Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. április 06., 02.45
Csíksomlyói passió a Nyeregben

Szenvedéstörténet könnyekkel, mosolyokkal

2018. augusztus 19., 19.24 Vasárnap

Sok néző szemébe csalt könnyeket szombaton este a Csíksomlyói Nyeregben látott, a Nemzeti Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a székelyföldi táncosok bevonásával előadott monumentális produkció. A Csíksomlyói Passió szabadtéri előadás adta élményt hosszan tartó tapssal köszönte meg, értékelte a nézőközönség.

Az este nyolc órakor kezdődő előadásra (amelyet a Duna TV-ben láthatott az érdeklődő – szerk. megj.) már másfél órával korábban elkezdtek érkezni az érdeklődők. Nyolc órakor már több ezren várták, hogyan hat majd rájuk a három színpadra tervezett előadás, amelyben 148 táncos, egy 50 tagú énekkar, 16 színész és hat muzsikus szerepelt. Nemcsak a csíkszékieket érdekelte a monumentális produkció, hiszen a nézők között gyergyószékieket, udvarhelyieket, háromszékieket és anyaországiakat egyaránt láttunk, hallottunk. (...) A megkérdezettek többsége is a lelki töltekezés miatt érkezett a darabot megtekinteni, valamint a szabadtéri előadások nem mindennapi élményének megtapasztalásáért. A néptánc, a népdalok, a népi vallásos énekek is jelentős szerepet kaptak az előadásban.

A játéktér előtti fenntartott helyeken ültek népviseletben Molnár Levente, a darabban szereplő világhírű operaénekes szülei. Az édesapja, Molnár Csaba érdeklődésünkre kifejtette, nagyon büszkék arra, hogy a Csíksomlyói Passió előkészítésében, bemutatásában mindkét gyermekük részt vett, annál is inkább sokat jelent számukra a darab, mert Levente a kezdeményezők egyike. Továbbá kiemelte, nagyon hálás a Jóistennek, a Nemzeti Színháznak azért, hogy egy ilyen felemelő élményt biztosítanak a „kis székely nemzetünknek”, a jelenlevőknek pedig azért, hogy eljöttek közösen megélni azt. (...)

Az előadást, amelyben Jézus szenvedéstörténetét ismerhették meg a Csíksomlyói Nyeregben szép számmal összegyűltek, a 18. századi ferences iskoladrámák, Szőcs Géza kortárs költő Passió című műve, valamint a népi vallásos énekeket és a néptánc felhasználásával mesélték el. A Nemzeti Színház művészei – többek között Berettyán Nándor (Krisztus), Tóth Auguszta (Mária), Rácz József (Júdás), Barta Ágnes (Mária Magdolna), Rátóti Zoltán (Péter apostol), Farkas Dénes (zsibárus) – mellett vendégművészként részt vett a produkcióban Berecz András énekes, mesemondó, aki a vándor szerepét játszotta, valamint Pilátus szerepében Molnár Levente operaénekes tűnt fel. (...)

A valamivel több mint kétórás előadás végén meghatódottan hosszú tapssal fejezte ki véleményét, köszönetét a látottakért a nézőközönség. (Székelyhon.ro)

 

Sok helyre elvinnék

 

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, az előadás rendezője előzetesen elmondta: évek óta melengette a szívében az előadás gondolatát. A Nemzeti Színház 1981-ben, Kerényi Imre rendezésében mutatta be a Csíksomlyói passió-t Budapesten, Vidnyánszky 2017-ben vette elő a darabot, és mutatta be újra Budapesten.

A Csíksomlyói passió több száz éves örökségből táplálkozik, múltja egészen a 18. századig nyúlik vissza. A 18. századi Csíksomlyón még hagyomány volt, hogy rendszeresen mutattak be iskoladrámákat. Így 1721-től 1787-ig összesen 42 passiójáték került színre. A passiójátékok első szöveggyűjteménye 1897-ben jelent meg Csíksomlyói Nagypénteki Misztériumok címmel. Ezután volt egy 70 éves szünet, és csak akkor nyúltak a magyar színházi szakemberek újra a passiókhoz. Az elsők között például Katona Imre rendező és dramaturg 1971-ben szerkesztett drámát a korábbi passiók alapján.

Az 1981-ben bemutatott Csíksomlyói passió-hoz írt szövegkönyv az akkori Nemzeti Színház előadásaként több mint tíz éves sikerszériát ért meg. Az, hogy az Erdéllyel való összetartozás gondolatával együtt vitték színpadra Jézus szenvedéstörténetét, akkor egyértelmű tiltakozásként hatott.

A Csíksomlyói passió erdélyi bemutatójának lényegi eleme, hogy nem kizárólag a Nemzeti Színház művészei adják elő. A hozzájuk csatlakozó Magyar Nemzeti Táncegyüttes Táncegyüttes (művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán) mellett még több száz helyi művész vállal részt a produkcióban: a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila szavai szerint is valóban a nemzet színháza szeretne lenni. Ugyanezzel a szándékkal kérték fel Böjte Csaba ferences rendi szerzetes kórusát és a világhírű operaénekest, a Piltust játszó, erdélyi származású Molnár Leventét is.

A Csíksomlyói passió-t nem csak Erdélybe, nem csak Csíksomlyóra szeretné elvinni a Nemzeti Színház. Vidnyánszky Attila már júniusban elmondta, hogy tárgyalnak többek között Esztergommal, Kisvárdával és Gyulával is. „Egy tíz előadásos turnét tervezünk. Hogy mennyi idő alatt valósul meg, azt még nem tudjuk, ugyanis komoly szervezést és befektetést igényel az előadás utaztatása. Minden helyszínen helyi táncosokkal egészülne ki a darab”. (Az origo.hu nyomán)

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu