Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. július 31., 03.10
Déván játszott a Zenthe Ferenc Színház

Vastapsot kapott a Lovagias ügy

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. október 27., 17.19 Vasárnap / Hunyad

Percekig állva tapsolt a közönség a Lovagias ügy dévai bemutatóján. A Salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház Gaál Ildikó rendezésében vitte színre Hunyadi Sándor 1935-ben íródott darabját.

A történet alapjában tragikus hangvételű, hiszen az idős, hűséges alkalmazott egy fonák helyzet folytán elveszti munkahelyét. Elcsattan egy pofon, ami a megalázottság és kiszolgáltatottság érzését sugározza a nézőtérre. – Ez a harmincas években egy egészen életszerű helyzet volt. A történetből kiérezhető keserűség először a darab megfilmesítésekor oldódott, a Vajnai László tollából születő forgatókönyvben már megjelennek a humoros fordulatok – mesél a történetről Gaál Ildikó rendező, aki Dévára is elkísérte a társulatot. Az általa színre vitt változat már Verebes István átdolgozására épül, melyben a zene, a humor, a pozitív végkifejlet fellazítja a történet tragikumát. Ám a főszerepben hosszas tapssal ünnepelt Virág úr – Koltai Róbert Jászai Mari-díjas, Érdemes művész –, az előadás során kétszer is kijelenti: happy and csak a filmekben és a színházban van, a valós élet egészen más.

A színpadon néha mégis el kell áradnia a felszabadult boldogságnak, meg kell mutatkoznia a hűségnek, felebaráti szeretetnek, lovagiasságnak, hogy hinni lehessen a létezésükben. Kellenek az empátiára ébredő munkatársak, a Gizikék, kellenek a bűnbánatra hajlandó forrófejű ifjak, az emberségüket felvállaló üzletemberek, a világot előre mozdító feleségek, a szerelemtől olvadozó kisasszonyok, a lovagias idős úriemberek és kellenek a „nagyothalló” nagymamák, akik pontosan látják a lényeget. No meg kell egy varázszongora, ami néha átgurul a színpad előtt, dalba oldva a pattanásig feszülő helyzeteket.  – A rendezés során úgy gondoltuk, szükséges az élőzenés kíséret, melyet Darvas Ferenc, Erkel Ferenc-díjas zongoraművész vállalt fel, és Mucsi Balázs díszlettervezővel kitaláltuk ezt a varázszongorát, ami ide-oda gurul a színpad előtt – meséli a rendező.

S ha mindez adott, a nagyszerű alakításokkal abszolút időszerűvé tehető a jó nyolcvan évvel ezelőtt íródott darab, mely irányt mutathat egyre lovagiatlanabb világunkban. – Maga a történet úgy gondolom semmit sem veszített aktualitásából. Hiszen az, hogy valaki elveszti a munkahelyét, hogy egy ártatlan helyzetből kifolyólag egyszer csak úgy érzi, nem tud többet abban a környezetben dolgozni, és elkeseredett felmondásában senki sem állítja meg – ez egy ma is gyakran előforduló helyzet. És az hogy a történet bele van ágyazva egy kvázi vígjátékba, úgy gondolom, nem veszi el az élét, csak így könnyebben hozzáférhetünk a problémához – véli a rendező.  És a közönség reakciójából, a feszült figyelemből, nevetésből, hosszú tapsokból ítélve, Gaál Ildikónak igaza van. Az idén Magyar Kultúra Napján tartott ősbemutatótól immár közel 50 előadást megértLovagias ügy, megőrizve a 30-as évekbeli hangulatot, friss, üde, a mindennapjainkból kiragadott történetként érkezett a dévai közönséghez.

Utóbbi pedig nagyon hálásnak bizonyult. A színházi előadásra kiéhezett Hunyad megyei magyarság zsúfolásig megtöltötte a több mint 500 férőhelyes dévai művelődési házat. Az előadás végén Pogocsán Ferdinánd dévai alpolgármester köszöntötte a társulatot, majd Orosz Dániel, a salgótarjáni  Zenthe Ferenc Színház marketing menedzsere mondott köszönetet a helyi szervezőknek, mindenekelőtt Domokos Balázsnak, aki az RMDSZ, az iskola, történelmi magyar egyházak, civilszervezetek támogatásával telt házas közönséget toborzott az előadásra. Elmondta továbbá: a 30 ezer lakosú Salgótarjánon működő társulat helyzetéből adódóan rendszeresen vállalja az országjárást. Nem csupán Magyarország határain belül, de Felvidéken, Délvidéken, Szlovéniában és immár Erdélyben is egyre gyakrabban fordulnak meg. Tavaly meghívást kaptak a Brassói Magyar Színházfesztiválra, ahova idénre is „visszatapsolták” őket. Útban Brassó felé sikerült megszervezni a dévai előadást, amelyen a nézők és színészek egyaránt feltöltődtek lélekben és utóbbiakban megerősítést nyert, hogy a továbbiakban is vállalniuk kell a határon túli fellépéseket. Mint küldetést – fogalmazott Orosz Dániel.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu