Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. április 12., 01.10
A tavasz is hamarabb érkezik

Megjelent a februári Szövétnek

Írta: Juhász Béla
2021. február 28., 18.39 Vasárnap / Arad

Nagy változások idejét éljük. A világjárvány nemigen enyhül, pedig elkészültek már az oltóanyagok. Többféle. Folyik a vita arról, hogy melyik a biztonságosabb, hatásosabb, melyiknek nem lesznek tragikus mellékhatásai. Túl rövid idő állt a víruskutatók rendelkezésére, hogy megtalálják a legjobbnak a receptjét.

„Ne hagyjuk, hogy legyőzzenek, senkinek ne engedjük meg, hogy fölénk emelkedjék! Éljük azt az életet, amit nekünk rendelt a Teremtő! Halálos vírusokkal, vagy vírusok nélkül, határtalan szeretetben, őszinte ragaszkodással. A sorsunkat úgysem kerülhetjük el. Előbb vagy utóbb győzni fogunk. És megszokjuk, elfogadjuk a kikerülhetetlen változásokat!”

Ezzel a gondolattal indul aradi kulturális szemlénk, a Szövétnek 2021. februári száma. Pillantsunk bele a tartalmába!

Ezúttal is legnagyobb terjedelmű az IRODALOM, MŰVÉSZET rovat. Van benne vers (Brittich Erzsébet: /Nyugat felől fúj/; Geanina Iovănescu versei Regéczy Szabina Perle fordításában; Ódry Mária: Arad; Grosz László: Panellét; Szabó Péter: Budai Nagy Antal elkallódott verstöredéke). Nem hiányzik a próza sem (Radnai István: Felfelé a Bodrogon; Frideczky Katalin: Macskasirató; Nagy Gizella: Találkozásom a hercegnővel; Kocsik Krisztina: Héja; Bodó Barna: Soros; Révök Retép: Líviusz! Egy kortárs, aki elvesztette a mosolyát; Jámbor Ilona: Kettős úton; Nótáros Lajos: Asszony, aki nincs – 4.).

Az OKTATÁS rovatban  a brassói, egykori kolléga, matematikaversenyek szervezője, dr. Bencze Mihály búcsúzik a nemrég elhunyt Péter Andrástól (Emlékezés Péter András matematikatanárra). Matekovits Mihály, egy másik kiemelkedő matematikus és szervező az érettségi vizsgák történetébe enged bepillantást (Változatos érettségi vizsga). Rudolf Ágnes, a Csiky Gergely Főgimnázium magyartanára aktuális témát választott (Iskolai versenyek és ünnepek – online).

A HELYTÖRTÉNET rovatban Ujj János mutatja be a Szabadság-szobor Egyesület nemrég megjelent kötetét (130 éves a Szabadság-szobor). Puskel Péter egy tehetséges, alig ismert aradit mutat be („Csak” Zerkovitz Rudolf – mérnök, karmester, zeneszerző). Sarusi Mihály részletet közöl LÖNNI VAGY NEM LÖNNI  című írói falurajzából (Mózeshitűek minálunk – 1.).

Dr. Vajda Sándor ezúttal a TUDOMÁNY rovatban számol be egy jelentős, tavalyi eseményről (Két tudósnő a génszerkesztésben elért úttörő eredményekkel érdemelte ki a 2020-as kémiai Nobel-díjat).

A HITÉLET rovatban ismét jelentkezik Bátkai Sándor („Te is fiam, Brutus?”) és Horváth Csaba (A vakcina).

Régi újságok megsárgult lapjait tanulmányozta megint Piroska István.  Az AZT ÍRTA AZ ÚJSÁG rovatban jelentkezik és értekezik (Az Aradi Tóth Árpád Népi Kollégiumról).

A SPORT rovatba szegedi munkatársunk, dr. Blazovich László ír egy 1910-es sporteseményről (Aradi labdarúgók Szegeden). Piros Dénes folytatja visszaemlékezéseit  Neuman Ferencre (Emlékeim a báróról – 2.), és megoszt olvasóinkkal egy fotót, amelyen a báró unokájával, Neuman Charles-szal feszít az új UTA stadionban.

Brittich Erzsébet KERESZTREJTVÉNYe városunk múltjába tekint (Arad híres tudósa).

A MEMOÁR  rovat két jól ismert szerzője Koreck Aladár (Remember) és dr. Markovity Radmila (Nagymamám emlékére).

Derűs perceket szerez olvasóinak Kövér Péter a HUMOR  rovatban (Ezer szó egy húsbavágó kérdésről, avagy a vegetáriánus kannibál).

Köszönjük Kett Groza Jánosnak a szellemes illusztrációkat, amelyek a februári Szövétneket díszítik. Ódry Mária a lapban megjelent verséhez készített szép akvarellt.

A címlapon Allerhand István különleges fotója (Havas rózsák), a hátsó borítón pedig Kurunczi Ferenc téli fényképe (Szürke tél). Az első belső borítón Válogatás a Ion Andreescu Képzőművészeti Alapítvány téli tárlatának anyagából, a hátsó belső, színes borítón pedig Móré-Sághi Annamária téli képei.

Reméljük, hogy lapozva és olvasva a februári Szövétneket, a tavasz is hamarabb elérkezik hozzánk.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu