Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. április 12., 01.37
Folyik a vita a Filharmónia ügyében

Nincs béke a zene árnyékában

Írta: Bognár Tünde
2021. április 08., 18.03 Csütörtök / Arad

Arad polgármestere, Călin Bibarț nemrég bejelentette, hogy nagyjából 200, az adófizetők pénzéből fizetett munkakört szeretne megszüntetni, illetve összevonni, mely műveletnek köszönhetően a város nagyjából 11 millió lejt takaríthat meg.

A polgármester nagy reményeket fűz a város digitalizációs tervéhez, mely lehetővé tenné nemcsak a bürokrácia csökkentését, de azt is, hogy feleslegesen olyan személyeket fizessenek, akik csak egy-két dologért felelnek, így nincs olyan nagy szükség rájuk. Feladataikat más, ugyancsak egy-két dologért felelős személy át tudná venni. A polgármester elmondta, hogy a közpénzből fizetett alkalmazottak fizetései évről-évre hatalmas összegeket emésztenek fel. Azok között, akik különösképpen nagy fizetéseket és juttatásokat kapnak kiemelte a Filharmónia alkalmazottjait és vezetőségét. Szerinte az Aradi Filharmónia az évek során a fizetések töredékét sem tudta fedezni bevételeiből, ráadásul sok alkalmazott mellékállást is vállal iskolákban és egyetemeken tanárként, melyek szintén közintézmények, így hát két közpénzből fizetett állásuk is van. Ennél fogva a polgármester szerint indokolatlan, hogy horribilis összegeket fizessenek a Filharmónia alkalmazottjainak. Nehezményezte azt is, hogy az aradi Filharmónia az ország egyetlen olyan intézménye, amely hatalmas patáliával követelte a vakációs jegyek kiadását. A polgármester úgy gondolja, hogy a nélkülözhető személyek kiválasztásának legigazságosabb módja az alkalmazottak felmérése, mely felmérés eldöntheti, ki megy, és ki marad az intézmény alkalmazottja.

A polgármesteri megnyilatkozásra az Aradi Filharmónia Előadóművészeinek Érdekeit Képviselő Szakszervezet is reagált egy sajtónyilatkozatban, felsorolva azokat a tényezőket, melyek valóban költségessé teszik az intézményt. Az egyik ok, hogy a helyi tanács hónapok óta húzza-halasztja a Filharmónia menedzsere felmérésének az elfogadását. Mivel a polgármester az Aradi Filharmóniát a Temesvári és Kolozsvári intézményekhez hasonlította, és ár/alkalmazott arányban szerinte az aradi a drágább, erre a szakszervezet azzal reagált, hogy az aradi filharmóniában kevesebb ember dolgozik, mint az említett két intézményben, s ezért az aradi idény-előadóművészeket alkalmaz, akik havi bért kapnak arra az időre, amit Aradon töltenek. Ezért tűnhet úgy, hogy az alkalmazottak száma egy adott időszakban nagyobb, mint általában, és költségesebb, mint az év többi hónapjában. E mellett ott van az is, hogy a jelenlegi menedzser hibájából az intézmény zaklatás miatt kártérítés fizetésére kényszerült. A jogi bonyodalmak 25 000 lejbe kerültek, mely adatokat a városvezetés titkosított. Ebből a szempontból valóban költségesnek tekinthető az intézmény, de nem az alkalmazottak hibájából. A szakszervezet szerint a Városháza szándékosan el akarta tussolni ezt az ügyet, hogy az adófizetők ne láthassák, mire költik az állam pénzét, főleg ha az intézmény menedzsere további három évig mandátumban marad.

Ami az alkalmazottak fizetéseit illeti, azok államilag meghatározottak, és a felsőoktatási szintnek megfelelően alakulnak. A vakációs jegyeket az alkalmazottak szintén joggal követelték, mivel a vakációs jegyek is törvényileg meghatározott előjoguk.

Ami az intézmény bevételeit illeti, a szakszervezet szerint a magasabb bevétel a jó szervezés függvénye.

Ami a más intézményekben való munkát illeti a szakszervezet elmondása szerint vannak kifejezetten olyan munkaszerződések, melyek megengedik, hogy több munkahelyen is dolgozzon az adott előadóművész, így elfogadhatatlan, hogy kirúgjanak valakit azért, mert iskolában vagy egyetemen tanít, vagy a munkához való jogát korlátozzák. Az, hogy valakinek mellékállása van, nem jelenti azt, hogy pluszban fizetné az állam a nyugdíjalapját is.

A szakszervezet továbbra is azt kéri a város vezetőségtől, hogy hallgassák meg a filharmónia alkalmazottjait és annak szakszervezetét, hogy közösen orvosolhassák a felmerülő gondokat, valamint hogy a tisztségre alkalmas menedzsert jelöljenek ki az Aradi Filharmónia élére.

A Filharmónia zenekara és kórusa a leépítésektől félve veszélyben érzi nemcsak a muzsikusgárda, de a kulturális intézmény sorsát is, így online petíciót indítottak, hogy megmentsék az intézményt. A Filharmónia alkalmazottjai úgy érzik munkaidejük csökkentésével és az előadóművészek egy részének elbocsátásával a kulturális intézmény helyrehozhatatlan károkat szenvedne, mivel az intézmény már évek óta a minimális alkalmazott számmal működik. A további létszámbeli csökkentés a Filharmónia végleges bukásához, de akár megszűnéséhez is vezethet. Éppen ezért kérik, hogy aki számára fontos a helyi kulturális élet fennmaradása, írja alá a petíciót, és támogassa az intézmény fennmaradását.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu