Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. július 07., 09.52

Spanyolországban énekelt a Carmina Dacica

2009. október 25., 16.27 Vasárnap / Temes
A zenebarátok találkozója (Music friends) elnevezést adták a szervezők a Barcelonában október 16-18 között megrendezett VI.Barcelonai Nemzetközi Kórusfesztiválnak, amelyen a Tóth Flóra zenetanár vezette temesvári Carmina Dacica női kar is részt vett. A seregszemlére tizenhat kórus nevezett be európai, ázsiai és amerikai országokból. 


A találkozó fő célja: együtt érezni, átélni a zene, a közös éneklés örömét. "Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők a másokét is."-vallja Kodály. 

A fesztivál első napján szabadtéri fellépés volt a Poble Espanyol de Barcelona-n. Másnap a helybeli Sant Gaieta templomban hangversenyezett a női kórus, ahol román zeneszerzők népdalfeldolgozásait szólaltatta meg sikerrel. A templomban nagyon jó benyomást keltettek a temesvári énekesek. A katalán Coral Som vegyeskar meleg fogadtatásban részesítette őket. Dícsérték az énekkar technikai felkészültségét, tiszta éneklését, színes előadásmódját, virtuozitását. 

A következő napon, a gálakoncerten, amely a Girona-i Auditóriumban zajlott, a temesvári dalosok egy jellegzetes, pergő ritmusú román népi tánc - Gh. Danga: Sarba pe loc- feldolgozását adták elő, melyet elismeréssel, vastapssal fogadott a zeneszerető és -értő publikum. 

A szervezők minden kórus karvezetőjének emléklapot és ajándékot nyújtottak át. Záróakkordként mindegyik énekkar együtt énekelte a kötelező katalán dalt, melyet a helybeli Coral Som dirigense, Enric Azuaga vezényelt. 

Értékelvén a kórus felkészültségét, a temesvári Carmina Dacica meghívást kapott Írországba, amely újabb kihívást jelent Tóth Flóra karnagynak és az énekeseknek. 


A kórustalálkozó élményekben gazdag napokkal ajándékozta meg a temesvári dalosokat. Bár Barcelonára hetek kellenek, mégis legfontosabb nevezetességeit megismerhettük. Városnéző túránkon megcsodálhattuk Kolumbusz 66 méteres magas oszlopát a kikötőben, a szökőkutakat, a százötven éves Operaházat, Antonio Gaudi házcsodáit, melyek hol tornyos fagylaltra, hol habos süteményre, hol csobogó vízre vagy fodrozó tengerre (Mila ház) emlékeztetnek, a Szent Család-templomot, amely ki tudja mikor lesz kész, mi valósul meg a mester álmából, hiszen pénz nincs, csak az adományok a lassan gyűlő péterfillérek. A Güell parkra legalább egy nap kellene. A parkban pihenő fantasztikus mesevilágot, szökőkutakat, az apró színes mozaikokat Eusebi Güell gróf építette. Ezt a parkot nagy élmény bejárni. Girona fenséges katedrálisa is emlékezetes marad számunkra. 

Hosszú utunk során átszeltük fél Európát. Életre szóló élmény marad számunkra az éjszakai Velence látképe, az olasz és francia Riviéra mediterrán tájai, Monte Carlo-ban a hercegi palota múzeuma és a Kaszinó. 

 BUGÁRSZKY ILDIKÓ KAROLINA
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu