Személyi igazolvány

Írta:
2013. november 11. 23:21 (hétfő) /

Az Irodalmi Jelen Könyvek sorozatban jelenik meg Brauch Magda Személyi igazolvány című novelláskötete.

A kötetet bemutatójára november 18-án, hétfőn 17 órakor kerül sor a Jelen Ház nagytermében. A szerzővel Böszörményi Zoltán beszélget.

A bemutató végén Brauch Magda dedikál, majd egy pohár bor melletti kötetlen beszélgetésre is sor kerül.

A szerző így vall a felvillanó emlékkockák születéséről:

„Bőven benne vagyok azt úgynevezett „szépkorban”, de még mindig nehezen veszem ezt tudomásul. A fiatalokkal talán még ma is jobban megértem magamat, mint a saját korosztályombeliekkel, és – Istennek hála – fizikailag sem vagyok még lerombolva. Sőt, állíthatom, hogy jobban érzem magamat, mint húsz évvel ezelőtt, amikor korengedményes nyugdíjba mentem. Azóta sokat és eredményesen dolgoztam – talán többet is, mint aktív koromban –, mert a kötetlenség, az anyagi függetlenség (a postás hozza a nyugdíjat, ha dolgozom, ha nem) engem nem tétlenségre, ellenkezőleg: lelkes munkára ösztönöz, egyszersmind nyugodt, kiegyensúlyozott emberré alakított át.

Az eszemmel viszont tudom, tréfás-komolyan gyakran hangoztatni is szoktam, ha „arra a kis időre” már nem érdemes semmit sem tervezni, semmin se változtatni vagy valami újba kezdeni. Most mégis megcáfolom önmagamat, mert ebben az előrehaladott életkorban váratlanul, mint egy betegség vagy szerelem, elkapott az „írhatnék”. Munkásságomat nem akarom nagyképűen szépirodalmi alkotásnak nevezni, mert életem legnagyobb ajándékának tartom az olvasáshoz való kedvet, és nagyonis tisztában vagyok ezzel a fogalommal. Saját írásaim értékét – műkritikus létemre – nem tudom felmérni, mint ahogy az orvos sem kezeli szívesen a családtagjait, de azzal tisztában vagyok, hogy sohasem közelíthetem meg az igazán tehetséges írókat. Mégsem tudok ellenállni az írás kényszerének.

Emiatt az „Arra a kis időre nem érdemes” szólást a „Jobb későn, mint soha” magyar közmondással kel fölcserélnem. Legalább arra a kis időre, amíg ez a kötet összeáll.

Brauch Magda”

A 34 novellát tartalmazó kötet kellemes olvasmány, és akár szép ajándék is lehet.

Az estre szeretettel várunk mindenkit.

Occident Media

Hozzászólások