Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. július 02., 16.08
Miközben várjuk a járvány végét

Megjelent a júniusi SZÖVÉTNEK

Írta: Juhász Béla
2020. június 30., 17.34 Kedd / Arad

Úgy tűnik, hogy a júniusi Szövétnek elhozza idén az igazi nyarat is. Kánikulát, strandidőt, vakációt. Enyhülő óvintézkedéseket, miközben mindenki azt várja egyre türelmetlenebbül, hogy legyen már vége a testet-lelket megnyomorító járványnak.

Színes, jókedvet, optimizmust sugárzó, bravúros technikával készült fotó a címlapon (Allerhand István: Evolúció), az aradi minorita templom részlete (Kurunczi Ferenc: Őrangyal) és Hamvas Béla: Isten tenyerén ébredtem című verse a hátsó borítón.

Az első belső borítón Pillantás a természetbe Laukó Katalin fotóival, a hátsó belső borítón Válogatás Kovats Daniela magmozaikjaiból.

Tartalmas, színes az IRODALOM, MŰVÉSZET rovat. A júniusi Irodalmi Jelen mértéktartó gyászhangulatban emlékezik Trianon 100 emléklapszámában a 100 évvel ezelőtti eseményekre. Hatvannál több szerző kap szót a Varga Melinda szerkesztette lapban. Olvasóink figyelmébe ajánljuk (Juhász Béla: Szolgáltass igazságot!). Verset küldtek  „házi”  szerzőink: Böszörményi Zoltán (Meta ta phüszika – a nyomda ördöge sajnálatos módon e címnél is közbelépett, a Meta valahogy, helytelenül, Mata lett –, A tudatom játszik velem), dr. Perneki-Simonsits István (Nyolcvan év felett), Bencze Mihály (Két végtelen közt), Nagy Gizella (Fészekrakók), Szabó Péter (A nagylegény, Törődés), Ódry Mária (Csend-ima), Grosz László (holnap). A Pihetollak a Csikyből rovatban újra bizonyít a Csiky Gergely Főgimnázium végzős diákja, Andó Réka (KÓMA 2020., Viszontlátás). Rövidprózát küldött Vajda Anna Noémi (SS a szekrényben), befejezi folytatásos regényét Nótáros Lajos (Arad marad- V/4. A végjáték), egy tévénéző gondolatait osztja meg velünk Bodó Barna (Zsűri és tehetség), Fitori Julianna pedig a színházlátogató élményeit közli az olvasókkal (Herczeg Ferenc: Bizánc).

Az OKTATÁS rovatot Rogoz Marianna írása nyitja, amelyben egy rendkívül aktuális témáról értekezik (Online ballagás). Matekovits Mihály ismét pedagógusi emlékeiből merít egy pohárkával (Tanítási zökkenők). Tácsi Erika igen jól dokumentált tanulmányában régiónk magyar nyelven tanító-nevelő pedagógusainak munkásságát idézi („Cselekedtük azt, ami lehetséges volt – 1.”).

A HITÉLET rovatból nem hiányozhat ezúttal sem Bátkai Sándor (Az Örökkévaló bemutatkozása) és Horváth Csaba (Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!”).

A MEMOÁR rovat ezúttal is gazdag tartalommal kényeztet. Puskel Péter visszaemlékezik azokra az idős emberekre, akikkel sok évtizedes újságírói pályája során hozta össze a szerencse (Profán gondolatok a hosszú élet „titkáról”). Sarusi Mihály felidézi Beke György (1927–2007) Kisiratoshoz való kötődését (Bekével Iratoson – és Pesten, Aradon, Kolozsvárt…). Szabó István cikkének címét egy Sarkadon hallott közmondás adta („Nincsen olyan titkos dolog, mit az idő ki nem forog”). Koreck Aladár Szegeden kiadott Fuimus című kötetéből közöl egy részletet (Fogolymenet Budapestről – I.). Dr. Markovity Radmila a szerbiai háborús eseményekre emlékezik keserű soraiban (Vakság és hatalom).

Piroska István AZT ÍRTA AZ ÚJSÁG című közkedvelt rovatában az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés részleteiről oszt meg érdekes adatokat (Az első világháborút követő jóvátételi tárgyalások történetéből).

Az elmúlt hetek vírushelyzete előtérbe helyezte az orvosokat, általában az egészségügyi dolgozókat. Ennek kapcsán ír az EGÉSZSÉG rovatban dr. Vajda Sándor (Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő).

A júniusi lapszám HUMOR rovata színvonalasan derűt varázsol lelkünkbe. Frideczky Katalin szellemes, riport formájú írásának befejező sora: „Világ szeretői egyesüljetek!” (Új párt születőben – avagy a jövő a szeretők pártjáé). Kövér Péter jellegzetes stílusában szórakoztatja lapunk olvasóit (A tarhonya – Mellékelve egy eredeti, saját tarhonyarecept: a tarhonyás virsli. Ha meghívsz egy tarhonyára, hozok pálinkát.)

Ismét KERESZTREJTVÉNY, és megint Brittich Erzsébet szerkesztette (135 évvel ezelőtt született a Kossuth-díjjal, Érdemes Művész díjjal és Kiváló Művész díjjal kitüntetett színésznő).

Harmadik, befejező részéhez ért Makai Zoltán minisorozata (Ötszáz évvel ezelőtt indult el Magellán Föld körüli útjára – 3.).

Végül szomorú szívvel BÚCSÚZUNK két nyugalmazott, aradi magyar pedagógustól, Réhon Józseftől és Kovács Istvántól.

A júniusi Szövétnek grafikai szempontból is kiváló. Köszönjük az illusztrációkat Kett Groza Jánosnak, Ódry Máriának, Fritz Mihálynak, valamint a Csiky Gergely Főgimnázium tehetséges diákjainak (Fábián Zsanett, Révész Emma, Jakab Fanni, Drasztyl Anna).

Minden kedves olvasónknak vírusmentes, napsugaras nyarat kívánunk!

 

 

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu