Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. május 28., 04.21
Szeptember végén zárul az adatgyűjtés

Még lehet jelentkezni az Erdélyi Magyar Ki Kicsodába

2009. szeptember 09., 20.16 Szerda

Több száz adatlap érkezett a Bánságból, illetve a Nyugati Jelen olvasói körzetéből az Erdélyi Magyar Ki Kicsoda szerkesztőségébe. Közöttük számos olyan modellértékű életpályát és kivételes teljesítményt ismerhettünk meg, amelyre büszke lehet az egész romániai magyar közösség. 

A könyv potenciális szereplői  közül azonban vannak olyanok is, akik  még nem küldték be adatlapjukat, ők október elsejéig még megtehetik – számolt be Stanik István főszerkesztő, a lexikon előkészítésének helyzetéről.

– Az Erdélyi Magyar Ki Kicsoda kiadásának elsődleges célja, hogy időről időre számba vegye és felmutassa közösségünk aktív tagjait és intézményrendszerét. Azokat a személyiségeket, akik a politika, közélet, egyházak, tudományok, oktatás,  irodalom, művészetek, közművelődés, sajtó, civiltársadalom, sport, üzleti élet területén értékeket teremtettek vagy közösségi feladatokat láttak el. És azokat az intézményeket, civilszervezeteket, amelyek hozzájárultak szociális és gazdasági problémáink megoldásához, kulturális életünk gazdagításához. Ezeket az életpályákat – mint a mozaik kockákat – egymás mellé téve,  kialakítható az erdélyi magyar közösség csoportképe. Ezek voltunk mi 2009 végén. Ezért fontos, hogy egyetlen megjelenítésre érdemes életpálya se maradjon ki belőle, hogy egyetlen eleme se hiányozzon a rólunk alkotott képnek. Ezért fontos, hogy – a rosszul értelmezett szerénységet félretéve – minden potenciális szereplő időben beküldje adatlapját, hiszen rajtuk is múlik, hogy egy erős, értékekben gazdag erdélyi magyarságot felmutató, hasznos kézikönyv születik. A könyv közösségi jelentősége mellett, egyfajta erkölcsi elégtételt is nyújthat a benne szereplőknek, azzal hogy életpályájuk, tevékenységük rögzítésre és nyilvánosságra kerül. Hogy unokáink is láthassák, életünk nem telt el nyomtalanul – mondta Stanik István, majd hozzátette.

– Végül néhány félreértésre okot adó helyzetet szeretnék tisztázni. Mindenek előtt azt, hogy a bekerülésnek nem feltétele a könyv megrendelése, tehát azok is küldjék be adatlapjukat, akik nem kívánják, vagy nem áll módjukban a megrendelni. Az Erdélyi Magyar Ki Kicsoda a romániai magyarság könyve, tehát a pártállástól vagy bármilyen más szemponttól függetlenül minden arra érdemes személyiség szócikkét közli. Mivel az előző kiadás óta tíz év telt el, azoknak az adatlapját is várjuk, akik az előző kiadások valamelyikében (esetleg mindkettőben) benne voltak.

A kiadó tehát október 1-jéig, továbbra is fogadja a személyiségek és intézmények adatlapját, amely a www.kikicsoda.ro honlapon online is kitölthető, az onnan letölthető változatát pedig e-mailen vagy postán lehet beküldeni a kiadóba. Remélhetőleg valamennyi arra érdemes személyiség beküldi adatlapját és benne lesz a decemberben megjelenésre kerülő Erdélyi Magyar Ki Kicsoda harmadik kiadásában.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu