WOLFF KÁROLY – egy elfeledett festő emlékezete

2019. szeptember 5. 18:37 (csütörtök) /

Szerdán, 2019. szeptember 11-én délután 6 órakor lesz az aradi múzeum szépművészeti részlegének Ovidiu Maitec termében (a könyvtár fölött a II. emeleten – Arad, Ferdinánd u. 2–4 sz. – str. Gh Popa de Teiuş) Wolff Károly emlékkiállításának megnyitója.

Egy olyan festőre emlékezünk ezzel a kiállítással, akinek képei, valamikor nem is olyan régen, nem hiányozhattak egy jobb aradi polgári család lakásának faláról. Lehetett az hangulatos csendélet, zsánerkép, de igen sokszor a család valamelyik köztiszteletnek örvendő tagjának portréja.

Dacára egykori népszerűségének, alig tudunk valami érdemlegeset róla. Pankotán született 1869. május 4-én, éppen 150 évvel ezelőtt, és 1944-ben hunyt el, 75 évesen, 75 évvel ezelőtt. Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Akadémián kezdte, szakmailag a Hollósy Simon-féle müncheni magániskolában formálódik, majd neve 1896–97-ben azon tanítványok között bukkan fel, akik követték mesterüket a nagybányai művésztelepre.

 1898-tól 1918-ig két-három alkotással rendszeresen szerepel a budapesti Nemzeti Szalon tavaszi és őszi tárlatain, műveit zsáner- vagy tájképképnek jelölik a katalógusok.

Aradon az 1913. október 26-án megnyílt Kultúrpalota első kiállításán már megtaláljuk az Erdőben c. alkotását, melyet a város vásárolt meg, a katalógusban a kép mellett „Arad városvétele” bejegyzés szerepel. A kiállításon újra megtekinthetjük ezt a képet is, amelyik immár több mint 100 éve a Kultúrpalota birtokában van.

De megnézhetik az érdeklődők azt a Levél c. alkotását is, amelyet a Kölcsey Egyesület által aradi festők számára rendezett időszaki kiállítás anyagából vásárolt meg a város, majd helyezett letétbe a múzeumba.

Az impériumváltás után főleg portrékat készít, Balla Frigyes mellett a város ismert és elismert portréfestője lesz. Elhalmozták állami rendelésekkel. Így megfesti az új kor új urait: a román királyt és királynét, polgármestereket, prefektusokat. Népszerűségét ez csak növeli. Érdekességként megfigyelhetjük, hogyan alkalmazkodik a festő a megrendelő igényeihez. Képeit rendesen Wolff K szignóval látja el. A román megrendelőknél (különösen, ha azok nem régi aradiak) akkor C. Wolff az aláírása. Érdekes jellemzői ezek a kor viszonyainak. Hisz például Angel István (Ştefan) vagy dr. Luţai Cornel polgármesterek képeit szintén Wolff K-val szignózza, míg Marșieu vagy Mărcus egykori prefektusét C. Wolffal. Bár, ma már ki tudja, lehet, hogy az állami megrendeléseken szemet szúrt volna az ominózus K betű, s így azokat szignózta C. Wolff-ként.

Károly Sándor a múlt század harmincas éveinek közepén írt Arad metamorfózisa c. írásában többek között azt írja: Valami volt azért ebben a városban, ami a vidéki viszonylatokon túl fejlett volt és ma már nincsen meg, illetve megvan, de nagyon elsorvadt. Ez a valami a művészet. Arad mindig büszkélkedett nagyszerű színházával, elsőrangú zenei életével és kitűnő képzőművészetével. Wolff Károly még a boldog békeidőkben (a XIX. sz. végén) kezdte munkásságát, s pályája több mint felét is abban dolgozta le. Fellelhető munkái alapján úgy tűnik, megtalálta helyét az új impériumban is. Mégis szinte teljesen kihullott emlékezete az idő rostáján.

A Kölcsey Egyesület szépen dolgozik, már amilyen szépen kisebbségi intézmény dolgozhatik – folytatja a szerző. Nos azt hiszem, Károly Sándor több mint nyolc évtizeddel ezelőtti megállapításai ma is helytállóak.

A Kölcsey Egyesület – már amilyen szépen lehet – dolgozik. Most épp azon munkálkodik, hogy visszahozzon, a kerek évforduló alkalmából egy tehetséges aradi festőt a művészetszerető és -pártoló aradiak érdeklődési körébe.

A kiállítást az aradi Múzeum szépművészeti részlegével közösen szervezte Egyesületünk.

A kiállított képek mintegy felerészben az aradi, illetve a temesvári múzeum tulajdonában vannak, a többi pedig aradi magánszemélyek féltve őrzött kincsei. Őket külön köszönet illeti, hogy egy hónapra megváltak a képektől s azokat az aradiak nyilvánossága elé tárják.

Arad megyei jogú város Polgármesteri Hivatala, Közművelődési Központja anyagi támogatásának köszönhetően a kiállításra Egyesületünk nagyalakú, 40 oldalas, kiállítási katalógussal készül, melyet a megnyitó résztvevői ajándékba kapnak.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt. A kiállítás szeptember 11-étől október 6-ig, az Aradi Magyar Napok zárónapjáig lesz látogatható hétfő kivételével naponta 9 és 17 óra között.

 

Fekete Károly

Hozzászólások