Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 16., 17.29
Bemutatták Kövér Gábor második könyvét

Vátesz vagy sarlatán?

Írta: · Kiss Károly
2009. október 21., 18.42 Szerda / Arad

Ne mondja nekem senki, hogy nem bosszantja fel, ha olyasvalakivel találkozik, aki úgymond mindent tud, aki mindenhez ért. Ez lenne az első benyomás a most 99 éves Kövér Gáborral kapcsolatban is.

Az 1990-es évek elején, közepén gyakori vendége volt a Jelennek, szinte minden aradi eseményhez volt valami bíráló, javító célzatú megjegyzése. Számomra talán a legemlékezetesebb az, amikor 1993 novemberében, miután áttértünk a számítógépes szedésre-tördelésre, besétált, és udvariasan azt mondta: most már el lehet olvasni az újságot (nem a tartalomra, hanem a sokkal korszerűbb műszaki kivitelezésre utalt!), már tördelhetik kisebb, 10-es méretű betűből is, hogy azért a pénzért több hír férjen be! És aki most sem tudja elolvasni, az menjen szemorvoshoz – tette hozzá nem kis szarkazmussal. Aztán elegánsan távozott. Kicsit leesett az állam, mert a szerkesztőségben nem sokan tudtuk, hogy a 10-es betűmérettel mire is utal, ő azonban 83 évesen tudta!

Az előbbi kis történetben két jelzőt is használtam: udvarias és elegáns. Nos, ezért nem lehet haragudni a mindentudó Gábor bácsira, ráadásul mindehhez alapos tudás, élettapasztalat és minden újságírót megszégyenítő kíváncsiság, szerteágazó érdeklődés társul.

Mindennek a hétfőn délután a Tulipán könyvesboltban bemutatott, Egy elfuserált évszázad – Ideológiák pokolsáros útvesztői című, immár második könyve kézzel fogható bizonyítéka. Amint azt Ujj János meleg hangú méltatásában elmondta: Kövér Gábort a sors az érdeklődésen, a kíváncsiságon és az ezekből származó olvasottságon, napra kész tájékozottságon kívül megáldotta az írás tehetségével is, így mondanivalóját olvasmányosan papírra tudta vetni, és szélesebb körben hasznosítani. Ujj János számos konkrét példával igazolta, hogy az 1997–2009 között született írásokból készül válogatás egy politológus, geopolitikus, történész, katonatörténész kvalitásait tükrözi, miközben a szerző egész élete műszaki pályán telt el. Állításainak, értékítéleteinek utólag beigazolt igaza akár váteszként is minősíthetik. Nagy kár, hogy mindez sem korábban, sem most nem kapott, nem kap nagyobb nyilvánosságot. A székelyudvarhelyi Udvarszék Kulturális Egyesület érdeme – apropó: senki sem lehet próféta a saját hazájában?! –, hogy Kövér Gábor második kötetét is gondozta a Gondolkodó magyarok elnevezésű sorozatban, és már egy újabb kötet is előkészületben van. Ugyanis Kövér Gábornak sok minden van még a tarsolyában.

A címben feltett kérdés nyilván szónokian provokáló. Egy két világháborút, rendszerváltásokat átélt, a századik életévében élő aktív ember sok minden lehet, csak sarlatán nem. Az a nagy baj, hogy a hozzá hasonló értelmes emberekre sosem hallgatnak a nagy-, ám véges hatalmú politikusok!
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu