Szép és fiatal nők...

2013. augusztus 8. 22:06 (csütörtök) /

A Pro Arad Fotóklub harmadszor rendezte meg fotószalonját a Portrék témakörben, amely ezúttal nemzetközi jelleget kapott. 

A szerda délután a megyei múzeum Klió Termében megnyílt tárlaton hazai fotóművészeken kívül több más ország – Csehország, Magyarország, Oroszország, Ukrajna – alkotói is bemutatják portréikat.

Nelu Scripciuc, a Pro Arad Fotóklub elnöke rövid köszöntőjében kisebb fotótörténeti eseménynek minősítette a mostani szalon tárlatát, hiszen az hazaiból nemzetközi jellegűvé változott – mint mondta – elsősorban az ukrajnai fotósokkal kialakított eredményes együttműködésnek köszönhetően.

Kelen Ferenc E-FIAP, a Pro Arad Fotóklub tiszteletbeli elnöke rövid általános és aradi fotótörténeti áttekintést követően megnyitó beszédében külön aláhúzta, mennyire értékeli, hogy a portrék túlnyomó többsége fiatal és szép nőket ábrázol. Nem feledkezhetett meg régi vesszőparipájáról sem, miszerint a fotózás nem tömegmozgalom, ha művészi szinten kívánják azt űzni, no meg a digitális fotózás sem úszta meg bírálat nélkül.

A Kelen Ferenc vezette öttagú zsűrinek egyáltalán nem volt könnyű dolga, hiszen a fekete-fehér és színes kategóriában 61 fotós összesen 525 (249+276) alkotását kellett elbírálnia, ezekből 101-et minősítettek bemutatásra méltónak, végül ezek közül 50 került a falakra.

A szalon nagydíját a bukaresti Gabriel Tudosescu érdemelte ki Angyal 4. című fotójával, a két kategóriában a dobogós helyezéseken kívül két-két dicséretet is kiosztottak. Dorin Şdira a kiállítás megszervezésében kifejtett erőfeszítéséért kapott külön dicsérő oklevelet.

A tárlatnyitón résztvevők – az előzetes ígéretnek megfelelően megkapták az ebből az alkalomból kibocsátott szép kivitelezésű katalógust, amely a megyei tanács és a megyei kulturális központ anyagi támogatásával jelenhetett meg.

Lehet, hogy kissé ünneprontásnak számít, de mindenképp meg kell jegyeznem, hogy a minőségileg kifogástalan kivitelezésű fotók szinte kivétel nélkül stúdiófelvételek, ami – szerintem – elég sokat ront a hitelességen. Ennek ellenére, aki szán rá egy kis időt, sok szépet láthat a tárlaton.

A kiállítás augusztus 16-ig tekinthető meg naponta – hétfő kivételével – 9–17 óra között.

Hozzászólások