Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. július 07., 09.32
Arad–Békéscsaba színházi együttműködés

Menettérti jegyek a jövő évi fesztiválra

Írta: · Pataky Lehel Zsolt
2009. október 13., 14.00 Kedd / Arad

Az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházban zajló drámafesztiválra minden nap hoznak Békéscsabáról nézőket, jövőre viszont az aradi közönséget is utaztatják majd a viharsarki városba.

A fesztivál társszervezői ugyanis egy nagy nemzetközi színházi seregszemléről álmodnak, amelynek 2010-ben két helyszíne lesz: Arad és Békéscsaba. Hétfő este a Békés Megyei Jókai Színház Gogol Háztűznézőben című darabját játszotta Aradon, az előadás előtt az együttműködésről és a közös tervekről kérdeztem Fekete Péter csabai színházigazgatót.

 

– Hogyan jött létre a partneri kapcsolat erre a fesztiválra?

– Egy évvel ezelőtt kezdtük elemezni Laurian Oniga aradi igazgatóval, hogy az ő 15éves fesztiváljukat ki lehet-e szélesíteni. Ami egy nemzeti fesztivál volt, átalakítható-e, akár két lépésben is, egy nagy nemzetközi fesztivállá. Először is idén partnerként megjelenik a Békés Megyei Jókai Színház, de a távlati célunk az, hogy jövőre egy kéthelyszínű nagy fesztivállá váljék a rendezvény.

– Volt már hasonló próbálkozás ilyesmire itt, a román–magyar határ mentén?

– Amikor három éve átvettem a Jókai Színház vezetését, az első célom az volt, hogy összefogjuk a térségben a határon túli magyar színházakat. Szabadkával, Újvidékkel, Temesvárral és Nagyváraddal azonnal érdekszövetséget kötöttünk, de a magyar színházakon túl akartunk lépni – megtartva velük a barátságot és a jó együttműködést –, és az adott országok anyanyelvű színházaival is elkezdtük kiépíteni a kapcsolatot. Ennek az eredménye ez a partnerség.

– Békéscsabáról fesztiválbuszt indítanak minden nap?

– Igen, elsősorban a szakmai közönséget, de a Békés megyei bérletvásárló közönséget is utaztatjuk. Félórával az előadás előtt érkezünk, utána indulunk is vissza, hiszen csak egy órányi útra vagyunk egymástól.

– Ezt már nevezhetjük a kultúrturizmus első lépésének?

– Azt hiszem, hogy az. Közben „tapogatjuk”, hogy a jövő évi közös fesztiválon melyek lesznek azok előadások, amelyeket mindkét helyszínen játsszunk, és melyek azok, amelyekre a közönséget utaztatjuk.

– Az eddigi néhány nap tapasztalatából ítélve, a békéscsabai közönség érdeklődik az aradi fesztivál iránt?

– Igen. Látványos és különleges volt a nyitóelőadás, és a közönségünknek nagyon tetszett a szlovén–horvát koprodukcióban készült Caligula. Bízunk benne, hogy a mi előadásunk ugyanilyen sikert arat Aradon. Kivetővel követheti a darabokat a nem magyar nyelvű közönség is, de az a tapasztalatom, hogy Aradon inkább a magyarok jönnek megnézni a mi előadásainkat.

– Milyen visszhangja van ennek a kezdeményezésnek?

– Lassan megszokja a közönségünk, hogy mindig kitalálunk valami újat – azt mondják rólunk, hogy felszálló ágon vagyunk. Ehhez az kell, hogy a helyi közönségünket kiszolgáljuk, de olyan dolgokat is véghezvigyünk, amire egész Európában odafigyelnek. Szeretjük úgy kezdeni a mondatokat, hogy„ilyen még nem volt a magyar színháztörténelemben” – azt hiszem, ez is egy ilyen kezdeményezés.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu