Zöld fesztivált ígérnek a szervezők

Írta:
2019. szeptember 26. 16:09 (csütörtök) /

Tegnap lapzárta után tartották a temesvári Operában a IV. Temesvári Magyar Napok megnyitó gálaelőadását: a meghívottak a Duna Művészegyüttes és a Göncöl Zenekar Szerelmünk, Kalotaszeg című látványos táncelőadását láthatták, a temesvári Eszterlánc Táncegyüttes, a Szeged Táncegyüttes Ficergők csoportja és a mezőtelegdi Pacsirták közreműködésével.

 

Csütörtökön még egy utolsó sajtótájékoztatót tartottak a rendezvénysorozat fő szervezői, Tamás Péter tiszteletbeli temesvári magyar konzul és a Várbástya Egyesület képviselői. Az idei Temesvári Magyar Napok egyik legfontosabb célkitűzése a környezettudatos magatartás népszerűsítése. A szervezők zöld fesztivált ígérnek, ami azt jelenti, hogy szelektív hulladékgyűjtés lesz a helyszínen és a gasztro-sarokban is újrahasznosítható eszközöket használnak, illetve lehetőség szerint minimalizálják a műanyag hulladék keletkezését. „A sörös- és borospoharakért fizetni kell, és utólag megtarthatók, vagy visszaválthatók lesznek, így próbáljuk minimálisra csökkenteni a hulladékot” – mondta Tamás Péter tb. Konzul. – Az idén még nem lesz 100%-ban újrahasznosítható minden tányér és evőeszköz, de jövőre már csak olyan cégeket hívunk meg, amelyek biztosítani tudják az újrahasznosítható eszközöket”.  A fesztivál keretében egy környezetvédelmi előadás is lesz, ökológiai lábnyomunk témával, amelyre pénteken 18.30 órától kerül sor a régi városháza dísztermében.

A szervezők külön felhívták a figyelmet Király Csaba Liszt Ferenc-díjas zongoraművész szombat esti koncertjére (18.30 óra, régi városháza díszterme) és Erőss Zsolt özvegyének, Sterczer Hildának az előadására (szombat 18 óra, Csiky Gergely Állami Magyar Színház nagyterme). Sajnos a két rendezvényre egy időben kerül sor, akárcsak több más péntek és szombat esti rendezvényre, ezt a szervezők szerint csak a fesztivál meghosszabbításával lehetne elkerülni, ami megnövelné az egész rendezvény költségét. A szombat esti Nagy Feró- és a Beatrice-koncert (Opera tér, nagyszínpad, 20.00–22.00 óra) szintén egy időben lesz az aradi Omega-koncerttel, így aki mindkét zenekart szereti, annak választania kell a két ingyenes koncert közül.

Vasárnap este 20.00 órától a Neoton Família Sztárjai-koncert és a Capcana klubban megszervezett buli zárja a négynapos rendezvényorozatot. A Temesvári Magyar Napok még számtalan izgalmas rendezvénnyel csábítja a kicsiket-nagyokat egyaránt, a részletes programot e heti lapszámainkban közöltük.

Hozzászólások