Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. január 24., 12.02
Váratlanul távozott az élők sorából

Meghalt Orvos Tibor rajztanár, festőművész

Írta: · Makay Botond
2012. április 26., 18.58 Csütörtök / Krassó-Szörény
Orvos Tibor (1944. 05. 03.–Resicabánya, 2012. 04. 20.) az Arad megyei Lippán született kistisztviselői családban. Elemi és középiskoláinak az Aradon történő elvégzése után a Temesvári Képzőművészeti Akadémián 1965-ben diplomázva Resicabányára kap kinevezést, egy hétosztályos iskolába. 


A Romániai Képzőművészek Szövetségének tagjaként, a Resicabányai Művészeti Líceum tanáraként kényszerül betegnyugdíjba.

Szívproblémái voltak és súlyos reumája. Bár a ’89-es változásoktól sokat remélt, de szinte semmit sem kapva az életből teljesen kiábrándult ember lett. Feleségei, illetve élettársai rendre elhagyták, így magányosan élte életét, a legolcsóbb vodkafélét nyalogatta nap mint nap.

Művészkollégái közül néhányan többé-kevésbé törődtek ugyan vele, de senki sem juttatta egy életen át álmodott műteremhez. Bár a megyeházán több festménye van, amelyeket részben ajándékba adott, egy középméretű garzonlakásban nem volt lehetősége az alkotásra, mivel csak nagyméretűnek mondható képekben tudott gondolkodni. Egy életen át új megoldásokat és kifejezésformákat keresett, talán emiatt nem tudott megállapodni egyetlen irányzatnál sem. Borúlátó alaptermészete miatt többször is megbénul kezében az ecset, s csak nehezen veszi elő ismét palettáját.

Vászonra festett, de sikeresen próbálkozott az üvegre való festéssel is.

Orvos Tibort a resicabányai festők egymás közötti villongása egyik áldozatának is tekinthetjük, mert csak ritkán és alkalmasint kapott önzetlen erkölcsi és anyagi segítséget. Évek óta a nyomorgó művészek sorába sorolhatjuk, mert a létminimumhoz sem elegendő betegnyugdíjához csak nemrégiben kapta meg a képzőművészeti nyugdíjat a bürokratikus intézkedések miatt.

Sanyarú sorsa miatt válik meg legtöbb munkájától, így legelső művétől is – ez egy női arckép szépiarajzban, 1960-ból (e sorok írójának tulajdonában).

Orvos Tibor művészetét nehezen méltatható, hiszen igen szerény lakásában egyetlen műve sem található. Resicabányán számos képe van magánkézen, de megtekintésükhöz nem léphet be akárki. Tudomásunk szerint a megyei múzeumban is vannak a raktáron képei.

Megyei kiállításai voltak 1966-tól Aradon, Temesváron, Resicabányán, de közös tárlatokon is szerepelt (Arad. Resicabánya, Herkulesfürdő, Szörényvár (Turnu Severin), Kolozsvár, Nagyvárad, Konstanca), illetve külföldön Békéscsabán, Budapesten, Újvidéken és Belgrádban. Bukarestben országos tárlaton is jelen volt az évek során. Orvos Tibor művészi neve több esetben is Orvos Tiberius, de festményein nem ritkán fordul elő az Orvoş használata.

Egyéni kiállításai: Arad (1973), Resicabánya (1975, 1987, 2000), resicabányai RMDSZ (2005), Lahr (Németország 1980), Offenburg (1980), Freiburg (1981), Stuttgart (1981), Bécs (1982). Többször résztvevője volt a különböző alkotótáboroknak, tanulmányi és dokumentációs kirándulásoknak Magyarországon és a korabeli Jugoszláviában.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu