Színek kavalkádja

2014. június 16. 18:57 (hétfő) /

Ritkán fordul elő, hogy egy tárlatnyitó mindjárt elnézéskéréssel kezdődjék. Mégis ez történt a megyei múzeum Klió Termében a Ion Andreescu Képzőművészeti Kör nyári szalonján, ahol Maria Furnea körelnök sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az általában augusztusban megrendezésre kerülő eseményt mintegy másfél hónappal korábbra helyezték. Ám nagyon gyorsan az is kiderült, hogy mindez tulajdonképpen a bőség zavara, ugyanis augusztusban egy jubileumi kiállítást rendeznek abból az alkalomból, hogy 60 éve alakult meg a Ion Andreescu Képzőművészeti Kör!...

A tárlatnyitó külön érdekessége volt a hosszú évek óta Svájcban élő Sever Săsărman alapító elnök jelenléte, aki két évtizedig állt az aradi „amatőr” képzőművészek egyesülete élén. Emlékeket felidéző szavainak végén arra bíztatta a kör tagjait, hogy „bátran fürödjenek a színekben!”.

Nos, aki csak felületesen is megtekinti a mostani tárlat anyagát, bizton nyugtázhatja, nincs igazán szükség a hasonló biztatásra, ugyanis a tájképeken, virágcsendéleteken, kompozíciókon a színek valóságos kavalkádjával találkozhatunk.

Dan Lăzárescu műkritikus nem véletlenül húzta alá a „színes” jelzőt értékelésében. Külön értékelte Szabó Mónika és Csernyánszky Judit visszatérését, Matekovits Berta jelentkezését, valamint Dan Merişca hangulatváltását, amely az ábrázolt táj szépségének kiemelésében nyilvánul meg. A mi részünkről mindehhez hozzátennénk Maria Furnea valamelyes stílusváltását, amely különböző anyagok felhasználásával készült kollázsokban testesül meg.

A 20 alkotó 70 munkája június 22-én, vasárnapig tekinthető meg naponta 9–17 óra között.

Hozzászólások