Táncfarsang fesztiválon a Peer Gynt, Gardénia-csokor Nőnapra

Írta:
2013. február 28. 17:20 (csütörtök) /

Március első hétvégéjén, szombaton 19 órakor Spiró György Prah című drámája látható a temesvári színház stúdió termében. A Szász Enikő és Dukász Péter által játszott keserű vígjáték szereplői átlagon aluli életszínvonalon tengődnek, majd hirtelen hatalmas szerencse éri őket: megnyerik a lottófőnyereményt. 

Az előadásban az alkotók azokra a kérdésekre keresik a választ, hogyan viszonyul a két szereplő a nyereményhez és hogyan változnak meg az őket ért “szerencse” hatására. Az előadás 2011-ben elnyerte a legjobb előadás díját a nagyváradi Rövid Dráma Fesztiválon, ahol a legjobb színésznőnek járó díjat Szász Enikő érdemelte ki az előadásban nyújtott alakításáért.

A temesvári színház március 5-én, kedden Nyíregyházán vendégszerepel a Móricz Zsigmond Színház Táncfarsang elnevezésű fesztiválján, ahol a Horváth Csaba által rendezett Peer Gynt előadást mutatják be. Az emberi sors alapvető kérdéseire választ kereső színmű a budapesti Forte Társulattal közös előadásban született újjá Temesváron, s a bemutatót követően már számos fesztiválon vett részt. Ibsen álom és valóság határán egyensúlyozó meséje, expresszív képekben a testek, a hangok, a mozgás és a színészi játék összhangja által ígér szokatlanul izgalmas színházi élményt. A temesvári színház visszajáró vendége a nyíregyházi fesztiválnak, amelyen a korábbi években a Prométheusz és a Mellékhatások című előadásokkal vett részt a társulat.

Nőnap alkalmából a Gardéniával várja a temesvári színház a nézőit. A Koltai M. Gábor rendezésében létrejött előadásban négy női sorsot, négy női generáció életét követhetjük nyomon. Az előadás nem más, mint egy szelet közép-európai történelem; ötven év pokoljárása, újra meg újra fellobbanó és kifakuló álmok, falnak rohanások, felröppenések és elvérzések. Az előadásban, mint egy görög tragédiában, úgy örökíti nemzedékről nemzedékre sorsát egy sajátos női vérvonal. A Gardénia március 8-án, majd azt követően 13-án látható újra a színház Stúdió Termében, mindkét alkalommal 19 órától.

Hétfőn, 11-én Oleg és Vlagyimir Presznyakov drámája, az Özönvíz előtt látható a Nagyteremben, Szabó Máté rendezésében. A humorban és váratlan fordulatokban gazdag vígjátékban egy középkorú férfi útját követhetjük nyomon, amint egyfajta „második" özönvíz előtti állapotban próbálja menteni magát és mindazt, ami neki még számíthat valamit. Mi számít? Ki számít? – teszik fel a kérdést az alkotók. Az erőteljesen ironikus, társadalomkritikában bővelkedő vígjáték kapcsán Oleg Presznyakov, a darab egyik szerzője egy interjúban nyilatkozta: „krízis-állapot van szellemi és érzelmi téren, az emberek reményei legtöbbször csalódásba fordulnak. Ugyanakkor még mindig bízunk abban, hogy ennek egyszer vége lesz, és valami új és jobb kezdődik el".

Március 14-én és 15-én a temesvári színház legutóbbi bemutatója, a nagysikerű Parasztopera látható. A tragikomédia kettős szereposztásban ígér nevetve sírást és sírva nevetést. Az Apa szerepében 14-én a temesvári nézők az előadás rendezőjét, Szikszai Rémuszt láthatják, majd 15-én Balázs Attilát.

A Bábszínház világnapja alkalmából háromnapos bábelőadás-sorozattal várja nézőit az intézmény: 19-én a Zián&Kopik, 20-án a Vagabondó, végül a bábszínház világnapján, 21-én a Borsszem Jankó lesz látható.

A Vagabondó Karel Čapek meséjének története – mely napjainkban különösen aktuális – egy fiatalról szól, akit rettegett rabló édesapja már egészen kicsi korától kolostorban neveltet. A felcseperedett finomlelkű, jólnevelt ifjú apjának halálos ágyánál ígéretet tesz arra, hogy folytatja a családi hagyományt, és belőle is rabló lesz, a feladat azonban túlságosan nehéznek bizonyul a naiv Vagabondó számára, így többször válik kifosztottá, mint fosztogatóvá, de ez nem tart örökké. Kit nevezhetünk rablónak és mit jelent egyáltalán rablónak lenni? − teszik fel a kérdést az alkotók. Peter Pashov és Zheni Pashova bolgár rendezőpáros előadása egyaránt szól gyerekeknek és felnőtteknek.

A Borsszem Jankó a székely népmesék világából és nyelvezetéből táplálkozik. Csató Kata előadását a tizennégy év alatti korosztálynak ajánljuk.

Március 27-én, a Színház világnapját bemutatóval ünnepli a temesvári magyar színház. A rendhagyó előadást, amelynek szerzője és rendezője Hajdu Szabolcs, március 26-án egy előbemutató során is megtekinthetik a temesvári nézők a színház Nagytermében.

Előzetes helyfoglalásért, kérjük, forduljanak a jegyirodánkhoz. A jegyiroda nyitva tartása: hétfőtől péntekig 16–19 óra között, illetve minden előadás előtt egy órával; Cím: Alba Iulia utca 2. szám, telefon: 0356/450-606, e-mail cím: ticket@tm-t.ro. Online jegyvásárlás a www.biletmaster.ro és www.tm-t.ro címeken.

Hozzászólások