Összegző tárlat a Klióban

2014. január 15. 17:44 (szerda) /

Január 19-ig, vasárnapig bezárólag látogatható a megyei múzeum Klió Termében az a tárlat, amely a Pro Arad Fotóklub által második alkalommal megrendezett Art-Image nemzetközi fotótábor „termését” mutatja be.

A megyei tanács és a megyei kulturális központ támogatásával tető alá hozott alkotótáborban meghívottként 12 neves kínai, németországi, törökországi, szlovákiai, ukrajnai, magyarországi és romániai fotós vett részt, akik augusztus 16–22. között Arad megye híres népművészeti alkotóit keresték fel Halmágycsúcson (Vârfurile), Nagyhalmágyon (Hălmagiu)és Kishalmágyon (Hălmăgel), nem hagyva ki a mesterek menyházai vásárát sem.

A megnyitóra Nelu Scripciuc, a Pro Arad Fotóklub elnöke több meglepetést is tartogatott, mégpedig gyakorlati népművészeti bemutatókat: a brusturi-i Cosmina Mihuţ naiv tájképet festett, az öthalmi Maria Aftincăi gyapjúfonalat font, a borosjenői Constantin Perva fűzfavesszővel vont be egy üveget.

Bujor Buda, a Pro Urbe Arad Egyesület tiszteletbeli elnöke, Andó András, a West Tv vezérigazgatója és Elena Rodica Colta néprajzos-muzeológus a hasonló rendezvények fontosságát hangsúlyozta mind a még meglévő néphagyományok megörökítése, mind az egymás jobb megismerése szempontjából.

A terveknek megfelelően a fotótáborban készült alkotásokból összeállított szép kivitelezésű katalógus is elkészült, amelyet a tárlatnyitó minden résztvevője ingyenesen megkapott.

Érdemes megjegyezni, hogy a tárlatot a Romániai Fotóművészek Egyesülete égisze alatt megszervezett országos fotóművészeti hét keretében nyitották meg, és ezen rész vett a felkeresett települések több lakosa is.

Az első alkalomhoz hasonlóan a tárlat anyagát ezúttal is elviszik vándorkiállításként Arad megye több helységébe, és tervezik annak eljuttatását a táborban résztvevők országaiba is. Az első lehetőségre már februárban lehetőség nyílik, amikor is az ukrajnai Cernăuţi-ban kerül az ottani közönség elé.

A kiállítás naponta 9–17 óra között tekinthető meg.

Hozzászólások