portál és a facebook.com/ timisoara2021.eu oldal, amely széleskörű információt nyújt az érdeklődőnek Temesvár jelöléséről az Európa Kulturális Fővárosa címre. Az Egyesület munkáját már jelenleg is mintegy 15 önkéntes támogatja, de jelentősen ki akarják bővíteni az önkéntesek csoportját. Ugyanez vonatkozik a projektet támogató cégekre is, amelyek száma eddig nem haladta meg a 4-5-öt.

A találkozón részt vett Nicolae Robu temesvári polgármester, aki hozzászólásában hangsúlyozta: a Kulturális Főváros projekt nem a polgármesteri hivatal vagy a polgármester kezdeményezése, hanem a temesváriaké! A közösség és a gazdasági szereplők széleskörű támogatása nélkül nincs esély arra, hogy Temesvár 2021-ben elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa címet. „A cégek és a magánszemélyek konkrét hozzájárulására gondolok – mondta Nicolae Robu – anyagi eszközökkel és/vagy önkéntes munkával, mert nem normális, hogy ennek a kezdeményezésnek a megvalósítását teljes egészében a városháza vállalja fel!”

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu