Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2022. január 23., 10.52

Onisim Colta életmű-kiállítása

Írta: · Szekernyés Irén
2010. március 07., 16.35 Vasárnap / Temes

A temesvári Művészeti Múzeum kortárs nagymesterek alkotásait bemutató sorozatának tavaszi kiállítója az Aradon élő és alkotó Onisim Colta képzőművész.

A festményekből, rajzokból, akvarellekből és tárgyakból álló, gazdag anyagot felvonultató tárlat a régió művészeti életének kiemelkedő, jeles eseménye volt az elmúlt hét végén, amelynek rangját könyvbemutatóval is emelték a szervezők: a Temes Megyei Tanács, a Művészeti Múzeum és a Képzőművészek Szövetségének aradi szervezete. Az „Onisim Colta, Exerciţii de reflecţie. Aspecte ale unui demers plastic” című könyvet – a szakíróként, művészetteoretikusként bemutatkozó képzőművész, egyetemi oktató nagydoktori dolgozatát – dr. Sorina Jecza, a vaskos kötetet kiadó temesvári Triade Alapítvány vezetője, ismertette és ajánlotta az érdeklődők, a művészetbarátok és a szakemberek figyelmébe. A kiállítás képeit Marcel Tolcea egyetemi tanár, a Művészeti Múzeum igazgatója valamint Dumitru Şerban szobrászművész, a Romániai Képzőművészek Szövetségének országos elnöke méltatta. Testes, szép kiállítású könyvéről a szerző is vallott válogatott szavakban ecsetelve szándékait, alapvető célkitűzéseit.

Az épület jobb szárnyának földszinti termeiben elhelyezett valamennyi munkát szépsége, kidolgozottsága és művészi formanyelvének tökéletessége, expresszívitása arra érdemesíti, hogy tartósabb ideig, állandó tárlatok részeiként is múzeumba kerüljenek, hogy rangos gyűjteményekben kapjanak helyet. A Máramaros megyei Felsőbányán született Onisim Colta a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Egyetem elvégzése után, 1977-ben telepedett le Aradon, ahol művészete termékeny talajra talált és egyre jelentősebbé nőtt, terebélyesedett. 1977 és 1989 között (néhány év megszakítással) az Atelier 35, képzőművészeti műhely elnöke, 1994-től pedig az aradi képzőművészeti szövetséget vezeti. Hosszú évtizedek óta az aradi Ioan Slavici Nemzeti Színház díszlettervezője. Művésztanárként pedig a nagyváradi és aradi képző- illetve iparművészeti karokon oktatja, készíti fel az ifjú művészjelölteket.  Számos hazai és külföldi csoportos és egyéni tárlaton mutatta be munkáit. Alkotásai Aradtól az Egyesült Államokig és Japánig múzeumi és magángyűjtemények megbecsült, számontartott darabjai.

Onisim Colta temesvári tárlata egységességével és szépségével ragadja meg a látogatók figyelmét. Művészete a nietzschei értelemben vett „apollóni művészet” (Apollón a rend, a ragyogó nap, a költészet, a zene és a jóslás istene a görög mitológiában), amelyet a mértéktartás, a fenség s a harmónia jellemez. Színkezelése visszafogott: a megmunkált fa, a régi pergamen, fonott kosár, a méhkaptár, a méz és a kenyér természetes színei adják meg a kiállítás kromatikai alaptónusát.  Leggyakoribb témája és mély, tőbbértelmű szimbóluma is egyben a könyv és az írás:  a Biblia, a Nagykönyv, a Teremtés Könyve, az Aksumi Biblia, az Utazó Imakönyve, az Alkimista könyve, stb. festményben, tárgyban aprolékosan, minden részletében kidolgozottan, olykor a monumentalitás határáig felnagyítottan, valamennyi látogató számára megfejthető kultúrtörténeti tartalmat hordoznak. Akárcsak a lényegére stílizált, a jellé szublimált  kereszt,  ikon,  kupola,  ablak,  hal és a kenyér. Minden alkotás jól körülhatárolt, formailag zárt, befejezett egység, arányaival harmóniát sugároz és valamennyit egyenletes, árnyék nélküli fény ragyogja be, melegíti át. Onisim Colta szürrealista indíttatású formanyelvét több kritkusa mágikus realizmusként határozza meg. A művek filozofikus tartalmát egyszerű szavakban így fogalmazhatnánk meg: „A világ szép. Fedezd fel a teremtett világ színeit és harmóniáját, hogy megnyugodtan és önmagaddal megbékélten élj!”

A kiállítás-avató nagyszámú érdeklődőt vonzott, Onisim Coltát temesvári kiállításának megnyitójára elkísérték aradi barátai is.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu