Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. július 10., 05.54

Zenei projektek, ígéretes fesztivál

2009. november 02., 15.49 Hétfõ / Arad

A sikeres évadkezdést novemberben újabb sikeres koncertek, zenei projektek folytatása követi. Ezekről beszélt Rodica Talmaciu az Aradi állami Filharmónia igazgatója.

–  A 2008/2009-es hangversenyévadban az Arad Megyei Kulturális Központtal közösen beindított Arad megye kulturális vára elnevezésű projekt keretében több koncertet tartottunk Lippán és Pécskán. Örömteli meglepetés volt számunkra az előadásaink iránt mindkét városban tapasztalt nagy érdeklődés. Gondolom ebben az is közrejátszott, hogy a koncertek programját közismert, népszerű zeneművekből állítottuk össze, amelyek azonnal utat találnak az emberek szívéhez. A projektet az új évadban is folytatjuk. Ezúttal Szentanna lesz a megye kulturális vára. A másik, szívünknek igen kedves projekt az Arad-Gyula Kézfogások, amely a 15. évfordulójához érkezett. Az évek során ez a testvérvárosi együttműködés számos közös programban konkretizálódott. A november 12-i hangversenyt ennek az eseménynek szenteljük.  Theodor Rogalski Három román tánc, Liszt Ferenc 1-es számú Esz-dúr zongoraversenye és Joseph Haydn Meglepetés szimfóniája alkotja koncert műsorát. Vezényel Dorin Frandeş, a zongoraversenyt Sorin Dogariu játssza. Haydn szimfóniája pedig jelzi a november 15-én, vasárnap kezdődő, idén már negyedik alkalommal megrendezendő A bécsi zene aradi fesztiválját. Amelyet ezúttal a bécsi klasszikus zene atyjának tartott, 200 évvel ezelőtt elhunyt nagy zeneszerzőnek, Joseph Haydnnak szentelünk. A fesztivál műsorainak középpontjában az ő művei állnak.

A továbbiakban megtudhattuk, hogy a fesztivál öt hangversenyt foglal magába. A nyitóhangversenyen Haydn Teremtés című oratóriuma kerül bemutatásra neves hazai és külföldi művészek közreműködésével. Christian Schulz osztrák karmester vezényel, szólisták Irina Iordăchescu, Pataki Adorján, Marius Maniov. A november 19-én, csütörtökön este tartandó kamarakoncertet – Joseph Haydn&Michael Haydn – Cristian George Neagu vezényli, közreműködik Sorin Dogariu zongoraművész. A november 26-i koncert címe: Nemcsak Haydn, amelynek műsorát a XIX. századi Bécs keringőiből és polkáiból állították össze. A hgangversenyt az osztrák Christian Polack karmester vezényli. A november 28-i zenés-verses est díszvendége, meghívottja Maia Morgenstern művésznő. Andrei Deleanu zongoraművész Haydn zongoraszonátáiból összeállított műsort ad elő. A november 29-i záró koncert szólistája a Németországban élő Fenyő László kiváló gordonkaművész, aki Haydn C-dúr gordonkaversenyét játssza Wolfgang Gröehs osztrák karmester vezényletével. A hangverseny műsorán szerepel Beethoven III. Leonora nyitánya és Johannes Brahms Variációk egy Haydn témára című műve. Ezzel a koncerttel a filharmónia meggyújtja az első gyertyát az adventi koszorún!

A jegyek árával kapcsolatban Talmaciu igazgatónő elmondta, hogy a csütörtöki koncertekre érvényesek a bérletek. A 15-én, 28-án és 29-én tartandó zenei események rendkívüli koncertek, melyekre egy jegy ára 20 lejbe kerül. A filharmónia vezetősége úgy döntött, hogy a fesztivál e három koncertjére külön bérletet bocsát ki kedvezőbb áron.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu