Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. szeptember 28., 18.46
Bemutatták a Művész mozi rehabilitációs tervét

Romhalmaz helyére kulturális csomópontot álmodnak:

Írta: Pataki Zoltán
2020. június 14., 16.31 Vasárnap / Temes

Az egykori Arta mozi nyárikertjében 2020. június 12-én, pénteken bemutatták a 25 évre a temesvári magyar színház használatába került Művész (Arta) mozi rehabilitációjának a tervét. A Csiky Gergely Állami Magyar Színház szabadtéri sajtótájékoztatóján részt vett Farkas Imre temesvári alpolgármester, Balázs Attila színházigazgató, Dan Stoian műépítész és Andrásy József építésfelügyelő.

Balázs Attila direktor bemutatta a sajtónak a Művész mozi romjai helyére megálmodott kulturális csomópont (hub) koncepcióját, ahol mozgásszínház, gyermek- és ifjúsági színház, klasszikus színház, filmvetítések várják majd az érdeklődőket. Kiemelt szerepe lesz a sajtókonferencia színhelyének, az egykori Művész mozi nyárikertjének, amely a szabadtéri rendezvények változatos palettájának biztosíthat helyszínt. Balázs Attila felhívta a figyelmet a Művész mozi szomszédai, a Bartók Béla Elméleti Líceum és a józsefvárosi római katolikus templom, illetve plébánia közelségére, ami kiváló lehetőséget biztosít az ifjúság sokoldalú nevelésére és a közösségi események megszervezésére. Farkas Imre temesvári alpolgármester beszámolt a Művész mozi hivatalos iratainak (tulajdonjog, leválasztások, telekkönyvezés stb.) rendbetételére irányuló erőfeszítésekről, amihez közel két évre volt szükség. „A Művész mozi rehabilitációs projektje 160 millió Ft (kb. 463,7 ezer euró) támogatást kapott a Bethlen Gábor Alapítványtól és 118 ezer lejt a temesvári Városházától – nyilatkozta Farkas Imre – ezekből az összegekből elkezdődtek az épület biztonságba helyezésére irányuló munkálatok ”. Az egykori Művész mozi rehabilitációs terveit Dan Stoian műépítész mutatta be, aki hangsúlyozta, hogy bár az utcai homlokzat nem fog látványosan megváltozni, a háttérben egy reprezentatív és nagyon jól felszerelt színházépület megvalósítása körvonalazódik, korszerű színpadtechnikával, de a szabadtéri események megtartására alkalmas nyárikert is teljesen megújul.

Az egykori moziépület jelenlegi (katasztrofális) állapotát Andrásy József építésfelügyelő mutatta be az újságíróknak. A moziterem döbbenetes látványt nyújt, a belépő számára életveszélyes romhalmaz, amelynek tetőszerkezetét alaposan megrongálta a 2017-es szeptemberi vihar, a tetőcserepek nagy részét már leszedték róla. A régi moziteremből csak a falakat használják fel a felújítás során, tudtuk meg Andrásy Józseftől, jelenleg a tető elbontása és a düledező falak biztonságossá tétele van folyamatban.

A Művész mozi rehabilitációs folyamatáról Balázs Attila direktor a sajtónak elmondta: „Jelen pillanatban a telekkönyvi kivonatok véglegesítése történt meg, most következnek a rehabilitációs munkálatok, a moziépület biztonságba hozatala már elkezdődött. A következő szakaszban történik meg a tervek versenyeztetése és elfogadása, az építési engedélyek megszerzése és végül a munkálatok megvalósítása. Ehhez anyagi segítséget nyújtott a magyar kormány, a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül és folyamatban van az EU-s alapoknak a megkeresése.”

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója szerint a Művész mozi teljes rehabilitációjához több millió eurós összegre lesz szükség, ezt európai uniós forrásokból, a temesvári városházától kapott összegekből és a magyar kormány által nyújtott anyagi segítségből próbálják előteremteni.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu