Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. január 27., 01.38
Ismét Aradi Kamaraszínház!

Szeptember végén kezdődik az évad

Írta: Jámbor Gyula
2008. szeptember 09., 06.10 Kedd / Arad

Arad – Aki nézőként részese volt az Aradi Kamaraszínház elmúlt két, bízvást nagyon sikeresnek mondható előadássorozatának 2007-2008-ban, csak örömmel fogadhatja a hírt, hogy 2008 idén ősszel újabb, tíz előadásból álló sorozat indul, s az első előadásra szeptember 27-én (szombaton) sor kerül.

Az idei őszi évadra készült műsorfüzetben azt olvashatjuk, hogy a 2008-ban, az Európai Unió által a Kultúrák közötti párbeszéd évének nyilvánított esztendőben az Unió 27 tagállamában párhuzamosan zajló programsorozat részeseként az Aradi Kamaraszínház mind a romániai, mind a magyarországi programok résztvevője, “ezért fennállásunk második évének őszi évadját a sokszínűség, az interkulturalitás és a többnyelvűség jegyében állítottuk össze. Romániában az Interkulturális projekt, Magyarországon a Háromszög projekt keretében valósulnak meg az év eseményei, amelyekbe harmadik országként bekapcsolódott Szerbia is”. Ezt igazolja az Aradi Kamaraszínház kulturális partnereinek hosszú sora: Aradi Városi Kultúrház, Bukaresti Magyar Kulturális Intézet, DKMT Eurorégió, Dél-Alföldi Régióért Kht., Erdélyi Riport, Galaci Fani Tardini Színház, Hóra Néptánc Színház, Kép-Szín-Ház Művészmozi Alapítvány, Kulturális és Művészeti TV, Kultúrpont Iroda, Marosvásárhelyi Yorick Színház, Magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztérium, Nagyváradi Theatron Egyesület – Varázshegy Színházi Műhely, Orosházi Kulturális Kapcsolatok Egyesülete, Pécsi Bóbita Bábszínház, Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, Szegedi Hetek Csoportja, Szegedi Szabadtéri Játékok Kht., Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház.

És semmiképpen ne feledjük: az Aradi Kamaraszínház 2008-as évadja nem jöhetett volna létre az Aradi Polgármesteri Hivatal, az Arad Városi Tanács, a Román Kulturális és Kultuszminisztérium, a Communitas Alapítvány és az Aradi Bábszínház hathatós támogatása nélkül.

***

Mindezeket előrebocsátva lássuk, mit ígér hűséges nézőinek a kamaraszínház.

Szeptember 27-én, 19 órakor az évadnyitó előadáson a Szabadkai Népszínház Müller Péter–Seress Rezső: Szomorú vasárnap című kétrészes zenés játékát mutatja be. Elöljáróban csak annyit: a dal annak idején világszerte hatalmas feltűnést keltett.

A további előadások: Azt meséld el, Pista! Örkény István szól az életéről, a kétrészes monológot elmondja Mácsai Pál Jászai Mari-díjas, érdemes művész. A Gyulai Várszínház produkciója a Mátyás király királysága, a Szegedi Várszínház adja elő Don Goggin Apáca-pác c. kétrészes musicaljét. József Attila: a Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben c. produkciót Jordán Tamás Jászai Mari- és Kossuth-díjas, érdemes művész adja elő. A Békés Megyei Jókai Színház Pozsgai Zsolt a Boldogság, gyere haza c., Cserháti Zsuzsa emlékére készült zenés játékkal jön Aradra, majd a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház következik Moliere: Szívek és szarvak c. összeállításával. A gyönyörben nincs középút címet viseli Eszenyi Enikő estje. S hogy a házigazdát hagyjuk utolsónak: az Aradi Kamaraszínház (a Szegedi Hetek Csoportjával) Jean Cocteau Emberi hang c. darabját állítja színpadra, és továbbra is műsoron marad Alina Nelega Rudolf Hess tízparancsolata c. műve, amely bemutatása óta rendkívüli sikert aratott a színházi szakma és a közönség körében Romániában és külföldön egyaránt.

Az egyes előadások időpontjáról nem tudunk beszámolni (a többnyire nagyon elfoglalt művészek nem adtak végleges választ fellépésük idejéről), de a Nyugati Jelen (az Aradi Kamaraszínház médiapartnere) idejében értesíti Önöket. Az előadások színhelye és időpontja (Aradi Bábszínház, 19 óra) változatlan, elvben marad a péntek este is, bár e tekintetben (a fellépő művészektől függően) változás állhat be.

És ne feledjük: holnaptól, azaz szerdától megkezdődik a bérletek árusítása az RMDSZ székházában és a Tulipán könyvesboltban, szeptember 22-től a Bábszínházban pedig jegyeket lehet vásárolni, változatlan áron: felnőtteknek 90, diákoknak, egyetemistáknak, nyugdíjasoknak 50 lej. Az előadásokra a jegyek 12, illetve 7 lejbe kerülnek. Az előadásokra jegyek, a bérletesek nagy száma miatt, legutóbb csak nagyon korlátozott számban voltak, érdemes tehát igyekezni a bérletvásárlással...

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: nezo / Kedd, 2008. szeptember 09., 16.50 Válaszoljál rá!

gratulalunk a rendkivul szinvonalas kinalathoz.
Sok sikert$

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu