Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. április 06., 11.26
Eminescu–Petőfi-megemlékezés Újszentesen

Öt esztendeje avatták fel a nemzeti költők újszentesi szobrait

Írta: Pataki Zoltán
2013. június 14., 21.16 Péntek / Temes

Idén második alkalommal emlékeztek meg a román és a magyar nemzeti költőkről, Mihai Eminescuról és Petőfi Sánorról a Temes megyei Újszentesen. 

A költőóriások mellszobrainál tartott megemlékezésen részt vett Victor Malac újszentesi polgármester és Miklós Árpád alpolgármester, Molnár Zsolt parlamenti képviselő, az egyházak, az újszentesi községháza és a helyi általános iskola képviselői, újszentesi magyar és román diákok.

A Mihai Eminescu halálának 124. és Petőfi Sándor halálának 164. évfordulója alkalmából megtartott megemlékezésen Victor Malac polgármester köszöntötte a szép számú egybegyűltet. Molnár Zsolt, a bánsági magyar közösség parlamenti képviselője különösen a sok fiatal jelenlétét üdvözölte, akiknek feladata a nemzeti költők emlékét a jövőben is megőrizni. A helyi RMDSZ nevében Szilágyi Géza volt újszentesi polgármester arra emlékeztetett, hogy 5 esztendővel ezelőtt leplezték le Petőfi Sándor és Mihai Eminescu mellszobrát a helyi általános iskola előtt. Ion Iliescu egyetemi tanár az egybegyűltek figyelmét Mihai Eminescu sokoldalúságára hívta fel, aki költő, prózaíró, drámaíró, irodalomkritikus, fordító, filozófus, politikus és színész volt egyszemélyben. Szűcs András Ottó református lelkipásztor arról beszélt, hogy a mai Újszentes helyén is megfordult Petőfi Sándor nemcsak nemzeti költőként, de nemzeti hősként is példát mutatott az utókornak. A költőóriások lelki üdvéért Vasile Baboş ortodox és Máté Lajos római katolikus pap mondott imát. Az Újszentesi Általános Iskola román és magyar tagozatának diákjai megkoszorúzták Mihai Eminescu és Petőfi Sándor szobrát. A magyar tagozat kisdiákjai nagy lelkesedéssel szavalták el Petőfi Sándor Nemzeti dal című költeményét a költő szobránál.

Az Eminescu–Petőfi megemlékezés a Művelődési Házban bemutatott verses, zenés ünnepi műsorral folytatódott, a helyi iskola mintegy 100 diákjának részvételével. A magyar tagozat másodikos és negyedik osztályos kisdiákjai, Dénes Ildikó tanítónő vezetésével, magyar és román nyelven is előadták Petőfi Sándor Befordultam a konyhára című költeményét, megérdemelt tapsot aratva. A román tagozatos diákok Eminescu verseket szavaltak, a kórus a román nemzeti költő megzenésített verseit énekelte, a gyerekek a költő életéből ihletett rövid jeleneteket is előadtak.

A megemlékezés az újszentesi községháza tanácstermében megtartott Eminescu–Petőfi szimpóziummal folytatódott. Az eseményen az újszentesi községháza és a helyi általános iskola képviselői mellett részt vett Szekernyés János temesvári helytörténész, dr. Pogány András egyetemi tanár és Márton Ferenc temesvári költő. Szekernyés János helytörténész a magyar nemzeti költő forradalmi verseinek temesvári fogadtatásáról, Petőfi 1849 májusában, Temesvár ostroma idején lezajlott temesvári és újszentesi látogatásáról, Petőfi versek temesvári megzenésítéséről tartott előadást Újszentesen. Az újszentesi Petőfi–Eminescu kultusz immár ötéves hagyományra visszatekintő közös éltetése közelebb hozza egymáshoz a település magyar és román közösségét, elősegíti egymás kultúrájának jobb megismerését az újszentesi fiatalok körében.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu