Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2022. január 23., 10.48

Wass Albert gondolatainak időszerűsége

Írta: · Szekernyés Irén
2009. augusztus 27., 14.09 Csütörtök / Temes

Találkozzunk Wass Alberttel címmel hirdette meg előadását Simó József a Czegei Wass Alapítvány magyarországi képviselője Temesváron és Zsombolyán. Az augusztus végi kánikula és a rövidre szabott szervezési idő miatt sajnálatosan kevesen hallgatták meg Temesváron a jól dokumentált és művészi élményt nyújtó előadást.

Romániában még mindig háborús bűnösként nyílvántartott író életútját követte az előadó a mezőségi gyermekkortól a floridai otthonig, kiemelve az írások humanista üzenetét.

Wass Albert hagyatéka olyan szellemi útmutatást örökített ránk, amelynek  intelmei életbevágóan fontosak, időszerűek és jó irányba terelnek – fejtette ki, és könyvekből idézve nyomatékosította Simó József. A Wass család Szent László koráig vezeti vissza eredetét, grófi címét Mária Terézia császárnőtől kapta, a Mezőségen kilenc falu és több ezer hold föld tulajdonosa volt (amiből valamennyi visszaigényelhető lenne), „érthető”, hogy az illetékesek nem sietnek az 1947-ben koncepciós pernek számító eljárás során bűnösként elítélt író felmentésével.

Az utóbbi két évtizedben napvilágot látott könyvei örökérvényű erkölcsi értékeket hordoznak. Az életről, az igazságról, a szeretetről, a becsületességről, a békéről, a hitről szebben kevesen írtak. A kisebbségi létről, az összefogás fontosságáról aforizma tömörségű tanításai: „Mindig magunkért, soha mások ellen”, „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyengeség”  pedig nem fakulnak az idő múlásával. Keresztény hitvilága és népe melletti elkötelezettsége sugárzik a nagyrészt emigrációban írt verseiből és prózai írásaiból. „Nemzetem bajait kiáltom világgá, ameddig élek, könyveimmel azon túl is”- emlékeztetett az előadó Wass Albert egyik vallomására. Erdélyi ember volt ízig-vérig, és nem csak a kijelentések szintjén. Román írók is elismerik, hogy Sadoveanu mellett ő írta a legszebb könyvet – A funtineli boszorkányt –  a román népről, s minden írásában a legnagyobb rokonszenvvel ábrázolja a politikától meg nem zavart falusi ember erkölcsi szilárdságát.

Kaba Gábor polgármester vendégeként Zsombolyán még aznap este Simó József megismételte, népesebb hallgatóságnak sokfelé megtapsolt előadását. 
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: thegezahofi / Péntek, 2009. augusztus 28., 09.17 Válaszoljál rá!

Sokszor találkozom azzal a jelenséggel, hogy utólag szerzek tudomást ilyen rendezvényekről, pedig rendszeres olvasója vagyok (még) a lapnak. Lehet hogy én nem figyeltem eléggé, de mintha nem lett volna erről (sem) előzetes tájékoztató, amiként a Zsombolyai jazz koncertről sem......
Ahhoz drága az újság hogy megtudjam belőle hogy mit vesztettem.

Hozzászólt: nincs / Csütörtök, 2009. augusztus 27., 21.10 Válaszoljál rá!

Hol hirdette meg, hol tartotta meg?

Hozzászólt: geszler / Csütörtök, 2009. augusztus 27., 19.23 Válaszoljál rá!

egy eloadas marosvasarhelyen nagyon szep es hasznos lenne

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu