Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. január 20., 14.38

Tanulni, tanulni, tanulni!

Írta: Gál Zoltán
2015. augusztus 17., 14.21 Hétfõ / Arad

Amikor Lenin azt mondta, hogy „Tanulni, tanulni, tanulni!” kell, nem biztos, hogy pontosan arra gondolt, amit csütörtök este Kisiratoson, pénteken Kisperegen, szombaton Aradon, tegnap pedig Zimándújfalun láthatott az érdeklődő közönség. Ennek ellenére a Zakuszka fedőnevű diákszínjátszó tábor tagjai rendkívül jól alakítottak, és megérdemlik a dicséretet.

A Moşu Norbert-László által írt darab rettentő vicces módon kritizálja a tanügyet, a médiát és a társadalmat egyszerre. Mert nem elég, hogy a szereplők komikusak és szándékosan eltúlzottak, maga a mondanivaló is az: talán nem tökéletes a tanügyi rendszer, talán nem tökéletesek a tévében látható műsorok, de az, hogy az ember nem tökéletes, teljesen biztos! A fiatalok rávilágítottak az igazi gyenge pontokra is, melyek pénzéhség, hatalomvágy, feltűnési viszketegség, csalás.

Ahogyan azt egyszer már nagyon bölcsen elmondták, nem a probléma a probléma. A problémához való hozzáállás a probléma. És most, hogy már nem lövöm le a poént, nyugodtan leírhatom a darab alapkoncepcióját is, ami nem más volt, mint egy érettségire felkészítő valóságshow, legalább olyan jól válogatott idiótákkal, mint az igazi műsorban… Zenés-táncos elemekkel, nyelvi humorral és nagyszerű ötletekkel töltött show. Ha választani kellene, bármikor emellett döntenék a kereskedelmi adókkal szemben. Nemcsak azért, mert viccesebb, hanem mert tudom, hogy előadás után minden szereplő normális emberré válik.

Vissza a darabhoz! Egy hét alatt tanulták be a fiatalok a kicsit több mint egyórás darabot. Később, mikor rákérdeztem, hogy mennyire tértek el az eredeti szövegtől, rögtön rá is jöttem, hogy nem számít: a közönség rettentő jól érezte magát, és ha el is rontották, nem vevődött észre, tehát nincs jelentősége. Faragó Zénó, a tábor vezetője a színfalak mögül követte figyelemmel az előadást, és ő is hasonlóképpen fogalmazott: „Szerintem már jól ment, most már tudják, hogy mit csinálnak. Meg eddig is jól ment. Egy hét alatt tanulták be, de voltak előkészületek, mert a darabot már megírták korábban. A szöveg adott volt, néhány részt hagytunk impróban, és ami jól sikerült, azt bevettük.”

Rákosy Anikó a gyergyói Szín-Kron csoport tagja, és szerinte jól összehangolódott a csapat. Ő játszotta Metált, a nagyon kemény csajt, és érdekes módon nem szereti még csak a rockzenét sem. „Úgy szerettem volna karaktert választani, hogy olyasmi lehessek, ami nem vagyok”. Blénesi Kincső szintén a Szín-Kron csoport tagja. „Szerintem fejlődünk. Tavaly is volt tábor, de idén jöttek újak is. Fejlődünk, és ez nagyon jó, a csapat elég összetartó és összeszokott.” Péter Norbert aradi diákot megkérdeztem az élményeiről: „Én hatodikban kezdtem, akkor toborzott minket Zénó, és az első előadásunk egy karácsonyi darab volt. Azóta folyamatosan játszok, és most itt vagyok. Ez a karakter pont nem én vagyok, de egy impróban én lettem a testőr, ahonnan már csak egy lépés a katona. A tábor is nagyon jó volt, csak nagyon gyorsan telt el, mert sok a helyszín, és mindig pörgünk.” A többi fiatal már javában öltözött és szedte szét a kis színpadot, hiszen vacsora után még várt rájuk egy kis „kulturális séta” a községben…

A tábor tehát ismét sikeres volt. Előadás után a színészpalánták felsorakoztak a kijárat mellé, és adományokat gyűjtöttek, nos… maguknak. A tábornak. A szervezők szeretnék megköszönni a lehetőséget a támogatóknak is, akik nélkül mi sem láttuk volna az előadást: Communitas Alapítvány, Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Ifitéka, Figura Stúdiószínház, Kölcsey Egyesület Arad, valamint Vector Mouse – Gábor Botond designer.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu