Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. január 29., 12.50
Eurorégiós Színházi Találkozó

Visszatekintve néznek előre

Írta: · Pataky Lehel Zsolt
2008. május 08., 20.30 Csütörtök / Temes

Bár az Eurorégiós Színházi Találkozó első előadására már szerda este sor került (a Csiky Gergely Állami Magyar Színház ekkorra tűzte ki A férfiak nélküli falucímű darab premierjét), a temesvári magyar társulat fennállásának 55. évfordulójára szervezett fesztivál ünnepélyes megnyitóját csütörtök délelőtt tartották a teátrum emeleti előcsarnokában.

Az 55 év színház elnevezésű dokumentációs kiállítás az önálló intézmény történelmébe, az előző évtizedek műsorpolitikájába, a színház sikereibe nyújt betekintést a szín- és emléklapok, a plakátok, műsorfüzetek, oklevelek révén.

Megnyitó beszédet Balázs Attila igazgató mondott, utána Szekernyés János helytörténész, a Romániai Képzőművészek Szövetsége temesvári szervezetének elnöke kapta meg a szót, akit ezer szál köt a temesvári magyar színházhoz. „Voltam alkalmazottja, voltam kirúgott, és kritikusként voltam kitiltott a színházból” – elevenítette fel emlékeit, de nem mulasztotta el felhívni a figyelmet, hogy kettős évforduló jegyében zajlik a rendezvény, hiszen idén 180 éve, hogy először lépett fel magyar társulat – a Kassai Énekes Színház – a Bega-parti városban. A kiállítás kapcsán megjegyezte, hogy a színházi plakát igazából a 20. század műfaja, korábban ugyanis a színlapokat nagyították fel falragaszokká, és elmondta, hogy Magyarországon az első művészi plakátot Benczúr Gyula festőművész készítette; a tárlaton közszemlére tett korabeli plakátok zömét egyébként Winterfeld Sándor tervezte.

A gyűjtőmunkáról szólva Szekernyés Irén, a színház irodalmi titkára elmondta, hogy ha a plakátok nem is oly látványosak, de annál értékesebbek, és bennük rejlik az igazi színháztörténet. Az első plakát megléte, vagy az 1953-as emlékalbum azt bizonyítja, hogy a színházalapítók gondoltak a dokumentálásra. Az 50-es évek egy része egyébként hiányzik, a 60-as évekből hellyel-közzel vannak dokumentumok, a 70-es éve örvendetes gazdagsága után a 80-as években ismét ínséges idők jöttek, majd a 90-es években beindult a sokrétű dokumentálás – sorolta Szekernyés Irén, aki szerint háromféle színháztörténet létezik. „Az élőszavas, az írott betűs, amihez a könyvek és újságok tartoznak, valamint a színházi dokumentáció, mint ez itt, ami talán a legobjektívebb” – mondta. A kiállítás-megnyitó Taub János, a temesvári magyar színház első visszaemlékezéseivel ért véget.

Az eurorégiós fesztivál keretében május 8-án délután és este is előadta a Portugál című darabot az Újvidéki Színház. Május 9-én 11 órakor a stúdióteremben színháztörténeti vetélkedőt tartanak Ki mit tud a színházról?címmel, 17 órától ugyanott az Aradi Kamaraszínház játszik (Rudolf Hess tízparancsolata), 20 órakor pedig a Nemzeti Színház termében mutatja be a tatabányai Jászai Mari Színház a Nézőművészeti Főiskola című előadást. Szombaton 11 órától a városháza üléstermében tartanak konferenciát Színház a régióban címmel, 17 és 20 órától meg két-két párhuzamos előadás lesz: a stúdióban a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház adja elő az Urbi et Orbit, a nagyteremben meg a Szabadkai Népszínház a Murlin Murlót. Vasárnap 11 órától a Filharmónia Capitol-termében Emlékpróbát tartanak, ugyanott 19 órától pedig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház gálaműsorára kerül sor Főpróba címmel.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu