Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. május 30., 17.49
IX. Kisiratosi Alkotótábor

Új irányzat a művésztelepen

Írta: · Pataky Lehel Zsolt
2009. szeptember 07., 07.10 Hétfõ / Arad

Augusztus 30-án kezdődött és szeptember 11-én zárul az idei kisiratosi nemzetközi alkotótábor. Ezúttal is a Máltai Ház ad otthont a tizenkilenc romániai, magyarországi és hollandiai művésznek, de a folytonosság ellenére új fejezet kezdődött a művésztelep történetében.

Kilencedik alkalommal találkoznak a képzőművészek az Arad megyei községben, de először fordul elő, hogy nem a tábor létrehozója és lelkes támogatója, dr. Almási Béla fogadja és köszönti a vendégeket. A település önzetlen közösségszervezőjét, és a művészet pártolóját idén tavasszal ragadta magával a gyógyíthatatlan kór. Követte barátját, néhai Alaszu Pált, akivel egykor kitalálták a jótékony célú kiállítást, amiből aztán a művésztelep kinőtte magát (az itt készült alkotások azóta is a Máltai Ház javát szolgálják). Almási doktor özvegye, Olga azonban tovább ápolja a hagyományt, úgyhogy a kisiratosi alkotótábort kihagyhatatlannak érző művészek idén is találkozót adhattak egymásnak.

Örökség

A tábor szervezési munkálatai néhai Almási Béla menyére, Vajda Noémire hárultak. Hogy nehéz-e ez az örökség? „Inkább összetett – válaszolta. – Az egyik visszatérő vendégünkkel, a hollandiai Freduval beszéltem: épp egy könyvet olvasott, amit a most elhunyt édesanyjától örökölt, és arra gondoltam, hogy mennyivel könnyebb egy könyvet örökölni, mint egy álmot, amit tovább kell szőni. Egyáltalán, továbbvisszük-e ezt az örökséget, s ha igen, kinek a szellemiségében? Elengedhetetlen, hogy a mi kezünk nyoma is rajta maradjon, de mi az a határ, amit nem léphetünk át, és mi az, amit át kell lépni ahhoz, hogy élő legyen, és ne egy megkövesedett rög? Apósom jó szemmel választotta ki a táborban azt a személyt, aki a következő évi alkotótábort szervezi majd. Most majd eldől, hogy nekem lesz-e érzékem hozzá.”

Az idei tábor bővült más művészeti ágazatokkal: zene és színjátszás is bekerült a kiegészítő programok közé, de az alkotók között keramikus is van. „Utólag véletlenül megtudtam, hogy apósomnak az volt az álma, hogy az idei táborban a kerámiát is ki akarta próbálni – fűzte tovább Noémi. – Ehhez a moldvai Ionela Mihuleac egy égetőkemencét is épített nekünk. A színháztól és egyéb előadásoktól az apósom ódzkodott volna, és most, a szervezés alatt jöttem rá, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket, mert olyan emberek rábólintásán is múlik, vagy bukik a siker, akik emberi gyengeségekben, irigységben, indifferenciában szenvednek, úgyhogy el kell gondolkodni, hogy a jövőben mit fogunk folytatni.”

Alkotói szabadság

„A kisiratosi művésztábornak nincs hagyománya a tematikában – mondta Tasi József – művésznevén Tajó – temesvári szobrász, az idei tábor művészeti vezetője. Alkotói szabadságot adtunk, mindenki azt csinál, amit akar. Lehetőség van közös munkákra is. Például két kolléga zenész is, és itt született már egy közös kompozíció, amit előadtak itt az udvaron, egy improvizált színpadon. Egyébként minden este történik valami: filmeket vetítünk, vagy a rólunk készült riportokat mutatjuk be, és néha egy-egy koncerttel is kiegészítjük. A művészek kimennek, járják a környéket, és a záró rendezvények is itt lesznek, Kisiratoson, tehát a falubeliek is érzik, hogy történik valami.” A résztvevők között vannak visszatérő művészek és újak egyaránt. „Azért hívtam régieket is, hogy legyen folytonosság, illetve kialakuljon a tábor gerince. Az is jó, hogy újakat hívunk, hogy gazdagodjon a gyűjteményünk, de ha van egy művészcsoport, amelyik vissza-visszajár ide, egyfajta biztonságot ad a tábornak” – tette hozzá.

Van, akit megihlet, van, akit nem

Mi az, ami Kisiratoson ihletet ad az alkotáshoz? – tettem fel a kérdést Tajónak. „A falu nem annyira inspirál minket, inkább tudja mindenki, hogy az itt hagyott munkák jótékony célt szolgálnak, és ez motivál bennünket – válaszolta. – Két hét kevés is ahhoz, hogy itt valamit átérezzünk, és valami szülessen.”

Ellenkező véleményen volt a Gyermelyről érkezett Munkácsy-díjas képzőművész, Nagy Gábor: „Ez a vidék, a mezőgazdasági környezet tele van számomra »kincsekkel«, vizuális motívumokkal, amiket nagy előszeretettel használok fel a képeimben, rajzaimban.” Arra, hogy szerinte a kisiratosi alkotótábor hol helyezkedik el a szakmai ranglétrán, így válaszolt: „Nagyon jó helyezése van. Megismertem a meghívott művészeket és az előzményeket, s nagyon színvonalasnak tartom szakmai és emberi vonatkozásban – mert én ezt a kettőt nem választom el.”

Jó emberek, kis helyen

Nagy Gábor – akik párjával, Nádas Alexandra festőművésszel érkezett Kisiratosra – szoros kapcsolatban van a művésztelepi mozgalommal, hiszen Mezőtúron szervez hasonló táborokat, ezenkívül a Csongrádi Művésztelep egyik alapítója. A dr. Amási Béla által létrehozott tájház – a Kása-hagyatékként is emlegetett gyűjtemény – udvarán dolgozott, amikor szóra kértük. „Ez az első alkalom, hogy itt vagyunk Kisiratoson. Örömmel jöttünk, mert a barátaink hívtak, és nagyon sok élménnyel gazdagodtunk e rövid idő alatt is – mesélte. – A művésztelepi mozgalom több mint száz éves múltú, és én az egyetem befejezése után kerültem kapcsolatba vele, amikor is a Csongrádi Művésztelepet megalapítottuk Aranyi Sándor barátommal, azzal a céllal, hogy mind szakmai, mind emberi vonatkozásban egy kis szigetet hozzunk létre. Kisiratos ugyanerről szól: jó emberek, művészek találkoznak, kicserélik a véleményüket a világról, megvitatják a szakmai problémákat, és barátságok szövődnek.”

Záró rendezvények

Tavaly Aradon volt az alkotótábor záró kiállítása, de idén Kisiratoson lesz, mint az előző esztendőkben. Ezt szeptember 11-én, pénteken 19 órától tartják a kultúrházban, utána fellép a bukaresti Passe Partout Dan Puric pantomim társulat. Ennek lesz egy előadása szerdán este nyolc órától is, szintén a kisiratosi művelődési otthonban. Szeptember 10-én, csütörtök este kilenc órától a szegedi Mentés Másként Trió ad elő csángómagyar népdalokat ugyanott. Az előadásokra természetesen minden érdeklődőt hívnak és várnak.Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: adminnak / Szombat, 2009. szeptember 12., 23.57 Válaszoljál rá!

alise-t le kellene tiltani.

Hozzászólt: alise / Péntek, 2009. szeptember 11., 13.06 Válaszoljál rá!

mindenki saját magából indul ki!!!ha ha ha

Hozzászólt: Alise nak / Csütörtök, 2009. szeptember 10., 22.45 Válaszoljál rá!

Mert egy neveletlen TUSKÓ vagy.

Hozzászólt: alise / Csütörtök, 2009. szeptember 10., 20.12 Válaszoljál rá!

nem tudom miért kéne szégyelnem magam?????

Hozzászólt: Alise nak / Csütörtök, 2009. szeptember 10., 19.10 Válaszoljál rá!

Szégyeld magad.

Hozzászólt: alise / Kedd, 2009. szeptember 08., 18.32 Válaszoljál rá!

ezt a bin ladent meg honnén szalajsztották????KISIRATOSIAK!! ne járjatok aste a faluban mert ijesztő a pali nagyon

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2009. szeptember 07., 08.14 Válaszoljál rá!

Vajda Noémivel Jó kezekbe került a Kisiratosi Alkotótábor.

Gratulálok az Almási családnak!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu