Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. július 03., 19.15

Teremavató a magyar színházban

Írta: Pataki Zoltán
2009. március 05., 16.30 Csütörtök / Temes

Tegnap este ünnepélyes keretek között felavatták a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Temesvári Állami Német Színház közös Nagytermét, amelyet a két intézmény fenntartója, a Polgármesteri Hivatal jóvoltából újítottak fel.

A szimbolikus avatószalagot Gheorghe Ciuhandu, Temesvár polgármestere, valamint Balázs Attila, a magyar és Lucian Vărşăndan, a német társulat igazgatója vágták el,  Füzes Oszkár, a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövete, Uwe Zorntemesvári németkonzul, Pánczél Zoltán, a Fornetti Románia elnöke, jövendőbeli tiszteletbeli konzul, Szalay Zsolt, a MOL Románia vezérigazgatója, Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója, számos bel- és külföldi meghívott jelenlétében.

Gheorghe Ciuhandu polgármester az avató ünnepségen elmondta: nagy érdeme van a rég várt teremfelújításban a magyar és a német társulat fiatal  igazgatóinak, akik kiváló menedzseri tevékenységükkel hozzájárultak az eredményes munkához és folyamatosan kommunikáltak a városháza szakembereivel, ami az előző időszakban hiányzott. Mindez csak a kezdet, mert a Polgármesteri Hivatal európai források felhasználásával a négy társulatnak - román, magyar és német színház, illetve román opera – szállást biztosító színházépület teljes felújítását tervezi 2-3 éven belül.

„Amióta a főiskolát elvégeztem, azóta várom, hogy ez a színházterem, amit egykor Vigadónak, közismert nevén Redutnak hívtak, valamilyen formát kapjon – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Balázs Attila, a magyar színház direktora. - A termet utoljára az 1970-es évek végén újították fel, azóta csak romlott az állapota. A Polgármesteri Hivatal saját költségvetéséből fedezte magának a teremnek, a falaknak, a díszítésnek a felújítását, a székek, illetve a fény- és hangtechnika felújítását a saját befektetési költségvetésünkből biztosítottuk. Ami elkészült és ahogyan elkészült, azzal elégedett vagyok, de nagyon sok munka van még hátra: elsősorban újra kellene cserélni a terem és a színpad padlózatát. Még nincs megszavazva a költségvetésünk, de remélem, hogy a nyáron hozzáfoghatunk a munkához. Ezenkívül esedékes a színpad húzórendszerének és a színpadi elektronikának a felújítása. A raktárak, a díszlettár, a kelléktár, az öltözők és a folyósók felújítása már az épület teljes felújításával összhangban történhetne meg. A Stúdió terem modernizálása, szellemének felfrissítése  is esedékes lenne.”
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Julia Lakatos / Hétfõ, 2009. március 09., 13.14 Válaszoljál rá!

Gyerekek, jó lenne mellözni az alpári stilust.Ha bántjuk egymást, avval semmit se érünk el. A stilus=az emberrel.
Örüljünk annak, hogy VÈGRE fel van ujitva a nagyterem, s ha lassan is - román módra - de ki fog alakulni a többi felujitás.Valosz. anyagi oka is van vagy lesz lesz a munka idöeltolodásának.
Csak gratulálni tudok a szép teremhez, s kivánok SIKERES elöadásokat s föleg SOK-SOK nézöt hozzá.
üdv. Julia Malmöböl

Hozzászólt: vasamu / Csütörtök, 2009. március 05., 19.57 Válaszoljál rá!

Kedves NINCS! Attila NINCS annyira buta, hogy ne tudta volna, merre van az egyik rohamosan felfele ívelő magyar színház. Ezért is van itt. A Nagytermet a hosszú demeteri diktatúra alatt nem sikerült csak szétverni. Attila egy év alatt egy korszerű színháztermet varázsolt a régi omladozó disznóól helyébe. Következik a többi is, türelem.

Hozzászólt: nincs / Csütörtök, 2009. március 05., 18.04 Válaszoljál rá!

Amikor a főiskolát elvégezted, fiam, Attila, még nem is tudtad, hol van Temesvár.
És mondjuk ki: a színház teljes felújítása lenne esedékes.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu