Patricia Stanga Iusztin kiállítása

Írta:
2011. július 19. 15:29 (kedd) /

Patricia Stanga Iusztin fiatal festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a belvárosi Calina Galériában a hét első napján. 

A fiatal képzőművész vegyésznek készült (diplomát is szerzett ebben a szakmában), majd a színek és formák vonzásának engedve a temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészeti karán, a festészeti szakon szerzett diplomát 2004-ben, Romul Nuţiu neves művész-pedagógus tanítványaként. Helyi és nemzetközi tárlatokon láthatók képei 2003-tól Aradon a Delta Galériában, Temesváron szinte minden kiállító teremben, Magyarországon: Budapesten, Szegeden, Lesencetomajban, Németországban: Nürnbergben és Cochenben. Alkotásai a nonfiguratív festészet érzelmi dominanciájú szeletének színvonalas darabjai.

Az „S…” című tárlatát Marina Bejan művészettörténész értékelte a megnyitón. Az „S” szimfóniát, szimbólumot, szinesztéziát (írást, érzést és teret, melyek román megfelelői szintén „s”-szel kezdődnek) társít az erős vizualitású képekhez. A több mint húsz, kartonra vagy vászonra, zömében akrillal festett kép címeit vizsgálva szembetűnik Patricia Stanga Iusztin átfogó zenei érdeklődése. J. S. Bach, Csajkovszkij, Ravel, Rahmanyinov zenéjét hallgatva ragad ecsetet és a két érzékelés: a hallás és a látás bonyolult egymásra hatásából születik meg a kép, amely az idő (zene) és a tér (festészet) dimenzióinak kifejezésére is törekszik. Más alkotásai esetében a kiindulási pont az írott szöveg; a kiállítás egyik képéhez Pascal filozófiája ihlette a gondolati tartalmat hordozó színeket és formákat társít. Az érzelemgazdag belső én képzőművészeti kivetítése is több képének témája.

A kísérletezésre művészi indíttatást főiskolai tanárától, Romul Nuţiutól kapott, aki ennek a tárlatnak is szellemi atyja. A képek elhelyezésének egyik leghatásosabb ötlete is tőle származik: a sorozatot alkotó képeket nem vízszintesen helyezte a falra, hanem függőlegesen, majd derékszögben megtörve a padlón folytatta a festménysort (Szinkretikus szimfónia című alkotás). Ezáltal a kiállítást is tematikus egységekre osztotta.

Patricia Stanga Iusztin tárlata augusztus 9-ig, majd pedig augusztus 22. – szeptember 15. között látogatható a Mărăşeşti 1–3. szám alatti kiállító teremben.

Hozzászólások