Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 08.16
Interjú Pély Barnával

„Már tavaly tudtuk, hogy ide vissza szeretnénk jönni”

Írta: Takáts D. Ágnes
2014. április 06., 16.11 Vasárnap / Arad

Újabb mini turné keretében látogat Aradra a magyarországi B the First együttes, Pély Barna zenekara.

Április 12-én, a Nerv klubban lépnek fel újra, előtte Szegeden (április 10., csütörtök) és Békéscsabán (április 11., péntek) csapnak a húrok közé.

A fiúk – Pély Barna (ének, gitár, vocoder), Péterfi Attila (basszusgitár), Kottler Ákos (dobok) – jó bulit ígérnek, de ezt jól tudják azok, akik a tavalyi B the First koncerten ott voltak.

Pély Barna még a koncert előtt nyilatkozott lapunknak.

 

– Miért változott meg a zenekarotok neve, Pély Barna Trióról B the First-re?

– Igazából mindig is B THE FIRST volt a nevünk. Ha megfigyeled, akkor az első lemezborítónkon is ez a logó van, hiszen külföldön is szeretnénk karriert befutni, és ott nem mondd semmit a Pély Barna név. A Pély Barna Trio nevet azért használtuk, hogy bevezessük a nevem mellé az új zenei hangzást Magyarországon. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy így nem kellett magyarázni az új zenekar nevet. Mára azért a rajongóbázisunk teljesen képben van, hogy ezt a két nevet használtuk. Annyira nem is névváltoztatás ez, hanem inkább az egyik elhagyása.

 

– Mikor jön az új lemez?

– Már több mint egy éve neki kezdtem a dalok, illetve szövegek írásának. Radikális különbség az első lemezünkhöz képest, a magyar szöveg megjelenése és az, hogy nem vettem be a dalszerzésbe másokat. Az előzőn a dalok a saját angol nyelvű szövegeimmel szólaltak meg. Most is megmarad ez az irány, de ezen a lemezen „megszállt” engem a közös dalszerzés szelleme.

Van olyan dal, amit más zenekarok frontembereivel írtam. Pl. Egyedi Péterrel (Óriás, Isten háta mögött), Varga Líviusszal (Kutya vacsorája, Quimby), van, amit az Atival (Péterfi Attila, basszusgitáros B the First – szerk.), vagy Dorinával (Galambos Dorina, Barna felesége – szerk.). Szóval elég nagy kupleráj lesz ezen a lemezen… már pozitív értelemben.

 

– Milyen érzés volt Aradon játszani? Hogy került újból a képbe?

– Tavaly, amikor itt jártunk, nagyon jól éreztük magunkat, tudtuk, hogy ide vissza szeretnénk még jönni. Ez volt az első hely, ahol Erdélyben játszottunk, fantasztikus közönség előtt, úgyhogy visszahúz a szívünk. Így újabb mini turnénk egyik fontos állomása lesz Arad. Első aradi koncertünk hatására ősszel egy egész erdélyi turnét is végig csináltunk. Nagyon szép helyeken jártunk, feltöltődtünk, élveztük itt a koncertezést. Szívesen jövünk, hiszen jó emberek, jó hangulat, és jó sörök vannak!

 

– A közönség mire számíthat? Miben lesz más, mint az eddigi koncertek?

– Az elmúlt félévben kialakítottunk a Fröccshöz hasonló klubbokra egy hangerőben moderáltabb hangzást. Ez kellemesebbé teszi az amúgy rockos, torzítós gitárhangzást. Ez most kimondottan fontos lesz, mert el fogunk nektek játszani pár új dalt a készülő nagylemezünkről, és lesz közte magyar nyelvű is, aminek jó lenne, ha értenétek a szövegét. Végül is azért írtuk, nem igaz?

 

– Láttuk, hogy Gitársulit indítottatok a www.szjger.hu-n! Honnan jött az ötlet? Mi a célotok vele?

– Régi probléma, hogy mindig át kell esni egy csomó unalmas fázison addig, amíg lejátszol pár akkordot. Én megpróbálom lerövidíteni az utat a zenekarral, és a nagyon egyszerű 4–5 akkordos dalokon keresztül tanítom meg a „tábortűzi gitározást”. Ez kimondottan kezdő felnőtteknek, vagy a gitárt kedvelő gyerekeknek szánjuk (ezért van az Szjger.hu-n), hogy közelebb kerüljön az életük ahhoz a szabadságérzéshez, amit mi érzünk, amikor a B The First-tel tépjük a húrokat. Ráadásul mindig vissza lehet tekerni a videót.

 

– Mik a terveitek 2014-re? Hol láthatunk még benneteket?

– A lemezbemutató koncertünk – amit nagyon várunk! – május 9-én lesz Budapesten a Muzikum Klubban. Hét magyar dal lesz az új nagylemezen. Más hatás! Izgatottak vagyunk, hogy mit reagáltok!? Az itthoni kis családi kontrollcsoportunkból kiindulva úgy fest, hogy aktívabb kapcsolat alakul ki a magyar nyelvű dalok és a magyar közönség között, még úgyis, hogyha csak a zenére koncentrálnak. Gyakorlatilag a Muzikumos koncert után minden vidéki koncertünk egy lemezbemutató lesz. Turnéra fel!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu