Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. szeptember 22., 14.28
Hunyad Megyei Magyar Napok

Vajdahunyadi zárónap

Írta: Chirmiciu András
2019. október 01., 06.00 Kedd / Hunyad
Változatos rendezvényekkel zárultak le vasárnap a tizedik alkalommal megszervezett Hunyad Megyei Magyar Napok. A múlt szombati petrozsényi nyitónap és az e szombati dévai egész napos rendezvénysorozat után vasárnap a rendezvények helyszíne a vajdahunyadi vár külső udvara volt, ahol nemcsak helyiek, hanem dévaiak, csernakeresztúriak és magyarországi vendégek töltöttek el együtt egy kellemes napot, s a várat meglátogató belföldi és külföldi turisták is élvezték a magyar kulturális és gasztronómiai ínyencségeket.

Ferenczi István, a vajdahunyadi RMDSZ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Dan Bobouţanu polgármester üdvözölte a magyarságot, amely jelenleg is, történelmileg is jelentősen hozzájárult a város fejlődéséhez. Többek között a vár révén, amely éppen a hétvégén döntötte meg a tavalyi évben elért 335 000-es turistacsúcsot. Idén kilenc hónap alatt ugyanannyian látogatták meg a Hunyadiak ősi fészkét, mint tavaly egy egész év alatt, s ebből kifolyólag idén minden valószínűséggel meghaladják a 350 000-t, sőt, talán a 400 000-es szintet is megközelíthetik, büszkélkedett a polgármester. Az önkormányzat jelentős összeggel támogatta a magyar napok vajdahunyadi rendezvényeit (amúgy Déva, Petrozsény, Lupény és Martinyesd község is támogatta a magyar napok ottani rendezvényeit). Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke pedig a Székelyföld üdvözletét tolmácsolta a Hunyad megyei szórványmagyarságnak.
Idén az ottani helyhatósági választások miatt Vas testvérmegye és Szombathely testvérváros vezetői nem jöttek el a rendezvényre. A civil szféra képviselői azonban eljöttek és finom falatokat főztek.
Ételből gazdag volt a választék, a helyiek és a Vas megyei vendégek hat üstben főztek gulyást. Bolfán Csaba kőszegi szakácsművész és csapata idén nem középkori ínyencségeket főzött, hanem hagyományos krumplis és babgulyást, illetve lángost sütöttek. Ezeket „vitték, mint a cukrot”, s nemcsak magyarok, hanem a nagy számban megjelenő románok, illetve a várat meglátogató cseh és lengyel turisták is. A magyarországiak ráadásul saját készítésű pálinkát is kóstoltattak.
Közben a színpadon is zajlott az élet, az egész napos program minden korosztályt megszólított. A fiatalok tetszését mindenekelőtt a székelyföldi Szőcs Reni koncertje nyerte el, néhány gyerek fel is ment a színpadra, később a csinos művésznő jött le és együtt énekelt a közönséggel. A néptánc kedvelői a csernakeresztúri hagyományőrző és a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttesek fellépéseit díjazták tapssal. Szabó Julianna, illetve Benő Barna művészeti vezetésével bukovinai székely, illetve székelyföldi néptáncokkal léptek fel a jelentős részben bukovinai székely vagy székelyföldi gyökerekkel rendelkező helyi magyarság előtt. Később Kristóf Katalin és Milán dalai pezsdítették fel a hangulatot, majd a Hunyad megyében immár hazatérőnek számító marosvásárhelyi Titán koncertje zárta a kellemes napot és ezáltal a X. Hunyad Megyei Magyar Napokat.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu