Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 22., 12.03

Márciusi zenei csemegék

2009. március 04., 17.00 Szerda / Arad

Kevés olyan koncertévad volt eddig Aradon, amelynek műsorában ne szerepelt volna Carl Orff Carmina Burana című vokál-szimfonikus művének előadása, amely minden alkalommal telt házat vonzott.

Így volt ez az 1958. június 14-i hangversenyen, amikor is a zeneirodalom e gyöngyszemének romániai ősbemutatóját éppen Aradon tartották, hála a nagyszerű Constantin Boboc karmesternek, aki nemcsak megszerezte a bemutatás jogát, de ő maga állt a karmesteri pulpituson. A mű ősbemutatójának volt egy másik aradi vonatkozása is: a baritonszólót Oleg Rudic, a filharmónia kórusának a tagja énekelte. (Évtizedekkel később fia, Cristian Rudic lépett az örökébe.) A közönségsiker sosem maradt el. Minden bizonnyal nem lesz ez másként ma sem. A koncert szólistái ezúttal: Camelia Clavac, Valentin Racoveanu és Adrian Mărcan.

Rodica Talmaciu, az Aradi Állami Filharmónia igazgatója azonban nemcsak erről a jeles zenei eseményről beszélt a tegnap megtartott rövid sajtótájékoztatón. Örömmel újságolta a filharmónia Johann Strauss együttesének (a zenekdvelő aradiak bizonyára még jól emlékeznek a nagysikerű újévi koncertre, amely az ő nevükhöz fűződik) kedd esti sikeres pécskai fellépését. A városka kultúrházában, zsúfolt nézőtér előtt muzsikált az együttes. Hasonló koncerteket szeretnének a megye más városaiban is tartani, a jelek szerint van rá igény – bizakodott az igazgatónő.

Rodica Talmaciu ismertetőjéből kiderült, hogy a filharmónia a tavasz első hónapjában néhány valódi zenei csemegét készített elő a koncertlátogatóknak.

A jövő heti csütörtöki hangverseny műsorán egy-egy közkedvelt Beethoven-, Rachmanyinov- és Brânzeu-mű szerepel. A nagy orosz zeneszerző 2. zongoraversenyét Daniel Goiţi kitűnő tolmácsolásában hallhatja a közönség. A március 19-i koncertet az ír zenének szentelték. A dublini Jelenkori zenei központ támogatásával megvalósítandó esemény címe Folk meets Symphonic. A hagyományos ír muzsikát Neillidgh Mulligan csimpolyaművész tolmácsolja Robert Houllihan karmester vezényletével.

A hónap utolsó koncertjén, március 26-án Antonio Vivaldi A négy évszak című csodálatos hegedűverseny ciklusát Gabriel Croitoru adja elő Radu Popa karmester vezényletével. Ezen a koncerten hangzik majd fel Csajkovszkij vonószenekarra írt szerenádja is. Néhány nappal korábban, március 23-án, a Kultúrpalota kistermében még lesz egy jeles zenei esemény, amelyet Bartók Bélának (a világhírű zeneszerző, zenetudós 1881. március 25-én született) és George Enescunak szentel Girogiana Maria hegedűművész és Sorin Dogariu zongoraművész. A két zeneszerző ismert és kevésbé ismert műveiből válogattak az előadók.

És utoljára, de nem utolsó sorban hadd említsük meg, hogy a filharmónia folytatja  A filharmónia a családban elnevezésű koncertsorozatát. Az Aradi Művészeti Líceumban március 9-én, hétfőn a Florescu család (Mario és Lucica, meg a gyermekek) lép közönség elé.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Simon Gabor / Kedd, 2009. március 17., 06.36 Válaszoljál rá!

NICOLAE Boboc volt a jeles aradi karmester es nem Constantin Boboc

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu