Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. július 06., 07.44
Pénteken kezdődik a II. Nemzetközi képzőművészeti biennále

Visszatérni a közönséghez

Írta: · Kiss Károly
2009. november 11., 00.00 Szerda / Arad

Ma délben Aradon a Delta Nemzeti Galériában ismertették az idén második alkalommal megrendezésre kerülő, a Meeting Point (Találkozási pont) sokat mondó elnevezést viselő Nemzetközi képzőművészeti biennále szervezésének jelenlegi stádiumát.

Dumitru Şerban, a Romániai Képzőművészek Szövetségének elnöke tömören közölte a lényeget: november 13-án, pénteken 18 órakor a Ioan Slavici Klasszikus Színházban előcsarnokában nyitják meg ünnepélyesen a rendezvényt, amelynek ezúttal négy helyszíne lesz: a Delta és a Klió galéria, megyei múzeum Gh. Popa de Teiuş utca 2–4. szám alatti Képzőművészeti Részleg Ovidiu Maitec terme, valamint a színház előcsarnoka. Dumitru Şerban külön értékelte az aradi és az Arad megyei helyhatóság országosan, sajnos, szinte kivételesen pozitív hozzáállását a hasonló események támogatásában. Onisim Colta, a képzőművész szövetség aradi tagozatának ügyvezető elnöke, a biennále kurátora a rendezvény meghatározó irányvonalaként annyi meddő kísérlet és próbálkozás után a közönséghez való visszatérést jelölte meg, pontosabban az évezredes források, egy ősminta, a formai és a tartalmi kifejezési összhang előtérbe helyezését szorgalmazva. Bognár Levente alpolgármester úgy vélte, amint a klasszikus és az underground színházi fesztiválok, a biennále is megérdemli a támogatást, és az említett rendezvényekhez hasonlóan állandósítani kellene, ugyanakkor arra a szerepre is felhívta a figyelmet, amelyet az aradi képzőművészek játszottak Arad nemzetközi kapcsolatainak gazdagításában. Nem véletlenül, akárcsak 2007-ben Nagyszebenben, 2010. január 15-én is aradi képzőművészek tárlata indítja Pécsett az Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozatát. Ana Maria Dumitrean, az Arad Megyei Kulturális Központ igazgatója a vezetése alatt álló intézmény idei legfontosabb eseményének minősítette a biennálét.

Néhány konkrétum: akárcsak két évvel ezelőtt, ezúttal is Péccsel, a csehországi Pilsennel és a horvátországi Eszékkel partnerségben kerül megrendezésre a biennále, ami azt is jelenti, hogy megmarad vándorkiállítás jellege, azaz anyaga eljut ezekbe a városokba is. Ezen kívül amerikai, angol, görög, holland, német, olasz és osztrák – összesen közel száz – képzőművész alkotását, valamint több mint 175 hazai festőművész, szobrász és grafikus, köztük nagyon sok aradi fiatal egy-egy művét láthatja az aradi és nemcsak aradi közönség. A biennále versennyel is társul, a zsűrit tekintélyes műkritikusok alkotják, a díjakat a megnyitás alkalmából nyújtják át.

A biennále négy helyszíne tulajdonképpen szinte teljesen készen áll a megnyitóra, az utolsó simításokat végzik a rendezési munka dandárját vállaló aradi művészek. A tárlat anyagát ezúttal is egy szép kivitelezésű katalógusban mutatják be.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu