Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 08.15

Néptánctáborok ideje Kengyeltón

Írta: Pataki Zoltán
2021. augusztus 09., 08.04 Hétfõ / Krassó-Szörény, Temes

Július utolsó napjaiban az Eszterlánc Kulturális Egyesület nagy családjához tartozó Tűzkerék és Lármafa (július 24–28.), valamint a Százszorszép (július 28. – augusztus 1.) csoportok számára szerveztek néptánctáborokat a Krassó-Szörény megyében található Kengyeltón (Rafnic). Tamási Emese, az Eszterlánc Kulturális Egyesület vezetője lapunknak elmondta: mindkét néptánctábor a szegedi Gombos András tanár úr szakmai irányításával zajlott, és a néptáncoktatás mellett az volt a fő cél, hogy a pandémiás időszak után közösségi élményben részesüljenek a gyerekek. Az alábbiakban a csoportvezetők, beszámolójából idézünk:

„Nagyszerű néptánctáborban vettek részt Kengyeltón az Eszterlánc nagy családjához tartozó Tűzkerék és Lármafa csoportunk táncosai. A rendszeres táncpróbák mellett sokat énekeltünk, néprajzi gyűjtést végeztünk, túráztunk, kézműveskedtünk, állatkertben jártunk, és sokat játszottunk.

Köszönjük Gombos András tanár úrnak a szakmai irányítást, Babunak a finom ételeket, Szilvágyi Zsolt atyának a tábori szentmisét, nagyobb társainknak (Alexandrának, Sándornak és a százszorszépes táncosoknak) a sok figyelmet és segítséget” – Pál Krisztina és Szilágyi Boróka csoportvezetők.

„Családias hangulat, egymásra figyelés, kitartó munka és sok szórakozás jellemezte a Százszorszép néptánccsoport néptánctáborát.

A jól ismert program magába foglalta napi kétszeri alkalommal a táncpróbát, népdaltanulást, viseletismertetőt, és a szabadidőben volt csapaterősítő játék, Ki mit tud?, tehetségmutató produkciók, kézműveskedés, valamint esti csillagvizsgálás is. A nagy meleget vízi csatával csillapítottuk, táborzárásként a Szurdoki-tóban fürödtünk.

A tábor minden pillanata tanulságos volt, megerősödött bennünk az az érzés, hogy milyen jó egy egymásra figyelő közösséghez tartozni.

Köszönjük Gombos András tanár úrnak a tanítást a tábor ideje alatt, eszterláncos társainknak (Balázs Alexandrának, Simonfi Sándornak és Ozsváth Dávidnak) a sok törődést, a példamutatást és a szeretetet” – Tamási Emese csoportvezető.

Tamási Emese egyesületi elnöktől azt is megtudtuk, hogy az Eszterlánc családhoz tartozó Aprókák számára bejáró néptánctábort szerveztek július elején a temesvári 10-es óvodában, ahol a lelkes kis táncosok a dunántúli táncok alaplépéseinek gyakorlása mellett népdalokat tanultak, népzenét hallgattak, népi gyermekjátékokat játszottak, népi játékokat készítettek, népmesét hallgattak, valamint népviseleteket és népi hangszereket figyeltek meg. Nem maradnak közösségi élmény nélkül a legnagyobbak, az Eszterlánc néptánccsoport tagjai sem, akik számára intenzív táncos hétvégét szerveznek a következő időszakban. A néptánctáborok a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósultak meg.

 


Százszorszép néptánctábor Kengyeltón

A Tűzkerék és a Lármafa táncosai néptáncoktatáson vesznek részt

Fotók: facebook.com

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu